Hidvéghi Balázs: Az Európai Parlament szélsőséges irányba mozdult el

„Ami Brüsszelben folyik, az nem tükrözi az emberek többségének véleményét, Brüsszel magába zárkózó, ideologikus, erőszakos központtá vált.”

Forrás: MTI2024. 01. 21. 11:16
VON DER LEYEN, Ursula; HIDVÉGHI Balázs
Strasbourg, 2024. január 17. Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselõje felszólal a jogállamiság magyarországi helyzetérõl és a befagyasztott uniós pénzeszközökrõl tartott vitában az uniós parlament strasbourgi plenáris ülésén 2024. január 17-én. MTI/EPA/Ronald Wittek Fotó: Ronald Wittek
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az Európai Parlament (EP) szélsőséges irányba mozdult el, a legalapvetőbb demokratikus szabályokat rúgják fel, nemcsak Magyarországot támadják, hanem az Európai Bizottságot is azért, mert tárgyal vagy megállapodik Magyarországgal bizonyos kérdésekben – jelentette ki Hidvéghi Balázs fideszes EP-képviselő a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában. 

Hidvéghi Balázs úgy fogalmazott, az európai együttműködés alapjait kezdi ki, hogy az EP képtelen elfogadni: Magyarország álláspontja eltér a testületétől a legforróbb kérdésekben, mint a háború vagy Ukrajna támogatásának ügye, illetve olyan morális témákban, mint az LMBTQ-propaganda, a gyermekvédelem. 

A politikus hangsúlyozta, az eltérő véleményekkel együtt kell tudni élni, az, hogy Magyarországot a szavazati jog elvételével fenyegetik, már mindennek a teteje. – Az Európai Parlament Magyarországot elítélő határozata – amelyet a magyar dollárbaloldal EP-képviselői is megszavaztak – pusztán nyomásgyakorlás, részben a kampányt jellemző hangoskodás – mondta. – A szavazati jog megvonását az Európai Bizottság vagy a tagállamok egyharmada kezdeményezhetné, majd erről a tanácsban egyhangú döntésnek kellene születnie. Ezekre gyakorlatilag nincs reális esély – jelentette ki a képviselő. 

Hidvéghi Balázs szerint az EP-ben folyó vitát személyeskedés, teljesen megalapozatlan, szélsőséges kijelentések és más véleményének a teljes elutasítása jellemzi. – Ebben felismerhető a Soros-hálózat működése – tette hozzá. – Ez a hálózat különböző szervezeteken, aktivistákon keresztül beépült az európai intézményekbe: a parlamentbe, az unió bíróságába vagy a strasbourgi emberjogi bíróságba, egyre erőszakosabban lép fel a más véleménnyel szemben, az alapvető toleranciát sem gyakorolja már, és megbélyegez mindenkit, aki a sajátjától eltérő véleményeket fogalmaz meg – fejtette ki. 

A képviselő kitért arra is, hogy közben a legfontosabb társadalmi, politikai kérdésekről Nyugat-Európában nem kérdezik meg az emberek véleményét. – Az átlagember, a szavazópolgár azzal szembesül, hogy megkérdezése nélkül alapvető változásokat erőltetnek a migráció, a társadalom megváltoztatása, az LMBTQ-témában vagy a háború kérdésében – mondta. 

Ami Brüsszelben folyik, az nem tükrözi az emberek többségének véleményét, Brüsszel magába zárkózó, ideologikus, erőszakos központtá vált

– jelentette ki a politikus, hozzátéve: ez ellen fel kell lépni. Mint mondta, ennek egyik eszköze Magyarországon, hogy megkérdezik az embereket, ezért tartanak nemzeti konzultációt, melynek most zárult le egy újabb, nagyon sikeres köre. 

– Az EP-képviselők azért támadták Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét és a bizottságot, mert részben megállapodásra jutott Magyarországgal, amivel elismerte, hogy a jogállam rendben van és jól működik – közölte Hidvéghi Balázs. 

Hozzátette: nem akarják, hogy ilyen, akár kisebb megállapodások vagy sikertörténetek jöjjenek létre, mert annyira ellenségesek, annyira elfogultak Magyarországgal szemben. 

Kitért arra, hogy eközben az Európai Tanács a következő napokban nagyon fontos döntés előtt áll, mivel határozni kell Ukrajna támogatásának módjáról. Az Európai Bizottság korábban 50 milliárd eurós, négy évre előre megajánlott pénzösszeget javasolt, ami a költségvetés módosítását jelentené. – Magyarország ezzel szemben azt mondja, sokkal jobb lenne ezt nem közös kölcsönfelvétellel, hanem az uniós büdzsén kívül megtenni, és inkább rövid távra adni, hiszen nem tudni, hogyan alakul a háború, mi lesz a fronton, mi lesz a politikai életben – mondta Hidvéghi Balázs.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.