Úgy megvédték a fákat Karácsony ligetvédői, hogy egy platánt miattuk kellett kivágni

A főpolgármester zöld barátai után csak a pusztulás és a szemét maradt.

2023. 11. 21. 11:18
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Városliget Zrt. és a Főkert szakembereinek erőfeszítései ellenére sem sikerült megmenteni azt a több mint százéves városligeti platánt, amely a magukat ligetvédőknek nevező aktivista csoport miatt keletkezett tűzben sérült meg súlyosan még 2020 tavaszán – közölte lapunkkal a Városliget Zrt. 

Mint emlékeztettek, ezt követően az évekig ott táborozó „ligetvédők” elhagyták a Ligetet, az otthagyott táborukból és környékéről a „ligetvédelem” közben felhalmozódott több mint száz köbméter szemetet kellett elszállítani. A felbecsülhetetlen értékű példány a tűz következtében olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy mára teljesen elszáradt, balesetveszélyessé vált, így azt ki kellett vágni – írták.

A zöldaktivisták jól megvédték a platánfát (Fotó: Városliget Zrt.)

A korábban hosszú ideig életvitelszerűen a parkban tartózkodó aktivista csoport táborában 2020. március 26-án ütött ki tűz, lángra kapott az ott táborozók sátra, majd a tűz átterjedt a közelben álló, harminc méter magas, évszázados platánra – idézték fel. A fa törzse megégett, a kiérkező tűzoltók gyors beavatkozásának ellenére a platán súlyosan megsérült. 

Az azóta eltelt időszakban a szakemberek megpróbálták megmenteni a fát, ám a platán olyan sérüléseket szenvedett a tűzben, hogy mára teljesen elhalt, az ágai letörtek és a kidőlés fenyegeti, ezért sajnos ki kellett vágni.

A Városliget Zrt. felkérésére több szakértő, köztük a fővárosi önkormányzat cége, a Főkert munkatársai is megvizsgálták a sérült egyedet, idén szeptemberi jelentésük szerint az elmúlt években történt, a fa megmentésére irányuló lépések sem tudták visszafordítani a sérülésből fakadó folyamatokat, a megégett platánfa „már nem képes élettani funkcióját ellátni”, így 

a fa jelenlegi állapotában balesetveszélyes, a veszélyhelyzet ápoló célzatú kertészeti beavatkozással nem, kizárólag a fa kivágásával hárítható el

– ismertették. Ez utóbbit a szintén a főváros irányításával működő Főkert szakemberei végezték el.

Karácsony zöld barátai gyújtogattak, a fa pedig elpusztult (Fotó: Városliget Zrt.)

Az elmúlt években a Liget projektnek köszönhetően jelentősen nőtt a zöldfelület a korábban elhanyagolt Városligetben. A Liget Budapest projekt eddigi fejlesztései során már több mint negyedmillió négyzetméter zöldfelület újult meg, 72 ezer négyzetméter burkolt felületet bontottak el, elültettek több mint ötszáz lombos fát és 130 fenyőt, közel 70 ezer cserjét, illetve több mint kétszázezer évelőt. 

A jelenleg folyamatban lévő parkfejlesztések során jövő év közepéig további 25 ezer négyzetméter zöldfelület újul meg, továbbá elültetnek 39 lombosfát, több mint 5600 cserjét és húszezernél is több évelőt 

– közölték.

Fontosnak tartották megjegyezni, hogy a Liget teljes zöldfelületének fenntartásáért felelős Városliget Zrt. a fejlesztési feladatok mellett különös gondot fordít a mintegy hétezer egyedet számláló faállomány kezelésére, gondozására. A szervezet hét évvel ezelőtt idősfa-ápolási programot indított, melynek köszönhetően több tucat történeti értékű, koros faegyed állapotán sikerült jelentősen javítani, illetve a Liget teljes területére vonatkozó, részletes adatokat tartalmazó fakataszter készült, mely a park több mint kétszáz éves fennállása óta hiányzott. Továbbá létrejött a városligeti faápolási protokoll, amely a jogszabályoknál is szigorúbb és alaposabb vizsgálatrendszert ír elő a ligeti fák kezelésére. A park megújításakor a faprotokoll előírásai szerint fokozatosan megvizsgálják a Városliget valamennyi fáját és végrehajtják a szakértők által előírt kezelési javaslatokat – olvasható a Városliget Zrt. közleményében.

Mint emlékezetes, Karácsony Gergely főpolgármester 2021. január 27-i Facebook-bejegyzésében kijelentette:

A százéves fák nagyobb értéket képviselnek a városban, mint bármi, amit az ember létrehozhat

Ezzel a főpolgármester arra tett kísérletet, hogy kimagyarázza azt a Klubrádióban 2021. január 24-én elhangzott – az akkor két napja megnyílt Magyar Zene Háza megépítését ostorozó – botrányos hasonlatát, melyben kifejtette, hogy „belepisilni a szenteltvíztartóba egy templomban, végül is belefér”.

Felfoghatatlan, hogy miképp mondhat ilyet Budapest főpolgármestere, amiképpen az is, hogyan lehet egy olyan ember a város vezetője, aki szerint minden ember által teremtett érték – vagyis maga Budapest, benne az emberek teremtette minden szellemi és lelki értékkel – kevesebbet ér, mint a százéves fák, hacsak nem ezzel a demagóg kijelentéssel akarja mindenki másnál zöldebbre festeni magát.

Amikor azonban közel egy évvel korábban, 2020. március 26-án egy több mint százéves platánfát felgyújtottak a „ligetvédő” baloldali aktivisták, akkor 

a főpolgármester egyetlen szót nem vesztegetett az esetre, nem ítélte el a Ligetben életvitelszerűen tanyázó és ott ezalatt mintegy száz köbméter hulladékot felhalmozó elvbarátait, akik pedig Karácsony hitvallása szerint így nagyobb értéket pusztítottak el, mint bármi, amit ember teremtett Budapesten.

Borítókép: Gyújtogattak a zöldek a Városligetben (Fotó forrása: Városliget Zrt.)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.