Nagy fordulat jöhet Magyarországon a mostanában kitört vulkánok miatt

Nem tudni pontosan, hol a katasztrófák vége.

Forrás: Metropol2023. 11. 15. 8:15
Volcanic eruption continue at Mount Etna
CATANIA, ITALY - JANUARY 08: A volcanic eruption continues at Mount Etna since November 27, 2022, in Cataniai Italy on January 08, 2022. A thin plume of volcanic gases mixed mostly with water vapor escapes from the volcano through the summit craters, in the meantime the effusive vent located at 2800 meters on the eastern flank of the southeast crater feeds incessantly a lava flow overlaps the wide lava field that heads towards the desertic valley below. Photo taken from Zafferana Etnea near Catania. Salvatore Allegra / Anadolu Agency (Photo by Salvatore Allegra / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Fotó: AFP/Anadolu Agency
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rengeteg láva jutott a felszínre vasárnap Szicíliában, miután a 3350 méter magas Etna, amely utoljára több mint harminc éve produkált nagyobb kitörést, ismét működésbe lépett. A tűzhányó felett négy és fél kilométer magas füstoszlop terjengett, és időnként robbanásokat lehetett hallani. A részletekről a Magyar Nemzet is beszámolt.

Nagyobb károkról egyelőre nem érkeztek jelentések, a repülőtér forgalma is zavartalan volt. Azonban nem ez az egyetlen vulkánkitörés Európában, ugyanis a múlt hét végén már csaknem négyezer embert evakuáltak a hatóságok egy izlandi városból.

A szigetország déli részén összesen kilencszáz földrengést regisztráltak hétfőn.

A Metropol most arról ír, hogy ennek könnyen lehet hatása Magyarország klímájára, azonban ez több dolog függvénye.

A kitörések mértékétől, illetve attól függ, hogy mekkora mennyiségű kén-dioxid jut a sztratoszférába. Ha eléri a kritikus mennyiséget, akkor akár egy-két évig az átlagosnál jóval hidegebb és csapadékosabb időjárás lehet egész Európában, hiszen ez a kén-dioxidos vegyület visszaveri a beérkező napsugárzást. A légi közlekedést is befolyásolhatja a kitörés, mint 2010-ben, amikor kitört a Eyjafjallajökull. Tehát érdemes nyomon követni az izlandi eseményeket

– részletezte a portálnak Krausz Miklós, a Köpönyeg meteorológusa.

Németh Lajos meteorológus arra hívta fel a figyelmet, hogy az erős nyugati széláramlás könnyen Közép-Európába hordhatja a vulkáni hamut vagy port, ami azért fontos, mert lehet, hogy le kell állítani vagy el kell terelni miatta egyes légi járatokat.

Az esetleges következményekről Pintér Ferenc meteogyógyász, a Meteo Klinika igazgatója azt mondja, előfordulhat, hogy a vulkáni tevékenység annyira szennyezi a levegőt, hogy mi is megérezhetjük a hatását, ugyanis egy ilyen mértékű kitörés, mint az Etnáé, jelentős mértékben szennyezheti a légkört.

– Akár annyira, hogy ilyenkor a légi forgalmat is elterelik vagy szüneteltetik – fűzte hozzá a meteogyógyász.

Borítókép: Az Etna (Fotó: AFP/Anadolu Agency)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.