Rétvári Bence: Ezzel a módszerrel az orvosok gyógyító tevékenysége megtöbbszörözhető

A digitalizáció és a legmodernebb diagnosztikai eszközök segítségével távolról is pontos diagnózist kaphatnak a betegek.

Forrás: MTI2024. 01. 29. 13:32
RÉTVÁRI Bence
Budapest, 2024. január 22. Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a tanárok és óvónõk béremelésérõl tartott budapesti sajtótájékoztatón 2024. január 22-én. MTI/Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 9,3 milliárd forintból megvalósított fejlesztése révén olyan, a felzárkózó településeket célzó mintaprogram indult el, amely a háromszáz legszegényebb magyarországi településen élő embereknek kíván hatékony egészségügyi ellátást biztosítani.

A bicskei központ irányításával végzett munka jó példa lehet arra, hogy miként lehet digitalizációval, a legmodernebb diagnosztikai berendezések, labor- és vizsgálati eszközök segítségével távolról pontos diagnózist felállítani és hatékony alapellátást elvinni az ország bármely részére

mondta Rétvári Bence. A belügyminisztérium parlamenti államtitkára szerint a szeretetszolgálat által elindított program azt is megmutatja, hogy a XXI. században lehetséges háziorvosi és szakorvosi ellátást gyorsan, hatékonyan minél több emberhez eljuttatni.

Rétvári Bence rámutatott arra, hogy a szeretetszolgálat mobil rendelői orvosi ellátást visznek olyan emberekhez, akik korábban távol voltak az ellátórendszertől, számukra az nehezen hozzáférhető volt, vagy esetleg nem mentek el orvoshoz.

Ez a fajta ellátás jóval hatékonyabb lehet, hiszen egy orvos sokkal több beteget rövidebb idő alatt tud ellátni, ezáltal a gyógyító tevékenysége megtöbbszörözhető, vagyis érdemes egyeztetni arról, hogy a jövőben akár szélesebb körben is alkalmazni kellene ezt az ellátási formát

fűzte hozzá.

Győri-Dani Lajos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke kiemelte, hogy Bicskén van Magyarország legmodernebb egészségügyi központja, amelybe nem jön beteg, hanem onnan indulnak a betegekhez a járművek, amelyekkel több száz kilométerrel arrébb biztosítják az orvosi ellátást.

A mozgó rendelőkben a gépkocsivezetőn kívül szakasszisztens utazik, utóbbi az orvossal folyamatos online kapcsolatban van, és az orvos irányításával vizsgálja a betegeket, illetve beküldi a mintákat a bicskei laborba.

Rétvári Bence kiemelte, az alapellátásban elvégzett vizsgálatok 80 százalékát ki tudják váltani a mobil orvosi rendelőkkel, a betegek ugyanazt az ellátást kapják, mint bárhol hazánkban.

Jelezte, hogy a krónikus betegek számára közvetlen gyógyszerellátást is biztosítanak, ezért nekik gyógyszertárba sem kell menniük, mert a szeretetszolgálat munkatársai eljuttatják nekik a névre szóló gyógyszercsomagokat.

Az ügyvezető alelnök megjegyezte, hogy jelenleg a háromszáz felzárkózó település közül negyvenben folyik a mobil ellátás, amivel több tízezer embert érnek el, de ez százezres nagyságrend is lehet, ha valamennyi érintett településen beindul ez a fajta ellátási forma.

A szeretetszolgálat Naszlady Attila egészségfejlesztési programjának beruházási része 8,3 milliárdból, a humánerőforrás-fejlesztés egymilliárd forintból valósult meg.

A Bicskén létrehozott, 1700 négyzetméteres épületben az egészségfejlesztési programhoz kapcsolódó orvosi laboratórium, személyre szabott gyógyszerellátási központ, valamint a telemedicinális orvosi ellátás és gyermekszemészeti szűrővizsgálatok koordinálásához szükséges irodai és logisztikai háttér található.

Borítókép: Rétvári Bence (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.