A megváltozott munkaképességű emberek fele bérből és jövedelemből él

Az Érték vagy! gálán Fülöp Attila az eddigi sikerekről beszélt.

2023. 12. 06. 17:27
FÜLÖP Attila
Budapest, 2023. december 4. Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelõs államtitkára beszédet mond a megváltozott munkaképességû embereket és az õket alkalmazó munkáltatókat díjazó Érték vagy! gálán a Magyar Zene Házában 2023. december 4-én. MTI/Bruzák Noémi Fotó: Bruzák Noémi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára a megváltozott munkaképességű embereket és az őket alkalmazó munkáltatókat díjazó Érték Vagy! gálán a Magyar Zene Házában kiemelte, hogy a megváltozott munkaképességűek által betöltött állások nemcsak gazdasági értéket hordoznak, hanem közösségi szolidaritást is – olvasható a kormány honlapján.

A fogyatékossággal élő személyek világnapja alkalmából szervezett Érték vagy! gálán bejelentette az államtitkár, hogy újabb elemmel bővül az Érték vagy! program: elkészült egy album, amely képekben mutatja be az ország különböző helyszínein, különböző munkakörökben dolgozó megváltozott munkaképességű emberek mindennapjait. 

Az albumnak nem a társadalmi érzékenyítés a célja, inkább az információátadás, az ismeretterjesztés, az élethelyzetek bemutatása.

2010-ben a megváltozott munkaképességű emberek csupán 18 százaléka dolgozott. Azaz kevesebb, mint minden ötödik fogyatékossággal, tartós betegséggel élő ember tudta magát és családját bérből és jövedelemből eltartani – írta Fülöp Attila a közösségi oldalán.

Az akkori kormány részéről volt egy rossz szocializáció, az ön- és közbecsapás minősített esete, amely a segélyek könnyű, de kiszolgáltatott világába sodort sokakat, ahelyett, hogy munkához segítette volna őket – írja az államtitkár. Hozzátette:

az ehhez szükséges melót a baloldali kormányzás nem vállalta fel, nem végezte el.

Ezzel szemben ma már majdnem minden második megváltozott munkaképességű ember bérből és jövedelemből tartja el magát és családját.

A foglalkoztatási ráta ebben a célcsoportban közel 50 százalékra nőtt.

– emelte ki posztjában Fülöp Attila. Beszámolt róla, hogy Magyarországon az elmúlt évtizedben egymillió fővel nőtt a foglalkoztatottak száma. Hozzátette: büszkén mondhatjuk, hogy a legnagyobb mértékű, 150 százalékos bővülés pont az egyik legnehezebb munkaerőpiaci helyzetben lévő célcsoport, a megváltozott munkaképességűek körében következett be.

A magyar kormány továbbra is azért fog dolgozni, hogy még több munkahelyet hozzunk létre, még több segítséget nyújtsunk, még több akadályt hárítsunk el azoknak az embereknek az életéből, akiknek erre a legnagyobb szükségük van – fogalmazott Fülöp Attila.

Borítókép: Fülöp Attila (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.