Vitályos Eszter: A Józsa Judit Alapítvány a kulturális szegénység ellen küzd

A Józsa Judit Művészeti Alapítvány legfontosabb célja a kulturális szegénység elleni küzdelem – mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára a keramikus nevét viselő alapítvány és galéria megalakulásának tizedik évfordulója alkalmából tartott rendezvényen.

Forrás: MTI2023. 12. 10. 19:46
VITÁLYOS Eszter
Visegrád, 2023. december 8. Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára köszöntõt mond a III. Kárpát-medencei magyar médiatalálkozó megnyitóján a Thermal Hotel Visegrádban 2023. december 8-án. MTI/Szigetváry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Köszöntőjében Vitályos Eszter kiemelte: Józsa Judit keramikus és művészettörténész tíz éve szervezi művészeti, művészettörténeti témájú ismeret- és kultúraterjesztő előadásait belvárosi galériájában.

Minden cselekedetét a társadalmi tudatosság növelése, a magyar örökség erősítése, a nemzeti érték- és identitástudat mélyítése, a hazaszeretet és az összetartás erősítése vezérli

– jelentette ki az államtitkár.

Tiszteletre méltónak nevezte Józsa Judit önzetlenségét, amellyel saját állandó kiállításai mellett rendszeresen bemutatkozási lehetőséget teremt alkotótársainak is. Szólt arról, hogy a galériában keramikusok, textil-, ötvös-, üveg-, szobrász-, festő-, grafikus- és népművészek találtak otthonra, olyanok, akiknek fontos a hazaszeretet, a magyar identitás, de egyedül nem tudnak boldogulni.

Bába Szilvia, a Józsa Judit Művészeti Alapítvány kurátora a jubileum kapcsán elmondta:

az elmúlt egy évtizedben csaknem ötven egyéni és csoportos kiállítást rendeztek és több mint ötszáz rendezvénynek adtak otthont.

A tízéves jubileum alkalmából az Alapítvány a Magyar Kultúráért életműdíját Schmittné Makray Katalin, a Magyar Kultúráért díjat Vitályos Eszter vehette át. A Magyar Viseletért díjat az Igézőként alkotó két divattervező, Bárczi Erika és Hargitay-Nagy Zsuzsa kapta.

A Józsa Judit Művészeti Alapítvány és Galéria 2013. december 10-én indult. Fő célja az igényes, minőségi, színvonalas, értéket képviselő magyar képző-, ipar- és népművészeti alkotók és alkotásaik bemutatása, árusítása. A galériában csak Korondon, a családi portán kapható Józsa-kerámiákat is árusítanak.

Józsa Judit keramikus, művészettörténész 1974-ben született. Édesapja, id. Józsa János korondi fazekasmester, a népművészet mestere címmel elismert szaktekintély nemcsak a fazekasság mesterségét adta át neki, hanem azt is, hogy a népművésznek és a nemzeti művészet iránt elkötelezett alkotónak csak tiszta forrásból szabad merítenie.

Borítókép: Vitályos Eszter (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.