Újra számot adnak vagyonukról az országgyűlési képviselők

Európa egyik legszigorúbb vagyonnyilatkozati rendszere van érvényben Magyarországon.

2024. 01. 31. 16:39
null
Budapest, 2022. október 3. Szavaznak a képviselők az Európai Bizottsággal való megegyezés érdekében a büntetőeljárásról szóló törvény módosításáról az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. október 3-án. MTI/Szigetváry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Holnap kerülnek nyilvánosságra az országgyűlési képviselők vagyonnyilatkozatai. Mint ismert, a jogszabályok szerint a honatyáknak január 31-ig kell benyújtaniuk a nyilatkozatokat. A jelenleg hatályos hazai törvény értelmében a képviselő köteles csatolni a vagyonnyilatkozatához a vele közös háztartásban élő házas- vagy élettársának, gyermekeinek a képviselő vagyonnyilatkozatával azonos tartalmú vagyon­nyilatkozatát – ugyanakkor ezek nem nyilvánosak.

Emlékezetes, hogy 2022-ben a hazai képviselők számára is bevezették az Európai Parlamentben használt vagyonnyilatkozati rendszert. A döntést nemzetközi intézményekkel folytatott egyeztetések előzték meg, a kormány pedig eleget kívánt tenni az így létrejött, nemzeti szempontok szerint is elfogadható ajánlásoknak. Az európai parlamenti képviselők által évek óta alkalmazott vagyonnyilatkozati rendszer átemelése mögött elsősorban az európai uniós integráció erősítése húzódott meg.

Aztán később ugyanezzel az indokkal kellett – némi módosításokkal – visszavezetni a régi szabályokat, ami Európa egyik legszigorúbb vagyonnyilatkozati rendszere.

A két rendszer között fontos különbség, hogy az EP-képviselőknek nem kell csatolniuk a családtagok vagyonbevallását. A másik érdemi különbség, hogy míg a hazai vagyon­nyilatkozati rendszer a vagyonelemek összetett rendszerezésére épül, addig az uniós intézmény vagyonnyilatkozati rendszere csupán jövedelmi sávokat határoz meg, az EP-képviselőknek nem kell konkrét összegeket feltüntetniük. Emellett az uniós normák értelmében az európai parlamenti képviselőknek a tulajdonukban lévő ingatlanokról, a nagy értékű ingóságokról, a pénzügyi megtakarításokról, a hitelekről és a tartozásokról sem kell nyilatkozniuk.

A 2023-ban közzétett vagyonnyilatkozatokból kiderült, hogy több száz millió forinttal nőtt Gyurcsány Ferenc tartozása, azonban egy 631 milliós lakásvásárlási előleg és foglaló is látható volt a politikus nyilatkozatában. 

Ahogy azt a minap lapunk megírta, nem titkolózhat tovább a Gyurcsány házaspár, mivel megtudtuk, hogy milyen ingatlanvásárlási ügyletbe fogtak. A január végi ingatlan-nyilvántartási adatok szerint Gyurcsány Ferenc, Dobrev Klára, valamint Apró Piroska a Bimbó út egyik luxusszínvonalat képviselő, vadonatúj épületében szerzett tulajdonjogot.

Gyurcsányék korábban többször beszéltek a nyilvánosság előtt arról, hogy értékesítik az Apró-villát, hiszen mint a DK pártelnöke mondta, csak „kóvályogtak” az óriási házban.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.