A dollárbaloldalnak nem a magyar érdekek számítanak: mindenáron támogatnák Ukrajna uniós csatlakozását

A baloldali pártok csak azért is ellentmondanak a magyar kormánynak, és teljes vállszélességgel kiállnak Ukrajna uniós csatlakozása mellett, bár az nem szolgálja sem hazánk, sem a régió érdekeit. A Momentum szerint morális kötelezettség Ukrajna csatlakozásának a támogatása. A DK bagatellizálja a csatlakozással járó katasztrofális következményeket, az MSZP szerint pedig éppen a csatlakozási folyamattal lehet a legjobban képviselni a magyar érdekeket.

2023. 12. 14. 15:43
ZSIGMOND Barna Pál
Budapest, 2023. november 27. Zsigmond Barna Pál, az Európai Uniós Ügyek Minisztériumának parlamenti államtitkára napirend elõtti felszólalásra válaszol az Országgyûlés plenáris ülésén 2023. november 27-én. MTI/Kovács Attila Fotó: Kovács Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Ukrajna uniós csatlakozásáról szóló szerdai országgyűlési vita során a baloldal ismét bizonyította, hogy nem a magyar érdekek fontosak nekik, és támogatják keleti szomszédunk uniós csatlakozását. 

DK: Egyszerű propagandatermékről van szó

A Demokratikus Koalíció képviselője, Arató Gergely egyszerű propagandaterméknek nevezte a kormánypártok javaslatát, amely szerinte azt szolgálja, hogy a kormányoldal ismét elmondhassa Európa-ellenes szólamait. Szerinte a kormány felvetése hazug, mert úgy tesz, mintha az ukrán csatlakozás akár már holnap megtörténhetne, miközben az egy hosszú folyamat.

Az nem kérdés, hogy sem Ukrajna nem áll készen az uniós tagságra, sem az unió nem áll készen Ukrajna befogadására; így van ez minden olyan országgal, amelyik megkezdi az uniós tárgyalásokat

– jelentette ki Arató, elbagatellizálva az Ukrajna csatlakozásából származó katasztrofális gazdasági következményeket. A Gyurcsány-párti politikus szerint a határozati javaslat elfogadása sem Magyarország, sem a magyarországi vagy a kárpátaljai emberek érdekét nem szolgálja. Az uniós tárgyalások megkezdése a politikus szerint mindenki érdekeit szolgálják. 

Az MSZP továbbra is támogatja Ukrajna uniós csatlakozását

Harangozó Tamás, az MSZP vezérszónoka szerint lehet és kell vitatkozni Ukrajna uniós csatlakozásáról. Hozzátette: 

az uniós csatlakozás pontosan arra való, hogy feltételeket szabjanak és garanciákat kérjenek a magyar érdekek védelmében.

Harangozó szerint párbeszédet kell folytatni a kisebbségi jogokról, mezőgazdasági kérdésekről, a korrupcióellenes küzdelemről Ukrajnában, de a csatlakozási folyamat az, ahol Magyarország a nemzeti érdekeit a legjobban tudja képviselni.

Momentum: Morális kötelesség a támogatás  

Gelencsér Ferenc, a Momentum elnöke szerint nem igaz, hogy a kormánynak fontosak lennének a kárpátaljai magyarok, majd pedig kifogásolta, hogy a kormány már az elcsatolt ukrán régióban tartott népszavazást sem volt hajlandó illegitimnek minősíteni.

A vezérszónoki felszólalást folytató Tompos Márton a csatlakozási tárgyalás kezdéséről szóló uniós döntés támogatását kérte a kormányoldaltól, ahogyan az unió vezetőitől is.

Tóth Endre képviselő egyenesen azzal vádolta a kormányoldalt, hogy orosz utasításra felmondja azt a hosszú évtizedek óta létező, pártokon átívelő nemzeti konszenzust, amely szerint Magyarország támogatja Ukrajna EU-s csatlakozását. 

Szintén a Momentum országgyűlési képviselője, Orosz Anna felszólalásában arról beszélt, Ukrajna az uniós csatlakozással végre Európához tartozna, értékelése szerint pedig most morális kötelessége lenne a kormánynak a magyar érdekekkel szemben, teljes mellszélességgel támogatni Ukrajna integrációját.

Párbeszéd: Ez politikai cirkusz 

Szabó Tímea, a párbeszédes országgyűlési képviselő politikai cirkusznak nevezte a határozati javaslatot, amely szerinte arról szól, hogy a kormány kiszolgálja az orosz elnök érdekeit. 

Abszurdnak jellemezte azt is, hogy a kormány nem támogatja Ukrajna uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdését, miközben tavaly nyáron még másképp gondolkodtak róla.

Ukrajna csatlakozása komoly biztonságpolitikai és geostratégiai kérdés Európának. Ha bővítjük az uniót, bővítjük a biztonságot, és erősítjük a békét

– fogalmazott Szabó Tímea. Véleménye szerint egyetlen ember és egyetlen ország van a világon, amelyiknek nem érdeke Ukrajna európai uniós csatlakozása, az Vlagyimir Putyin és Oroszország. Felszólalásában a politikus arra kérte a kormányt, hogy az Európai Tanács ülésén támogassa Ukrajna európai uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdését.

LMP: Nemzeti érdek az EU bővítése

Ungár Péter, az LMP vezetője a vita során azt állította: nemzeti érdeket szolgál az Európai Unió bővítése, mert a brexittel meggyengült, a német–francia-tengellyel szembeni ellensúlyt akkor lehet erősíteni, ha minél több déli és keleti állam lép be az Európai Unióba. Kiemelte: 

nekünk nem érdekünk, hogy Oroszország győzzön az ukrajnai háborúban, mert azzal Európa teljes biztonsági rendszere megváltozna, márpedig éppen az az, ami garantálja határainkat.

A politikus egy későbbi felszólalásában kihangsúlyozta, az, hogy mely ország, milyen csatlakozási feltételeket teljesít, mindig is politikai alapon változott.

Nem igaz, hogy a feltételeket mindig teljesíteni kell, a román és a bolgár csatlakozás is a kijelölt feltételek nem teljesítése mellett történt meg

– emlékeztetett a politikus, aki ezzel bemutatta, hogy amennyiben Ukrajnával megkezdődnének a csatlakozási tárgyalások, az ország akkor is csatlakozhatna az Európai Unióhoz, hogyha nem teljesíti az előre meghatározott feltételeket. 

Borítókép: Zsigmond Barna Pál, az Európai Uniós Ügyek Minisztériumának parlamenti államtitkára napirend előtti felszólalásra válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén (Fotó: MTI/Kovács Attila)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.