Csütörtöktől indul az új ügyeleti rendszer Székesfehérváron + videó

Fejér és Pest vármegye is csatlakozik a rendszerhez.

2024. 01. 30. 8:17
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fejér vármegye is csatlakozik az új, Országos Mentőszolgálat (OMSZ) által felügyelt háziorvosi és házi gyermekorvosi ügyeleti rendszerhez – írja a Fejér Vármegyei Hírportál. A felnőtt háziorvosi ügyeletet ellátó Orvosok Háza bezár Székesfehérváron.

– Alapvető változásokkal kell számolnia a lakosságnak, amelynek első lépcsője, hogy február 1-jétől minden ügyeletre indulás előtt a 1830-as telefonszám hívható – tájékoztatott Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője a székesfehérvári mentőállomáson. Ha a vonal túlvégén a szakember azt tanácsolja, hogy fáradjon be a beteg a fehérvári ügyeletre, akkor csütörtöktől a Fejér vármegyei kórház Hunyadi utca 2. alatti bejáratánál kell bemenni. Ez nem más, mint ahol a mentőautók megállnak és ahol a sürgősségi ellátás bejárata is található.

Az ellátás nem keverendő azonban össze a sürgősségi ellátással,

tehát nem jelenti azt, hogy ott és annyit kell várni, mint a sürgősségi osztályon. Az új, február 1-jére elkészülő információs pultnál irányítják el a betegeket a megfelelő helyszínre – sorolta a mentős.

A jelentős székesfehérvári változás okán Cser-Palkovics András polgármester is megszólalt. – Ne megszokás alapján döntsünk tehát február 1. után, hanem az új struktúrához igazodva, hívjuk a 1830-as telefonszámot, illetve ha szükséges, az új ügyeleti pontra menjünk – kérte a polgármester.

Székesfehérvár önkormányzata 15 millió forintos támogatással járult hozzá az új rendszer infrastruktúrájának kialakításához, amelynek munkálatai jelenleg is zajlanak. – Ez nem jelenti azt, hogy az egyébként 18 óráig nyitva lévő háziorvosi rendelők ne lennének továbbra is 18 óráig nyitva, ez nem változik – hangsúlyozta.

 

A fővárosban mikor vezetik be az új ügyeleti rendszert?

Február 1-jével Fejér és Pest vármegye csatlakozik az új ügyeleti rendszerhez, és ezzel teljes lesz az országos hálózat. Győrfi Pál kiemelte: az új, egységes, államilag fenntartott alapellátási ügyelet célja, hogy kiszámíthatóbb, közvetlenül hozzáférhető és minőségileg is megfelelő ellátást kapjanak a betegek.

A rendszer bevezetésénél Fejér megye azért maradt a sor végére Pest vármegyével együtt, mert sok olyan terület van, ami ellátásügyileg más vármegyéhez tartozik, például az enyingi járás Siófokhoz, a martonvásári járás Érdhez, a móri járás Kisbérhez fog tartozni.

Eddig 17 vármegyét kapcsoltak be fokozatosan a rendszerbe, s ez idő alatt már 300 ezer beteget láttak el.

A statisztikák szerint a túlnyomó többség, 98-99 százalék enyhe tünetek miatt fordult az ügyelethez. A rendszert a betegek az elégedettségi felmérések szerint átlagosan egy ötös skálán 4,25-re értékelték.

Takács Péter egészségügyi államtitkár a Magyar Nemzetnek a fővárosi bevezetésről azt mondta, hogy még folynak róla a szakmai egyeztetések. A főváros ugyanis több szempontból is más, mint az ország többi része: sokkal több szakellátó elérhető, sokkal több sürgősségi osztály van egy négyzetkilométerre vetítve, mint bárhol az országban, tehát itt más metódust kell alkalmazni. – Mindezek ellenére terveink szerint még idén bekapcsoljuk a fővárost is, az viszont egyeztetés kérdése, hogy erre pontosan mikor kerül sor – jelentette ki.

Borítókép: Győrfi Pál eligazítást tart az új ügyeleti rendszerről Székesfehérváron (Fotó: FEOL)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.