Bóka János: A svéd NATO-tagság kulcsa a magyar–svéd politikai párbeszéd

A miniszter a svéd NATO-tagság ratifikációjának időpontja kapcsán kiemelte a párbeszéd fontosságát, illetve kijelentette: a jövőbeni európai biztonsági architektúra nem lehetséges Oroszország szerepvállalása nélkül.

Forrás: MTI, Facebook2024. 01. 06. 17:36
Forrás: FB/Bóka János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az európai uniós ügyekért felelős miniszter szombaton a közösségi oldalán számolt be arról, hogy az év első külföldi interjúját a finn Ilta-Sanomat újságnak adta.

Bóka János bejegyzésében az interjúból főbb állításait idézve kifejtette: A svéd NATO-tagság ratifikációjának időpontja attól függ, milyen gyorsan és hatékonyan halad a bizalomépítés Magyarország és Svédország között, ezzel megnyugtatva azon magyar parlamenti képviselőket is, akiknek kétségeik és aggályaik vannak.

A kulcs tehát a magyar–svéd politikai párbeszéd 

– emelte ki.

A miniszter szólt az ukrajnai háborúról is, azt a gondolatát idézte, miszerint a bizonytalan ukrajnai helyzet miatt nagyon nehéz három-négy évre előre tervezni, és Magyarország álláspontja szerint megnyugtatóbb lenne, ha rövidebb pénzügyi ciklusokkal számolnának.

Szerencsés volna továbbá, ha a többéves pénzügyi kereten kívüli forrásból történne meg Ukrajna finanszírozása. Magyarország azt is szeretné látni, hogy az Ukrajnának irányított pénzügyi támogatást eddig mire és milyen eredménnyel használták fel

– fogalmazott. Bóka János kiemelte, hogy a jövőbeni európai biztonsági architektúra nem lehetséges Oroszország szerepvállalása nélkül.

Az európai uniós ügyekért felelős miniszter arról is beszélt a finn lapnak, hogy az elmúlt 15 évben az Európai Unió számos területen elvesztette globális versenyelőnyét; véleménye szerint az EU-nak meg kell fordítania ezt a tendenciát, és meg kell erősítenie gazdasági versenyképességét.

Az Európai Bizottság önálló politikai szereplővé vált

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke geopolitikai bizottságként emlegette a bizottságát. Ez azt jelenti, hogy a bizottság az Európai Unión belül egy olyan intézmény, amelynek saját politikai agendája van, ami nem feltétlenül azonos a tagállamok célkitűzéseivel  – fogalmazott Bóka János.

Az interjúban elmondta azt is, alapvetően másképp értelmezi azt, hogy a bizottságnak mint intézménynek hogyan kellene működnie, és hogy szerinte hol kellene meghozni ezeket az Európai Unióval kapcsolatos stratégiai politikai döntéseket: az Európai Tanácsban.

Borítókép: Bóka János Brüsszelben, az Általános Ügyek Tanácsán (Fotó: Facebook/ Bóka János)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.