Videóra vették a kihaltnak hitt Attenborough-hangyászsünt

Az Oxford Egyetemé az érdem.

Forrás: MTI2023. 11. 10. 21:16
null
Sydney, 2020. január 14. Hangyászsünt tart a kezében egy gondozó a sydney-i Taronga Állatkert kórházában 2020. január 14-én. A délkelet-ausztráliai tûzvészben eddig 25-en haltak meg, mintegy kétezer otthon semmisült meg, több százezren kényszerültek lakóhelyük elhagyására. Hatalmas kár keletkezett az élõvilágban, akár egymilliárd emlõs, madár és hüllõ pusztulhatott el. Az erdõ- és bozóttüzek eddig több mint 10 millió hektárnyi területet érintettek a kontinensországban. MTI/EPA-AAP/Bianca De Marchi Fotó: Bianca De Marchi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Sir David Attenborough brit természettudósról elnevezett állat élő egyedét az indonéziai Pápua tartományban található Küklopsz-hegységbe indított expedíción sikerült lefényképezni, valamint videóra venni. A felvétel ide kattintva megtekinthető.

A sünhöz hasonló, tojásokkal szaporodó emlősfaj eddig egyetlen egyed alapján volt ismert, amelyet 1961-ben fedeztek fel Új-Guinea szigetén. Ezért az Attenborough-hangyászsünt (Zaglossus attenboroughi) gyakorlatilag már kihalt fajként tartották nyilván, és felvették a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listájára is.

A hangyászsünökhöz hasonlóan a kloákások rendjéhez tartozik, amelyek fejlődési ága nagyjából 200 millió éve vált le a többi emlősétől.

James Kempton, az Oxford Egyetem expedícióvezető szakembere közölte, hogy az állatnak a sünhöz hasonló tűi, hangyászokhoz hasonló, megnyúlt csőrszerű szája és vakondhoz hasonló végtagjai vannak. Hozzátette, mintegy nyolcvan kamerát helyeztek ki, hogy lencsevégre kaphassák az Attenborough-hangyászsünt, de az expedíció négy hete alatt nem jártak sikerrel, míg az utolsó napon rögzített képeken három felvételen is feltűnt az állat.

Kempton hangsúlyozta, hogy az expedíció sikeréhez nagyban hozzájárult a helybéliek segítsége, akik olyan helyekre is elvezették csapatukat, ahol feltehetőleg nem jártak korábban emberek.

Borítókép: illusztráció (Fotó:MTI/EPA-AAP/Bianca De Marchi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.