Fordulat M. Richárd, a Dózsa György úti gázoló ügyében

Döntött a Központi Nyomozó Főügyészség.

2024. 01. 16. 13:02
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szakszerű volt a „Dózsa György úti gázoló” egészségügyi ellátása a büntetés-végrehajtási intézetben – közölte a Központi Nyomozó Főügyészség, kiemelve, 

hogy a Győri Regionális Nyomozó Ügyészség bűncselekmény hiányában megszüntette a foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt indult eljárást. 

Mint arról a Magyar Nemzet is beszámolt, a kecskeméti maffiaperben jogerősen elítélt férfi még 2017. május 15-én egy bérelt Mercedes-Benz kabrióval nagy sebességgel ütközött neki egy Citroënnek, amely egy buszmegállóba csapódott. A balesetben ketten meghaltak, öten megsérültek. M. Richárd három és fél év szabadságvesztés büntetést kapott. Az egykor 140 kilós férfi a börtönben töltött idő alatt sokat fogyott, egy alkalommal sztrókot kapott, és Szombathelyről a Berettyóújfaluban lévő központi börtönkórházba szállították. M. Richárd később több alkalommal is rosszul lett, 2022-ben halt meg.

A Központi Nyomozó Főügyészség felidézte, hogy a jogerős szabadságvesztés büntetését töltő néhai fogvatartott, M. Richárd ügyében tett feljelentés szerint a büntetés-végrehajtási intézetben elhanyagolták a férfi egészségügyi ellátását. A panasz szerint 2021. december 24-i eszméletvesztéssel járó rosszullétekor az ügyeletes ápoló nem hívott hozzá mentőt és orvosi segítséget sem kért, és csak egy nap elteltével, másnap este került kórházba a Dózsa György úti gázolóként elhíresült férfi.

– A kamerafelvételek és orvosi dokumentumok azonban kétséget kizáróan bizonyítják, hogy miután a fogvatartott az ágyáról a földre esett, két perc elteltével őrök és szakápolók, míg negyed órán belül ügyeletes orvos is megjelent a zárkában. Az orvos azonnal értesítette a mentőket, akik öt perc múlva a helyszínre értek és még aznap kórházba szállították a férfit – tájékoztatott a Központi Nyomozó Főügyészség.

A nyomozó ügyészség álláspontja szerint a fogvatartott a büntetés-végrehajtási intézetben állapotának megfelelő ellátásban és kezelésben részesült, 2022. május 5-i halála természetes módon, évek óta fennálló súlyos betegsége következményeként állt be.

Miután az M. Richárd halálának körülményeit vizsgáló eljárást megszüntették, a feljelentő nem hagyta ennyiben és panasszal élt, azt állította, az intézet szakmai szabályokat vétett, ez vezetett végül a fogvatartott halálához. Ennek igazolására indítványozta a férfi korábbi kezelőorvosának kihallgatását és az orvosszakértői vélemény kiegészítését.

A nyomozó ügyészség beszerezte M. Richárd teljes egészségügyi dokumentációját – amely tartalmazta a büntetés-végrehajtási intézetbe kerülését megelőzően keletkezett orvosi iratokat –, így a korábbi betegségének kezelésével kapcsolatos kezelőorvosi nyilatkozatot is. Az igazságügyi orvosszakértői vélemény figyelembe vette mindezen adatokat.

– A Központi Nyomozó Főügyészség az ügyiratok felülvizsgálata során megállapította, hogy a regionális nyomozó ügyészség a beszerzett bizonyítékok alapján megalapozottan jutott arra a következtetésre, hogy a fogvatartott betegségeit a büntetés-végrehajtási intézetben a szakmai szabályoknak megfelelően, mulasztás nélkül kezelték – közölték, kiemelve, hogy a sérelmezett egészségügyi ellátás és a férfi állapotában bekövetkezett kedvezőtlen változások, valamint a halála között ok-okozati összefüggés nem állapítható meg, a nyomozás folytatása nem indokolt, ezért a határozat ellen bejelentett panaszt a Központi Nyomozó Főügyészség elutasította.

 

Borítókép: M. Richárd a Razzia című bűnügyi adásban nyilatkozott (Forrás: YouTube)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.