Alapjaiban reformálná meg a MOK működését a tapasztalt elnökjelölt

A Magyar Orvosi Kamara most szombaton tartja országos választói küldöttközgyűlését, ahol az elnöki tisztségért indulni fog Kozma Gábor, aki 2015 és 2019 között a Magyar Orvosi Kamara titkára volt, és több mint húsz éve visel kamarai tisztséget. A jelenlegi, megbukott vezető, Gyurcsány Ferenc régi bizalmasa, Kincses Gyula az elnökségért zajló küzdelemben már nem vesz részt.

Forrás: Origó2023. 11. 23. 17:17
orvos Fotó: pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Feladatunk, hogy elődeink sikereit példaként kezelve, és hibáikból tanulva, megvédjük és magasan tartsuk a MOK társadalmi elismertségét– mondta el az Origó megkeresésére Kozma Gábor, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöki tisztségéért induló jelölt. Az orvos a hírportálnak leszögezte: 

új alapokra szeretnénk helyezni az együttműködést a jogalkotókkal, az egészségügyi hatóságokkal és az etikai ügyekben eljáró szervezetekkel.

Kozma Gábor a jelenlegi helyzetben négy fontos feladatot jelölt meg, amelyek megvalósítása nem tűr halasztást:

  1. A tagság létszámának stabilizálása, növelése, a kamara gazdálkodásának rendbetétele.
  2. A kamara újfent elfogadtatása a döntéshozói környezetben.
  3. Missziós nyilatkozatuk szellemében eljárva markánsan védeni a gyógyítók szakmai, erkölcsi, gazdasági, jogi és szociális érdekeit.
  4. Tovább erősíteni a szolgáltató kamarát.

Az orvos szerint a folyamatos érdekvédelem lehet az egyik megtartó erő a tagság számára, éppen ezért megválasztása esetén aktivizálni kell a kamarai tagságot hiteles és törvényes kamarai működés felmutatásával; ezzel is elősegítve, hogy a jogos igények mielőbb felszínre kerüljenek. 

A markáns érdekérvényesítésre szeretnénk törekedni, meg kell kell változtatni a kamara tárgyalási stílusát, az nem lehet arrogáns, sértő egyik tárgyaló fél számára sem.

– mutatott rá Kozma Gábor.

Leszögezte: csapatát úgy állította össze, hogy rezidenstől az egyetemi tanárig, gyakorló orvostól az elméleti szakemberig, fiataltól az idősebb korúakig a tagság minden rétege képviselve legyen. 

A MOK történetében először titkári pozícióban szeretnék képviseltetni a rezidenseket, mert belőlük lesznek szakorvos tagjaik; a magánegészségügyet, mert méreténél fogva ma már jelentős súlyt képviselnek az ellátásban; valamint az egészségügyben működő nem orvos diplomásokat, hiszen ők is kamara megbecsült tagjai.

Álmos Péter Zoltán jelenlegi alelnök és Kozma Gábor (aki a MOK titkára volt 2015–2019 között) indul a Magyar Orvosi Kamara elnöki tisztségéért a november 25-i Országos Választói Küldöttközgyűlésen. Rajtuk kívül még öt alelnökjelölt, két fogorvos alelnökjelölt, négy főtitkár és nyolc titkárjelölt méretteti meg magát a szombati MOK-választáson. Ekkor választják meg az Országos Felügyelőbizottság elnökét, alelnökét és tagjait, valamint az Etikai Kollégium elnökét, alelnökét is.

 

A teljes interjút ITT lehet elolvasni.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.