Láthatatlan kamerákkal növelnék a Lánchíd védelmét

Térfigyelő biztonsági kamerákkal előzné meg a fővárosi vezetés a szándékos rongálásokat a nemrég felújított Lánchídon. Mikor Budapest egyik legismertebb szimbólumát végre megnyitották a lakosság előtt, alig egy hónappal később máris szándékos rongálás áldozata lett.

Forrás: Énbudapestem, Világgazdaság2023. 12. 17. 6:25
Térfigyelő kamerákkal biztosítanák a Lánchíd védelmét
Budapest, 2023. augusztus 4. A budai hídfõ a felújított Lánchíd átadása napján, 2023. augusztus 4-én. A híd rekonstrukciója 2 év 5 hónapig tartott, és bruttó 26,7 milliárd forintba került. MTI/Szigetváry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ultrazoom kamerákból álló kamerarendszert telepítene a felújított Lánchídra a főváros, amely várhatóan nettó 14,3, bruttó 18,2 millió forintos költséggel járna – számolt be korábban a Magyar Nemzet az Énbudapestem alapján. Mint írták, a főváros reményei szerint a térfigyelő-rendszer kiépítése jelentősen hozzájárulna a közterületi rend javításához, illetve az elkövetett bűncselekmények felderítéséhez.

Emlékezetes, hogy nagyjából egy hónappal a híd átadása után ismeretlen tettesek megrongálták a felújított Lánchíd négy lámpáját. Van, ahol a műemléken található lámpabúrát betörték, máshol a fele vagy éppen a teljes üveg hiányzott, a teljes kár meghaladta a kétmillió forintot.

Térfigyelő kamerákkal biztosítanák a Lánchíd védelmét
A Lánchíd lámpái ép állapotban (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

De nem csak a Lánchídon történt szándékos rongálás az utóbbi időben. Nagy port kavart, amikor a Margit hídon vandálok több, a Pest felé vezető oldalon lévő Szent Korona kőkeresztjét rongálták meg. Az elkövetőket a híd térfigyelő kameráinak felvételei alapján kapták el, akik végül pénzbüntetéssel megúszták a rongálást. 

Még 2021 januárjában szintén a Margit hídon lévő Szent Korona kőkeresztjét törte le egy férfi és egy nő. Ezt az esetet is a köztéri kamera rögzítette. Miután a BRFK közzétette a bűncselekményt rögzítő felvételeket, az elkövetők feladták magukat.

Biztonsági kamerákat telepítenek a felújított Lánchídra 

Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes előterjesztése szerint a főváros 16 rögzített telepítésű digitális kamera kihelyezésével bízza meg a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóságot, ami a főváros közterület-felügyeleti feladatait látja el.

Minderre szerintük azért van szükség, mert a Széchenyi lánchíd a főváros kiemelt és központi helyszíne, Magyarország egyik legfontosabb kulturális jelképe és Budapest fontos turisztikai nevezetessége.

Az előterjesztés szerint a nyolc darab ultrazoom kamerából álló kamerarendszert a Lánchíd budai és pesti oldalon lévő pilonjainak a hídközép irányába néző oldalán helyeznék el, a tervek szerint kívülről láthatatlanok lennének.

Indoklásuk szerint a budai és pesti levezető láncoknál pedig azért van szükség további két-két darab csőkamera elhelyezésére, mert a lánckamrákból kifelé néző belső kamerák nem fognak rálátni a partok felé vezető járdák pilonhoz közeli részeire.

A pilonok belsejében két-két kisméretű mozgásérzékelős éjjellátó kamerát szerelnének fel, amik a pilonokba vezető rejtett ajtót, a beépített technikai elemeket, felszerelést, valamint a pilonok belső terét fogják védeni. 

Ahogy az előterjesztés írja, a 16 képfelvevő üzemeltetési költségigénye várhatóan nettó kétszázezer forint/év, ezen túlmenően további igény a tisztasági karbantartás, amely alkalmanként nettó ötezer forint/kamera. 

A Lánchíd mindkét végén található már egyébként egy-egy dómkamera, amik forgalomtechnikai funkciót látnak el.

Amilyen drágán fejezték be a Lánchíd felújítását Karácsonyék, tényleg vigyázni kéne rá

Egyértelmű, hogy a frissen átadott Lánchíd épségét a lehető legtöbb módszerrel is védeni kell, azonban a Világgazdaság rámutatott: a nemrégiben befejeződött felújításra kiírt közbeszerzés több sebből is vérzik, ugyanis még 2020 végén, amikor bejelentették az eljárásra beadott pályázatokat, a főváros „kapásból megvezette a nyilvánosságot”.

Azt állították, hogy kedvezőbb feltételekkel újulhat meg a Lánchíd, mivel a korábbinál – ez az ajánlat még a Tarlós István vezette városháza felhívására érkezett be – 8,5 milliárd forinttal alacsonyabb ajánlatot tettek a kivitelezésére, ami bruttó 26,8 milliárd forintból készülhet el. 

Térfigyelő kamerákkal biztosítaná a főváros a Lánchíd védelmét.
Karácsony Gergely főpolgármester, Csohány András, a kivitelező A-Híd Zrt. vezérigazgatója és Walter Katalin, a BKK vezérigazgatója a felújított Lánchídon az átadás napján, 2023. augusztus 4-én  (MTI/Szigetváry Zsolt)

A hírportál szerint ugyan tény, hogy a felújítás tendereztetésének előző eljárásában bruttó 35,3 milliárd forint volt a legalacsonyabb ár, viszont ez nemcsak a Lánchídra vonatkozott, hanem a Széchenyi István téri villamos-közúti aluljáróra is. 

Ez viszont már kimaradt Karácsony Gergelyék kiírásából.

Az összehasonlítást nehezíti, hogy a fővárosi önkormányzat honlapján elérhető anyagokból külön a Lánchídra vonatkozó ajánlat nem olvasható ki, hiszen a meghatározott műszaki tartalomban a pesti hídfőnél lévő villamos- és közúti aluljáró rekonstrukciója is szerepelt. 

Ennek együttes értéke nettó 24,6 milliárd forint volt, amelyből a Lánchíd nettó 15,2 milliárdot tett ki. Ha ezt bruttósítjuk, és hozzáadjuk a tartalékkeretet, a mérnökdíjat és az egyéb költségeket, az 21,8 milliárd forintnak felel meg. Vagyis a Karácsony Gergely- és a Tarlós István-féle ajánlat között mintegy bruttó ötmilliárd forintos különbözet van a korábbi eljárás javára, tehát a Lánchíd felújításának bekerüléséből nemhogy lefaragni nem sikerült, hanem majd a negyedével drágult.

Borítókép: A Lánchíd (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.