Navracsics Tibor: Magyar diák nem marad Erasmus nélkül

– A területfejlesztés nem pártpolitikai kérdés – jelentette ki a közigazgatási és területfejlesztési miniszter. Navracsics Tibor az Erasmus-ügyről azt mondta: még várják, hogy az Európai Bizottság válaszoljon a magyar kormány novemberben elküldött levelére. Országjárásának szegedi megállóján arról is beszélt, hogy az önkormányzati vezetőkkel egyetértve szeretné, hogy Csongrád-Csanád vármegye a növekedés élén álló térséggé váljon. A tárcavezető rögzítette: január elejétől minden vármegyében egyeztet a főispánokkal, a járási hivatalok vezetőivel, illetve az adott térség politikai életének meghatározó szereplőivel, hogy így térképezze föl, mely problémák megoldásába kell bekapcsolódni.

Forrás: MTI2024. 01. 23. 19:10
NAVRACSICS Tibor
Budapest, 2024. január 22. Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fõvárosa (EKF) program eredményeirõl tartott sajtótájékoztatón a Fõfotó galériában 2024. január 22-én. MTI/Szigetváry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A kormány még várja, hogy az Európai Bizottság „befejezze a karácsonyi szünetet”, és válaszoljon a novemberben átadott levelére, így tovább lehessen lépni és meg lehessen egyezni – mondta a közigazgatási és területfejlesztési miniszter az Erasmus- és Horizont-források ügyében. Navracsics Tibor hangsúlyozta: a kormány nagyon szeretne megegyezni, és bízik benne, hogy az Európai Bizottság is erre törekszik. Leszögezte ugyanakkor, a kérdés

meg lesz oldva, magyar diák nem marad Erasmus nélkül.

A politikus országjárása szegedi állomásán emlékeztetett: az év elején alakult Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium az európai uniós források felhasználása és a területfejlesztés szakpolitikai kereteinek kialakítása mellett a területi közigazgatással – a kormányhivatalokkal, járási hivatalokkal, kormányablakokkal –, valamint az önkormányzati igazgatással is foglalkozik.

A területfejlesztés nem pártpolitikai kérdés

– szögezte le a miniszter. Navracsics Tibor közölte, január elejétől ezért minden vármegyében egyeztet a főispánokkal, a járási hivatalok vezetőivel, illetve az adott térség politikai életének meghatározó szereplőivel – országgyűlési képviselőkkel, a vármegyei közgyűlések elnökeivel, a megyei jogú városok polgármestereivel –, hogy így térképezze föl, mely problémák megoldásába kell bekapcsolódni.

 

Márki-Zay Péterrel is egyeztettek

A sajtótájékoztató előtt a tárcavezető – többek között – Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármesterrel, valamint Nagy Sándor szegedi városfejlesztési alpolgármesterrel találkozott. Navracsics Tibor aláhúzta:

az önkormányzati vezetőkkel egyetértve szeretné, hogy Csongrád-Csanád vármegye prosperáló, a növekedés élén álló térséggé váljon.

A Dél-Alföldre – ugyan kisebb mértékben, mint a Dél-Dunántúlra – igaz, hogy az elmúlt harminc évben nem tudta beteljesíteni azokat a lehetőségeket, amelyek rendelkezésre álltak – tette hozzá. Szavai szerint bízik benne, hogy ebben változást hoznak az iparpolitikai döntések, így a BYD Szegeden megvalósuló autógyára, mely a város és környéke közlekedési infrastruktúrájának óriási fejlesztését igényeli.

Már megvalósultak olyan beruházások, mint az autópályák, a Hódmezővásárhely–Szeged között járó vasútvillamos, a tram-train vagy a Szeged és Szabadka közötti vasúti kapcsolat helyreállítása.

Erre rákapcsolódva készíti el a minisztérium a dél-alföldi komplex fejlesztési tervet.

A miniszter úgy fogalmazott, nem volt egyetértés a Szeged–Csanádi Egyházmegye általános iskola és gimnázium építési tervének ügyében. Mint mondta, a szegedi oktatási beruházás – amely idestova hat éve, 2018 óta élő terv – meg fog valósulni.

Borítókép: Navracsics Tibor (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.