Nincs olyan társadalom, ahol pozitív hatással járt volna a drogliberalizáció

A Drogkutató Intézet konferenciáján ismertették a magyar drogpolitika alappilléreit.

2023. 12. 04. 17:21
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A prevenció, a teljes felépülés központú kezelés és a zéró tolerancia az érvényben lévő kormányzati drogstratégia három alappillére – jelentette ki Ferencz Orsolya, a Fidesz–KDNP országgyűlési képviselője a Drogkutató Intézet (DKI) marihuánalegalizációról szóló szakmai konferenciáján. A kormánypárti képviselő ismertette: a drogstratégia kialakítását több civil szervezettel történő egyeztetés, a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum ülései és más konferenciák előzték meg. Ferencz Orsolya szerint

az a legfontosabb, hogy a jelenlegi döntéshozók palliatív eljárásokhoz nem asszisztálnak, hiszen a fiatalokra a legjobb hatással a büntetéssel vegyített prevenció lehet.

Az egyik panelbeszélgetésen Kiszelly Zoltán, a Századvég Politikai Elemzések Központjának igazgatója, Máthé Zsuzsa, a Szent István Intézet kommunikációs vezetője és Pindroch Tamás, az Alapjogokért Központ vezető elemzője a gyermekvédelemről beszélt, kiemelve a média, az ismert emberek és a kortárs csoportok szerepét a drogok és a szerhasználat pozitív bemutatásában. Elmondásuk szerint a családok erősítése, a szülők figyelme és a családban történő párbeszéd a gyermekekkel kulcsfontosságú lehet a prevencióban.

A droglegalizáció társadalmi és politikafilozófiai vonatkozásainak számos aspektusát érintették a konferencián, több különböző területről érkező drogpolitikai szakértővel és politikusokkal. Haller József, a DKI igazgatója előadásában az izlandi modellre fókuszálva értékelte az egyéni és társadalmi viszonyokat a drogokkal kapcsolatban. Az izlandi példa bemutatta, hogy egy olyan szigorú normarendszer, amely a gyerekekre való odafigyelést is magában foglalja, milyen hatékony lehet a drogfogyasztás visszaszorításában – mutatott rá. A témáról Ferencz Orsolya és Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője vitázott.

Ozsváth Kálmán, a Drogkutató Intézet vezető elemzője hangsúlyozta, hogy a kábítószerrel kapcsolatos kérdések nem csupán üzleti vagy politikai szempontból, hanem az állam, az egyén és a társadalom egészének szempontjából is fontosak. A szakmai beszélgetéseken elhangzott:

a legveszélyeztetettebb réteg a fiatal korosztály, akiknél a marihuána kapudrogszerepet tölt be.

Az ő esetükben a legfontosabb a prevenció és hogy milyen mintákat tudnak követni.

A szakértők kitértek az ellátórendszerek és rendvédelmi szervek szerepére is. Mint rámutattak, a megelőzés kulcsfontosságú, és a legalizáció csak nehezítené az állami szervek feladatát. A svéd és a holland hatóságok tapasztalatai szerint a kábítószer-legalizáció és a kapcsolódó bűncselekményekkel való küzdelem komoly kihívások elé állítja a hatóságokat.

Téglásy Kristóf, a DKI stratégiai igazgatója kiemelte, hogy 

a droglegalizáció az egész társadalmat veszélyezteti, nincs jó példa arra, hogy az ilyen irányú törekvések pozitívan hatnának bármely ország társadalmára.

 

Borítókép: Ferencz Orsolya (Fotó: Világgazdaság/Kallus György)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.