Súlycsökkenés helyett súlyos mellékhatások – ezt garantálják a hamisított fogyasztószerek

Libanonban már tizenegyen betegedtek meg a hamisított súlycsökkentő szerek használata miatt, de máshol sem jobb a helyzet. A fogyni vágyók vagyonokat adnak ki, de a hatás elmarad: a csupán grammokban mért súlycsökkenés nem várt mellékhatásokkal jár.

Forrás: VG.HU2023. 11. 29. 22:44
Ozempic (Fotó: Joel Saget)
Ozempic (Fotó: Joel Saget)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ami jó, azt hamisítják, csakhogy ez a gyógyszereknél életveszélyt okozó mellékhatásokkal is járhat. A Novo Nordisk sikergyógyszereire ez hatványozottan érvényes. Az ősz folyamán Európa legértékesebb tőzsdén jegyzett vállalatává avanzsált dán cég által gyártott Ozempic testsúlycsökkentő mellékhatása miatt hirtelen pokoli népszerűségre tett szert és nem csak a cukorbetegségben szenvedőknek köszönhetően. 

A gyógyszer – és „nagy testvére”, a Wegovy – hamisítása jól jövedelmező üzletté vált, egyrészt magas ára, másrészt korlátozott hozzáférhetősége miatt. Ezt látva a gyártó visszatérően figyelmeztetett a hamisítványok felbukkanására és az általuk okozott veszélyekre. 

Nem sok sikerrel. Libanonban például az idén már tizenegy embernél váltott ki súlyos rohamot a minden bizonnyal hamisított Ozempic beadása, s a vércukorszint hirtelen leesése. Egyikük sürgős kórházi kezelést is igényelt. 

A gyanút az keltette fel, hogy az injekciós tollak eltérő adagot tartalmaztak a gyárilag alkalmazotthoz képest

mondta a Reutersnek Rita Karam, a libanoni közegészségügyi minisztérium illetékese. Hozzátette, hogy a minisztérium megkezdte a szükséges vizsgálatokat mind a tizenegy különálló esetben, de furcsa mód nem sikerült beazonosítani az inkriminált gyógyszerek forrását és tételszámát, így nem tudnak kétséget kizáró módon a nyomára bukkanni, honnan származhattak a súlyos rohamokat kiváltó „Ozempic” injekciók. 

Sumákolnak a feketepiacon gyógyszert vásárlók is

Persze az emiatt egészségkárosodással fenyegetett betegek segítőkészsége sem volt ideálisnak mondható, a hamisítvány beszerzési forrásának felfedése így nem járt sikerrel, de nyomoznak még az illetékesek. 

A tizenegy páciensből mindössze három volt a cukorbeteg, négyen a gyors fogyás érdekében injekciózták magukat, a többiek pedig nem árulták el, milyen indikáció vezette őket a dealerekhez. 

Merthogy hivatalos gyógyszertárakba az ilyen silány hamisítványok nem jutnak el. Persze ez nem is csoda, hiszen az egészségügyi minisztérium a cukorbetegek ellátásához nem vásárol Ozempicet, így az a támogatott készítmények listáján sem szerepelhet. 

Megszaporodtak a bejelentések 

Rita Karam elmondása szerint tavaly nem érkezett be hozzájuk bejelentés semmilyen gyanús Ozempic szállítmányról, az idén viszont már kért esetben is intézkedniük kellett. 

A libanoniak érdeklődése nem véletlen, az ország minden negyedik felnőtt polgára elhízottnak tekintendő

a World Obesity Federation 2017-es adatai szerint, míg a Nemzetközi Diabétesz Szövetség 2021-ben a libanoni felnőttek közel kilenc százalékáról igazolta, hogy elhízással szorosan összefüggő 2-es típusú cukorbetegségben szenvednek.

Utóbbiak aránya a hamburger és a zsíros menük őshazájában, az Amerikai Egyesült Államokban 14 százalékra tehető, nem véletlen, hogy a Novo Nordisk első számú felvevőpiacának és profitcentrumának is ez az ország tekinthető.

A hírügynökség megjegyzi, hogy az Ozempic és más, fogyásra használt gyógyszerek, így az Eli Lilly Mounjaro és a Novo Nordoisk Wegovy nevű gyógyszere iránti hiperkereslet kiváló táptalajt nyújtó a profitéhes hamisítóknak, akiket nem izgat túlságosan, hogy a placebóval vagy jobb esetben valódi inzulinnal felöltött hamisított injekciók milyen károsodást okoznak a betegeknél. 

Rákapott a hiánygyógyszerre a feketepiac

Ozempicnek feltüntetett hamisítványt már legalább 17 országban találtak, köztük az Egyesült Királyságban, Németországban, Egyiptomban és Oroszországban. Belgiumban a múlt hónapban a gyógyszerfelügyelet egy rakomány mű-Ozempicet foglalt le, ezeknek a fecskendőit a szemaglutid hatóanyag helyett sima inzulinnal töltötték meg. 

Attól pedig hiba várnának fogyasztó hatást a delikvensek. Hasonló eseteket regisztráltak Ausztriában is, ahol többen kórházi kezelésre szorultak az inzulint tartalmazó fecskendők használata miatt. 

A cukorbetegek számára kifejlesztett szemaglutid hatóanyagú Ozempicről és Wegovyról csak utólag derült ki, hogy 15 százalékos súlycsökkenés a potenciális mellékhatásuk, ezután indult meg rakétasebességgel a karrierjük – olvasható a VG.hu cikkében.

Borítókép: Ozempic (Fotó: Joel Saget)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.