„Akkor van esély győzni, ha betartjuk a háború öt alapelvét”

– Az öt alapelvet egyszerre kell alkalmazni és mindig vizsgálni kell – közölte Ruszin-Szendi Romulusz A háború öt alapelve című könyvéről. A bemutatón a Magyar Honvédség volt parancsnoka Benkő Tibor korábbi honvédelmi miniszterrel közösen, az orosz–ukrán háborún, valamint az izraeli–palesztin konfliktuson keresztül ismertette az öt alapelvet, amit megfogalmaz a könyv.

2023. 11. 02. 16:19
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Szomorú aktualitása van a könyvnek, hiszen tőlünk keletre lassan két éve tart a háború, míg a Közel-Keleten újraéledt a konfliktus – fogalmazott Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség volt parancsnoka A háború öt alapelve című könyvének a bemutatóján. Az eseményen Benkő Tibor korábbi honvédelmi miniszter elmondta, hogy a szerző a jelenlegi kor követelményeinek megfelelően írja le a háború alapelveit. A könyv első alapelve, hogy „egyenlő feltételekkel soha ne kezdj harcba”.

– Nagyon fontos üzenete a könyvnek, hogy az öt alapelvet egyszerre kell alkalmazni, ezt az ötöt pedig mindig vizsgálni kell, akkor van esélyem győzni 

– húzta alá Ruszin-Szendi Romulusz. Az orosz–ukrán háború kapcsán kiemelte, hogy az oroszok rosszul értékelték az első alapelvet. Mint mondta, ha valamelyik fél nem hibázik nagyot, akkor állóháború lesz a továbbiakban is keleti szomszédunkban. – Oroszország minden hibát elkövetett, amit katonai szemmel nézve egy ország elkövethet – jegyezte meg Benkő Tibor.

A második alapelv, hogy „légy képes mindig kommunikálni a baráti erőkkel”, amiről Ruszin-Szendi Romulusz elmondta, hogy az izraeli konfliktusban nemcsak katonai, hanem kormányzati és nem kormányzati erők is részt vesznek. 

– A Hamász tudta, hogy nem fog bemasírozni Jeruzsálembe, az igazi céljuk az volt, hogy befolyásolják az egész világot és ördögként fessék le a szemben álló felet

– vélekedett.

– Rendkívül bonyolult és nehéz ez a helyzet – közölte Benkő Tibor az izraeli–palesztin háború kapcsán. Kiemelte, hogy félre kell tenni a bosszúvágyat, továbbá fontos, hogy a társadalomnak milyen kommunikációt mutatnak.

A könyv harmadik alapelve, hogy „tiszteld a szemben álló felet”, amiről Ruszin-Szendi Romulusz elmondta, hogy ez az orosz–ukrán háborúban nem teljesült. – Semmibe vették az oroszok az ukrán haderőt, és meg is itták ennek a levét – fogalmazott. Szerinte a tisztelet helyett a gyűlölet van jelen a konfliktusban, ami azt vetíti előre, hogy hosszú ideig eltarthat a háború.

A negyedik pont, hogy „soha ne téveszd szem elől a valódi célokat”, amelynek kapcsán Benkő Tibor leszögezte, hogy a céloknak állandónak kell lennie, ám megfigyelhető az orosz–ukrán háború és az izraeli konfliktus kapcsán is, hogy a célok változnak. 

Ruszin-Szendi Romulusz leszögezte, hogy a célnak végrehajthatónak és fenntarthatónak kel lennie.

Az utolsó alapelv, hogy „alakíts ki és tarts fent világos és egyértelmű vezetési hierarchiát”. Erről Ruszin-Szendi Romulusz elmondta, hogy a katonáknál van egy világos vezetési rendszer, azonban az nincs mindig összhangban a kormányzati és nem kormányzati szereplőkkel. – Ha nem ugyanaz a cél van mindenkinek a szeme előtt, akkor annak ellenkező hatása lehet – tette hozzá.

Mint mondta, az öt alapelvet a civil életben is lehet alkalmazni.

Borítókép: Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség korábbi parancsnoka (Fotó: MTI/Ujvári Sándor)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.