Új intézetet hozott létre a Mathias Corvinus Collegium Alapítvány

Öt neves kutatóintézete mellett hozta létre az MCC új intézményét.

2023. 10. 26. 20:17
MARGITTAI Gábor
Budapest, 2023. október 26. Margittai Gábor, a Magyar Összetartozás Intézetének igazgatója a Magyar Összetartozás Intézetének megalakulását bejelentõ rendezvényen az MCC budapesti székházában 2023. október 26-án. MTI/Soós Lajos Fotó: Soós Lajos
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megalakult a Magyar Összetartozás Intézete az MCC-ben, az új intézet bemutatkozó ünnepségét csütörtökön tartották.

Az új intézet célja tárgyilagosan kutatni és széles körben bemutatni – filmen, kiállításon, könyvön, előadásokon, a médián keresztül – azt a kohéziós erőt, amely biztosítja és válságállóvá teszi egy nemzet szellemi szuverenitását.

A megnyitón beszédet mondott Szalai Zoltán, az MCC főigazgatója, aki hangsúlyozta, 

a fő kérdés már nem az, hogy mi a magyar, hanem az, hogy miként maradjunk magyarok, hogyan mentsük át az utánunk jövő generációnak azt, amit magyarnak érzünk.

– Covid, migráció, háborúk, gazdasági lassulás – mindezen kihívások olyan időszakban történnek velünk, amikor a nemiségtől a családon át a nemzetig számos, korábban szilárdnak hitt fogalom és érték megkérdőjeleződik. Egy ilyen korban csak az a nép lehet sikeres, amelyik ismeri önmagát: történelmét, hagyományait, kultúráját, művészetét és nyelvét.  Büszkék lehetünk egyedülálló tudományos, művészeti, sportteljesítményeinkre, példát vehetünk történelmi nagyjainkról, bemutathatjuk hőseink történeteit. A Magyar Összetartozás Intézete a sokszínűségében egységes Európa elvét szem előtt tartva szeretné bemutatni, kik vagyunk mi, magyarok, és miért jó magyarnak lenni a világban.

A főigazgató szerint meg kell értenünk, mi tartja egyben a magyarságot, akár hazánkban, akár a határokon túl.

A megnyitóünnepségen egy kerekasztal-beszélgetésen lehetett meghallgatni 

a Magyar Összetartozás Intézete igazgatóját, Margittai Gábort, aki korábban a Magyar Nemzet hétvégi mellékletének, a Lugasnak a vezető szerkesztője volt,

Major Anitát, az intézet igazgatóhelyettesét, aki előzőleg szintén a Magyar Nemzet munkatársa volt, valamint Kitta Gergelyt, az MCC intézetekért felelős igazgatóját.

MARGITTAI Gábor
Margittai Gábor, a Magyar Összetartozás Intézetének igazgatója, Major Anita, az intézet igazgatóhelyettese és Kitta Gergely, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) intézetekért felelős igazgató (b-j) a Magyar Összetartozás Intézetének megalakulását bejelentő rendezvényen az MCC budapesti székházában 2023. október 26-án. Fotó: Soós Lajos

– Hogy miben áll a magyarság makacs meg- és összetartó ereje, hogy mit jelent a XXI. század Európájában és globális világrendjében magyarnak lenni és maradni, hogy ez milyen kihívásokkal, feladatokkal, veszélyhelyzetekkel jár, és hogy milyen távlatai lehetnek a korszerű magyarságtudatnak – ezekre a kérdésekre keressük a választ – fogalmazott Margittai Gábor.

Kitta Gergely az alapítással kapcsolatban elmondta, hogy nem volt nehéz megtalálni az új intézet igazgatóját és helyettesét, mivel Margittai Gábort és Major Anita munkássága hiteles és önmagáért beszél. Elhangzott, hogy a legnagyobb erényük a szakmához való példaértékű hozzáállás. Kitta arra is kitért, hogy az MCC intézetei között nagymértékű összeköttetés van, és ebbe a Magyar Összetartozás Intézete is bekapcsolódik, hiszen nagyon fontos az intézetek közös munkája.

Major Anita elmondta, hogy az új intézet hatalmas lehetőséget ad nekik, mivel így még jobban kiterjeszthetik a kutatásaikat és még több munkát tudnak elvégezni. Elmondása alapján maradhattak volna kisebb kutatói munkáknál, de ők úgy gondolták, hogy ennél többet akarnak tenni. 

A legenda iránti szomj a legfontosabb

– tette hozzá.

Ahogy a múltban, úgy a jövőben sem az asztalfióknak szeretnék készíteni a munkájukat, hanem az embereknek. Céljuk a tudásátadás, ami az MCC keretein belül még könnyebb lesz.

 – hangsúlyozta Margittai Gábor

Az intézet első tervei között szerepel az erdélyi arisztokrácia kutatásának folytatása, Nagykároly magyarságának kutatása és egy török–magyar est szervezése, amely a két nép közös kultúrájára fókuszál. 

Borítókép: Margittai Gábor, a Magyar Összetartozás Intézetének igazgatója a Magyar Összetartozás Intézetének megalakulását bejelentő rendezvényen az MCC budapesti székházában 2023. október 26-án. Fotó: (MTI/Soós Lajos)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.