Robotkutyával is lehet játszani az őszi szünetben

A Természettudományi Múzeumban egzotikusállat-, mesterségesintelligencia- és robotkutya-bemutató várja a családokat, de érdemes elővenni vagy kiváltani a Kajla útlevet is.

2023. 10. 30. 8:09
null
Budapest, 2020. október 27. Kisgyermekes család sétál az õszi színekre váltott díszfák között a Somlay Artúr sétányon. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Jászai Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Október 30-tól egészen november 3-ig minden nap reggel kilenc órától egzotikus állatok bemutatójával készül a Természettudományi Múzeum: a gyermekek megismerhetik és akár kézbe is foghatják majd a különleges körösfarkú boát, a fekete patkánysiklót, a gabonasiklót, a királysiklót és a korallsiklót is, de lesz amúrsikló, tarantula, erdei óriás skorpió és óriás ezerlábú is, akinek pedig még ez sem volna elég, az láthatja a sisakos és párduckaméleont is.

 

A tudomány oltárán

Érdemes november 3-án 16 órától, a magyar tudomány napján is ellátogatni az intézménybe, ahol egy különleges rendezvény járja körül a mesterséges intelligencia és a természettudományok kapcsolatát.

Többek között arra a kérdésre kaphatnak majd választ a fiatalok, hogy hogyan segíti napjainkban a mesterséges intelligencia (MI) a természettudományos kutatásokat, vagy hogy hogyan halad az emberiség technológiai evolúciója a jövőben, tudunk-e élhető jövőt teremteni a technológia segítségével.

Az ingyenes előadások a helyszínen és online is megtekinthetők lesznek a múzeum YouTube-csatornáján. Előadást tart Rab Árpád, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem jövőkutatója, Németh Endre matematikus, Bálint Zsolt főmuzeológus, illetve Zsebők Sándor, az Ökológiai Kutatóközpont munkatársa is.

November 4-én is érdemes korán kelni, mert 9 órakor robotkutya-bemutató várja majd a gyerekeket és felnőtteket egyaránt. A különleges 12 kilogrammos „háziállat” követi gazdáját, sétál, fut, terheket cipel, lépcsőzik, sőt ugrik, pacsit ad és még két lábon is áll. Ezek a mozdulatok emberként egyszerűnek tűnhetnek, de a robotika számára igazi forradalmat jelentenek. Ugyanezen a napon délután 5 órától pedig asztrofotótárlat nyílik, a Magyar Asztrofotósok Egyesületének rendhagyó és látványos rendezvénye.

 

Utazás Kajlával

Nemcsak Budapesten, hanem az ország számtalan pontján találhatunk kedvünkre való múzeumokat, ahol mamutok, aranykincsek, régi gyerekjátékok, híres festők képei, kastélyok rejtett zugai, várvédő vitézek és még számtalan érdekesség fedezhető fel gyermekeinkkel közösen. Kajla programkínálatából a térkép segítségével is válogathatunk, de ne felejtsük otthon a Kajla-útlevelet sem.

Kajla.hu

Ha pedig inkább a szabad levegőn töltenénk az őszi szünetet, fedezzük fel hazánk legizgalmasabb családbarát kirándulóhelyeit. Elő a túracipőkkel és a hátizsákkal, és induljanak útnak a vadregényes, színes erdőkbe, járják be a Kajla-köröket és a legszebb tanösvényeket a legkisebbekkel közösen!

 

Borítókép: illusztráció (Fotó: Jászai Csaba)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.