Fontos szerződés születhet a Dunaferr ügyében, már csak egy aláírás hiányzik

Mentőövet dobott a Miniszterelnökség a Dunaferrnek, tovább működhetnek a kohók.

Forrás: MTI2023. 11. 10. 18:14
null
Dunaújváros, 2023. február 16. Kohászok dolgoznak az újraindított II. számú nagyolvasztóban a Dunaferr Dunai Vasmûjében 2023. február 16-án. A Dunaferr felszámolója januárban három hónapos mûködési szerzõdést kötött a brit-indiai Liberty Steel acélipari vállalattal, a társaság vizsgálja a vasmû további üzemeltetésének lehetõségét. A kormány februárban arról döntött, hogy hat hónapon keresztül kifizeti a Dunaferr dolgozóinak bérét. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Támogató nyilatkozatot adott át a dunaújvárosi kohászat megmentése érdekében Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Duna Furnace Dunai Vasmű Kft. és a Fejér Vármegyei Kormányhivatal közötti környezetvédelmi szerződés megkötéséhez, ezzel biztosítva több ezer munkahely megmaradását a városban – adta hírül közleményében a Miniszterelnökség. 

Mint írták, a kormány szeptemberben döntött a – más esetekben már 2004 óta létező – közigazgatási hatósági szerződés kiterjesztéséről a környezetvédelem területére. A lépés célja, hogy a környezetvédelmi hatósági feladatokat ellátó kormányhivatal szerződéses keretek között működhessen együtt a jelentős környezeti terhelést jelentő üzemekkel, ha ezen terhelés mielőbbi csökkentését a cég vállalja és a szerződés kötéséhez komoly gazdasági, munkahelyvédelmi közérdek fűződik.

A dunaújvárosi kohót üzemeltető új tulajdonos – élve a jogszabályi lehetőséggel – kérte a környezetvédelmi hatósági szerződés megkötését, amire a Miniszterelnökséget vezető miniszter jóváhagyása után kerülhet sor. A Duna Furnace Dunai Vasmű Kft. a szénalapú acélgyártásról a környezetkímélőbb, elektromos ívkemencés technológiára szándékozik áttérni, amellyel mintegy 80 százalékkal csökkenti a működése során keletkező szén-dioxid-kibocsátást. 

A környezetvédelmi hatósági szerződés lehetővé teszi, hogy ezt az átállást a kohó leállítása nélkül végre tudják hajtani. A közleményben kiemelték:

ez azért kiemelten fontos, mert technológiai okokból a kohó leállása esetén százmilliárdos költséget jelentene egy újraindítás, ez pedig az üzem bezárásával és több ezer munkahely megszűnésével járna.

A saját acélipar Magyarország gazdasági szuverenitása szempontjából kiemelt jelentőséggel bír, a dunaújvárosi acélgyártás működtetése ezért stratégiai fontosságú közérdek.

A környezetvédelmi hatósági szerződés megkötése hosszú távon biztosítja a kohó működését, a munkahelyek védelmét és a környezeti terhelés mielőbbi csökkentését, a klímavédelmi célok elérését.

Magyarországon jelenleg a kormány nem lát további olyan meglévő üzemeket, amelyek esetében felmerül olyan közérdek, amely alapján szükséges és indokolt lenne környezetvédelmi szerződés kötése – közölték a tájékoztatásban, majd hozzátették: a folyamatban lévő beruházásokra soha nem vonatkozott a lehetőség, hiszen környezetvédelmi hatósági szerződést eleve csak olyan szervezet köthet, amely a tevékenysége gyakorlására már engedéllyel rendelkezik.

Borítókép: illusztráció (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.