Határozatlan időre bezárták a problémás Szeszgyár közösségi teret

Véget ért a Szeszgyár utcai telek kálváriája, a magántulajdonban lévő ingatlant határozatlan ideig nem használják tovább az eredetileg ökofeminista programokat szervező civilek. A közösségi teret a civileknek kellett volna karbantartaniuk, ám amikor rendezvény híján magára maradt az üres, gazos telek, akkor szerhasználók vették birtokba. Kérdéses, hogy a tulajdonos fogja-e hasznosítani a területet, vagy továbbra is marad a drogosok búvóhelye?

2023. 11. 09. 5:34
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Lezárult egy fejezet. Sajnos a tavalyi év nehézségei miatt, a tulajdonos döntésére, a telek határozatlan ideig zárva tart és nem üzemel többet Szeszgyárként – tudatta a Szeszgyár Facebook-csoport kezelője. 

A VIII. kerületben található Szeszgyár közösségi tér háttere homályos, ugyanis a magántulajdonú telek kerítésfalát még 2021-ben bontotta le az önkormányzat azzal a céllal, hogy közösségi teret hozzon létre, és rendezvényeknek adjon helyet a Kőris utca és Szeszgyár utca közötti üres területen. A közösségi tér három éven keresztül üzemelt úgy, hogy közben hajléktalan- és drogtanya alakult ki az ökofeministák által létrehozott sátorban. 

A Szeszgyár Facebook-búcsúposztjából kiderült: időközben többen külföldre költöztek azok közül, akik a projektet kezdték, vezették, formálták. Mint írták: alakult egy kis mentőcsapat, akik energiát és időt nem kímélve dolgoztak azon, hogy a telek nyitva maradjon, legyen víz és áram, hogy a rengeteg megkeresés ne maradjon válaszolatlanul és, hogy legyen aki fogadja a telekre érkező sok eseményt.

„Idén viszont, nagy erőkkel keressük azt a szervezetet, össze szokott lelkes csapatot, vagy akár egy-két energiától kicsattanó embert, akik szeretnének, tudnának a telken egy új, akár teljesen más dolgot létrehozni. Akik megóvják az évek alatt beköltözött növényeket, rovarokat, madarakat és jó viszonyt tudnának ápolni a környéken lakókkal, valamint a rendkívül kedves és rendes magántelek tulajdonossal” – írják a közösségi oldalon. 

Arról viszont nem esett szó, hogy a mostani civil csoportnak miért kell elhagynia a telket, a tulajdonos miért döntött úgy, hogy ebben a formában nem akarja hasznosítani a területet. 

 

Az önkormányzat kamerákat szereltetett fel 

A Magyar Nemzet is beszámolt arról, hogy lakossági észrevétel alapján a Szeszgyár utcai közösségi téren is megjelentek a kábítószerfogyasztók. Az önkormányzat közéleti újságja tavaly év végén arról írt, hogy fejlesztések kezdődnek a közösségi tér szomszédságában. 

Érdekes ellentmondásként az önkormányzati lap a Szeszgyár környékének a felújításáról úgy fogalmazott, hogy a körzet képviselőjének, az MSZP-s Camara-Bereczki Ferenc Miklósnak programjában szerepelt a Szeszgyár utca rendezése, és ez jó úton halad: megtisztították a területet, térfigyelő kamerát helyeztek el, létrejött egy közösségi kert, ahol a Jane Goodall Intézet is madárodút és bogárgarázst épített, közösségi élet zajlik, és új fázisába érkezett a területrendezés is. Mindezt egybemosva az önkormányzati területetekkel és a civilek által kezelt magántulajdonban lévő telekkel. A lap a cikk végén már úgy fogalmazott: a füves-fás nagy magántelek nem vonható be a tervekbe. A cikk írója elhomályosította a tényeket, egyszer közösségi kertként, majd fás-füves magántelekként hivatkozott a területre, minta az két különböző telek lenne, a valóságban viszont ugyanarról a gazos magánterületről van szó. 

Feltűnő, hogy akkoriban nem volt hangsúlyos az, hogy magántelekről van szó, ami több kérdést felvet: az önkormányzat költségét megtérítette-e a tulajdonos, vagy az adófizetők állták egy magántulajdonú telek kitakarítását is? Továbbá: a tulajdonos miért hagyta, hogy drogosok lepjék el a tulajdonát, miért nem kért rendvédelmi intézkedést, továbbá az önkormányzat erre a problémára miért nem hívta fel a tulajdonos figyelmét? Végül elsősorban a magántelken felmerült drogprobléma miatt az önkormányzat kamerákat szereltetett fel. 

Amellett sem lehet szó nélkül elmenni, hogy az önkormányzat többször adott támogatást a különböző programokra, mint például az ökofeminista főzőcskézésre, ezáltal kapcsolatban volt a területet használó civilekkel is. 

A kertben a queer markettől a gyomszépségversenyen át kézműves workshopokig rendeztek programokat.

Kerestük a józsefvárosi önkormányzatot, hogy tisztázódjon a tulajdonos és az önkormányzat közötti anyagi összefonódás a Szeszgyár közösségi kert tekintetében. A helyhatóság válaszában leszögezte: a Szeszgyár utcai telken a Józsefvárosi Önkormányzat (illetve cége, a JGK Zrt.) nem végzett területrendezési munkálatokat. Mint írták: „2022 őszén a terület használói és segítő önkéntesek szemétszedést végeztek. A JGK Zrt. köztisztasági munkatársai ekkor, egy alkalommal az összeszedett szemét elszállítását végezték el.” Ami azért érdekes, mert a magántulajdonból elszállítandó szemétért – ha nem az éves lomtalanításkor keletkezik – a tulajdonosnak kell megrendelni a konténert és fizetnie kell az elszállításért. Úgy tűnik, a VIII. kerületi önkormányzat a baráti civilekkel kivételt tett. 

 

Tűket dobáltak szét a szerhasználók 

Korábban a Metropol újság munkatársai kint jártak a helyszínen, beszámolójuk szerint a Szeszgyár kertet valakik elfoglalták. A kertet üzemeltető ökofeministák pergoláiba beköltöztek, matracokat vittek be maguknak, kedvelt foglalatosságaikról pedig az otthagyott, további használatra készen elrendezett fecskendős tűk árulkodtak. 

Borítókép: Elhanyagolt magán közösségi kert (Fotó: Metropol)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.