Wintermantel Zsoltot nem lepte meg, hogy valakinél elszakadt a cérna Karácsony Gergely bukdácsolásától

A Fidesz–KDNP fővárosi frakcióvezetője is elmondta a véleményét a Budapest-bérlet ügyével kapcsolatban.

2024. 01. 04. 17:59
KARÁCSONY Gergely; WALTER Katalin
Budapest, 2023. december 5. Karácsony Gergely fõpolgármester (j) beszédet mond a hagyományos Mikulástroli elsõ járatának elindítása alkalmából rendezett eseményen a Városháza parkban 2023. december 5-én. Mögötte balról Walter Katalin, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatója. MTI/Soós Lajos Fotó: Soós Lajos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fidesz–KDNP fővárosi frakcióvezetője cseppet sincs meglepődve azon, hogy egyeseknél elszakad a cérna azt látván, hogy Karácsony Gergely miként vezeti a fővárost. Wintermantel Zsolt a Magyar Nemzetnek azt mondta:

Kíváncsi vagyok, hogy a magát nyitottnak és átláthatónak hirdető dollárbaloldalnál belefér-e és kivizsgálják-e a főpolgármester felelősségét a Budapest-bérlettel kapcsolatban.

Karácsony Gergely ellen ugyanis nemrég fegyelmi eljárást kezdeményezett a Fővárosi Közgyűlésnél a közérdekű bejelentéseiről ismert Tényi István. A testületnek szóló közérdekű bejelentése szerint a főváros 2,175 milliárd forinttal tartozik az Építési és Közlekedési Minisztériumnak (ÉKM) a Budapest-bérlet fenntartásáért, vagyis azért, hogy a fővárosiak a HÉV-vonalakat, valamint az agglomerációs buszjáratokat is igénybe vehetik BKK-bérlettel.

A szerződés alapján a vidéki adófizetők pénzéből is finanszírozzák a budapesti közösségi közlekedést: az állam évi 12 milliárd forintot ad erre, miközben más nagyvárosokkal nem tesz így – világított rá Tényi István, aki úgy fogalmazott: tekintettel arra, hogy a Lázár János miniszter által vezetett ÉKM ajánlatát a főváros és a BKK nem fogadta el, így 2023. december 31-én a szerződések lejártak, a fővárosi önkormányzat ezzel elveszítette jogát a HÉV és az agglomerációs Volánbusz-járatok menetrendjének alakítására, és megszűnt a közös Budapest-bérlet jogi alapja.

Úgy tűnik, a főváros tudatosan döntött a megállapodás helyett az együttműködés felszámolása mellett,

ami miatt Karácsony Gergely főpolgármester – szokása szerint– rögtön a kormányt hibáztatta. A városvezetőnek tisztában kellett volna lennie azzal, hogy ebben a szerződésben olyan fontos jogosítványok vannak Budapest részére, amelyek elvesztése stratégiai hiba a városvezetés részéről – vélekedett.

Tényi István közölte: Magyarország alaptörvénye az önkormányzatoktól is elvárja a kiegyensúlyozott, átlátható és fenntartható költségvetési gazdálkodás elvének érvényesítését, ezért

a vonatkozó törvények alapján azt kérte, hogy a Fővárosi Közgyűlés vizsgálja meg a főpolgármester felelősségét a Budapest-bérlet ügyében.

Az üggyel kapcsolatban a Wintermantel Zsolt egy korábbi posztjában azt írta:

Karácsony Gergely tegnap este bement az ATV stúdiójába magyarázkodni. A riporter igencsak megértő volt vele, ennek ellenére sikerült neki összevissza hebegni-habognia. Saját mondandójába zavarodott bele, korábbi hazugságát egy újabbal próbálta leplezni.

A főpolgármester ugyanis kínosan leszerepelt az ATV Egyenes beszéd című műsorában, amikor ellentmondásba került saját magával. A nyilvánosságra került belsős BKK-levelezéssel kapcsolatban előbb kijelentette, hogy nem kapott levelet a minisztériumtól, majd néhány másodperc múlva már ennek a szerinte nem létező levélnek a tartalmáról beszélt. Az adás vége felé arra sem tudott használható választ adni, hogy mit tud tenni a helyzet megoldása érdekében.

Borítókép: Karácsony Gergely a Mikulástroli indításán (Fotó: MTI/Soós Lajos)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.