Soltész Miklós: Az évforduló a hősökre és az ártatlan áldozatokra emlékeztet

– Gyönyörű és felemelő forradalmunk leverése évfordulójának emlékeztetnie kell bennünket a hazaszeretetre, a hősökre és az ártatlanul szenvedőkre, kivégzettekre – mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára Veszprémben.

Forrás: MTI2023. 11. 04. 20:10
SOLTÉSZ Miklós; BRUSZNYAI Árpád
Veszprém, 2023. november 4. Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelõs államtitkára beszédet mond a Brusznyai Árpád-emléktáblánál tartott megemlékezésen az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének 67. évfordulóján, a nemzeti gyásznapon Veszprémben 2023. november 4-én. MTI/Bodnár Boglárka Fotó: Bodnár Boglárka
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A kommunisták politikai és családi örökösei ma is itt vannak és fenyegetőznek. Azok kiáltanak ma diktatúrát, azok akarják átírni a történelmet, akiknek felmenői behívták a szovjet hadsereget, akik 1956-ban lövettek és akasztottak hangsúlyozta az államtitkár veszprémi beszédében.

Soltész Miklós felidézte: 1958. január 9-én kivégezték Brusznyai Árpádot. Fél évvel korábban a kommunisták külügyi bizottságának ülésén elhangzott, hogy fokozni kell a politikai harcot a büntető- és igazságügyi szervekben.

SOLTÉSZ Miklós; BRUSZNYAI Árpád
Fotó: MTI/Bodnár Boglárka

Mint mondta, mindezt Apró Antal szorgalmazta, aki 

„áruló, hazaáruló, hazudozó, népirtó”.

Az az Apró Antal, aki 1958. július 17-én az Országgyűlésben az ellenforradalom méltó megbosszulásának nevezte Brusznyai Árpád, a forradalmi tanács elnökének és társainak kivégzését. A véreskezű néhai kommunista politikus és Dobrev Klára közötti rokoni kapcsolatra utalva azt mondta: 

„Apró Antal tetteiért megkapta a jutalmat, unokája is abban a házban él, amit egy zsidó családtól rekviráltak a kommunisták.”

– Brusznyai Árpád első fokon életfogytiglani büntetést kapott, amit később kötél általi halálbüntetésre változtattak át emlékezett Soltész Miklós. – Tudjuk, hogy mindenhol voltak gazemberek, akiket a népharag elől megmentettek a forradalmárok, végül mégis, azok ítélték halálra a forradalmárokat, akiket segítettek mondta.

Hangsúlyozta, tízezrek és családjaik szenvedtek és haltak meg ártatlanul, ezekért a tettekért pedig a kommunisták soha nem kértek bocsánatot.

Ők maguk az ötvenedik évfordulón sajátos módon emlékeztek, lövettek, szemeket lövettek ki, fiatalokat vertek meg és rabosítottak Gyurcsány Ferenc kormányzása alatt

mondta. A hazájukhoz való hozzáállás sajátos, gyűlölik a hazát, amikor lehet, elárulják, a múltban Moszkvában, most pedig Brüsszelben teszik ezt fűzte hozzá, majd azzal folytatta:

– A mai fiataloknak fontos tisztán látni, hogy kik voltak a múltban a valódi bűnösök és a valódi végrehajtók.

Borítókép: Illusztráció (MTI/Bodnár Boglárka)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.