Titokban több százmilliós prémiumot adtak csúcsvezetőiknek Karácsonyék, miközben csődről beszélnek

Majdnem háromszázmillió forint prémium kifizetéséről döntött személyesen Karácsony Gergely néhány hónappal ezelőtt. Mindez a Világgazdaság közérdekű adatigénylése nyomán derült ki, amelyet a lap még október ötödikén adott be a fővároshoz.

Forrás: Világgazdaság2023. 10. 23. 21:34
KARÁCSONY Gergely; MÁRTHA Imre; MIKLÓS István; TÜTTŐ Kata
Budapest, 2020. március 9. Mártha Imre, az FKF Nonprofit Zrt. felügyelőbizottságának elnöke (b), Karácsony Gergely főpolgármester (b2), Tüttő Kata főpolgármester-helyettes (j) és Szalmásy Miklós István, a Fővárosi Közterület-fenntartó Zártkörűen Működő Nonprofit Részvénytársaság (FKF Nonprofit Zrt.) megbízott vezérigazgatója (j2) az FKF és szakszervezet között létrejött 2020. évi bérmegállapodás aláírásán a cég vezérigazgatóságán 2020. március 9-én. A megállapodás szerint a fizikai dolgozók tízszázalékos, a szellemi dolgozók egységesen hétszázalékos béremelést kapnak. MTI/Máthé Zoltán Fotó: Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Világgazdaság adatigénylésére adott válaszokból kiderült, hogy a 2022-es üzleti év után összesen hány fővárosi cég vezető állású személye kapott prémiumot és tételesen mennyit. A cikkből arra is választ kapunk, mikor és ki döntött, illetve mikor utalták ki ezeket a pénzeket.

Magyar Nemzet elmúlt hetekben született cikksorozatából kiderült, több fővárosi cég, így a BKV és a BKK felsővezetése is milliós kifizetésekben részesült. Nem megerősített információk alapján lapunk hírül adta,

a főpolgármester majdnem ötven fővárosi vezetőnek hagyott jóvá prémiumot, amely összesen elérték a mintegy 280 millió forintot. Most kiderült, az összeg ennél is magasabb volt.

A Világgazdaság kikérte a hivatalos fővárosi adatokat, amelyek megerősítik ezt a nagyságrendet, ráadásul az is világossá vált, hogy ennél is többen és ennél is nagyobb összeget kaptak. A kiadott főjegyzői listán ugyanis 51 felsővezető szerepel.

Közülük ötvennél forintra pontos elszámolás látszik, ők együttesen több mint 294 millió forinttal gazdagodtak Karácsony Gergely döntésével.

Egy ügyvezető igazgató neve mellett viszont csak annyit tüntettek fel, hogy az őt megillető engedélyezett prémium az éves személyi alapbérének a 40 százaléka. Miután ez is biztosan több milliós tétel, így helytálló kijelentés, hogy a fővárosi tulajdonú cégek összesen 51 vezetője körülbelül 300 millió forint prémiumban részesült 2023-ban. 

A lap listába foglalta, hogy kik és mennyi prémiumot kaptak, íme:

A jutalmazott vezetők között ott vannak 

  • a BKV, 
  • a BKK, 
  • a Budapest Közút, 
  • a Budapesti Közművek, 
  • a budapesti fürdők, 
  • illetve piacok üzemeltető cégeinek,
  • külön a Budapest Nagybani Piac Zrt., 
  • a Budapesti Sportszolgáltató, 
  • a Budapest Film, 
  • a Budapest Esély, 
  • a budapesti vagyonkezelő, 
  • a budapesti közvilágítás, 
  • az Enviroduna (ez egy projektcég az úgy nevezett élő Duna beruházás menedzselésére),
  • valamint tucatnyi színház (Örkény, Madách, Katona, József Attila, Új, Radnóti, Víg, Szabad Tér, Margitszigeti, Kolibri, Bábszínház, Trafó)

vezérigazgatói, ügyvezető igazgatói, vezérigazgató-helyettesei, gazdasági igazgatói. A legmagasabb összeg kis híján tíz millió forint volt, ezt a BKK vezérigazgatója kapta. A legkisebb, 1,52 millió forint a Budapest Film gazdasági vezérigazgató-helyettesének jutott. Az átlagos összeg majdnem 5,9 millió forintra rúgott. 

Karácsony Gergely bőkezű volt embereihez, hiszen a prémiumok kifizetéséről egytől egyig ő maga határozott.

Budapest kivérzik, de nem a kormány miatt

Amiért különösen botrányos a történet, az a városvezetés most már évek óta tartó háborgása, miszerint a kormányzat pénzügyi értelemben kivérezteti Budapestet, emiatt pedig a magyar főváros a csőd szélén táncol.

Emiatt túlélőprogramot hirdetett, megtagadta a szolidaritási hozzájárulás befizetését, beperelte az államot és olyan dolgokon kezdett el spórolni, mint a karácsony díszkivilágítás lefújása, amivel egészen pontosan bruttó 28,384 millió forintot sikerült megfoni.

Ehhez képest most azt látjuk, hogy a városháza 300 millió forintot minden különösebb gond nélkül elutal félszáz menedzsernek. (A teljes képhez hozzátartozik, hogy a főjegyző közlése szerint fővárosi önkormányzati vezetők egy forintot se kaptak.)

Mindehhez képest pár nappal később Karácsony 300 milliós prémiumot hagyott jóvá a maga hatáskörében titokban, a nyilvánosság kizárásával. A kifizetési botrányból világos, hogy a városvezetés által lefestett kép nem felel meg a valóságnak és jóval jobbak a kondíciók. Ugyanakkor lehetséges, hogy a szűk költségvetés ellenére felelőtlen gazdálkodási gyakorlat valósul meg a városházán.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.