A dollármédia hihetetlen módon rápörgött a svédek NATO-csatlakozására

Egyszerre vált sürgető kérdéssé Svédország NATO-csatlakozása a dollárbaloldal és a dollármédia számára. Míg előbbiek rendkívüli parlamenti ülést hívtak össze a ratifikáció érdekében, a dollármédia ismét elárasztotta kérdésekkel a témában Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert a Kormányinfón. A HVG egy kétrészes dokumentumfilmet is közzétett a témában, amelyet Finnországban forgattak, Oroszország és a NATO új ütközőzónájának bemutatva a térséget. Közben az Amerikai Nagykövetség is sürgetni kezdte a kormányt.

2024. 02. 04. 12:38
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szinte egyszerre vált sürgető kérdéssé Svédország NATO-csatlakozása a dollárbaloldal és a dollármédia számára. Mint ismert, a baloldali frakciók közösen jegyzett levélben fordultak Kövér László házelnökhöz, amelyben rendkívüli parlamenti ülés összehívását kezdeményezték, hogy az Országgyűlés döntést hozzon Svédország NATO-csatlakozásáról. A Fidesz azonban nem megy el az ellenzék által kezdeményezett parlamenti ülésre, tehát az Országgyűlés február 5-én sem szavazza meg a svédek NATO-csatlakozását. 

 

Akcióban a dollármédia

A baloldali kezdeményezéssel egy időben a baloldali propagandasajtónak is égetően fontos lett Svédország NATO-csatlakozásának kérdésköre: a csütörtöki Kormányinfón például több tucat kérdést feltettek a témában.

A Telexes Simor Dánielnek láthatóan szívügye Svédország NATO csatlakozása: tíz kérdést intézett Gulyás Gergely felé. Fotó: Képernyőfotó
A telexes Simor Dánielnek láthatóan szívügye Svédország NATO-csatlakozása: tíz kérdést intézett Gulyás Gergelyhez (Fotó: Képernyőfotó)

A Telex nevében tíz kérdést tett fel Gyurcsány Ferenc volt jegybankelnökének a fia, a Parlamentből alvás miatt kitiltott Simor Dániel. A következő kérdésekkel kérte számon Gulyás Gergelyt:

  • „Szjjártó Péter azt mondta, hogy nem Magyarország lesz az utolsó, aki jóváhagyja a svédek csatlakozását. Mégis mi történt, hogy Magyarország lesz az utolsó?”
  • „Miért ígérte ezt tavaly Szijjártó Péter?”
  • „Biztonság szempontjából érdekünk hogy a svédek csatlakozzanak a NATO-hoz?”
  • „Több szakértő úgy nyilatkozott, hogy jelentős változás lenne, ha Svédország csatlakozna…”
  • „Egy labilis geopolitikai helyzetben egyensúlyban van az, hogy akadályozzák egy ország csatlakozását?”
  • „Jelenleg az országgyűlési képviselők azt gondolják, hogy ha a svédek csatlakoznának a NATO-hoz, ők nem védenének meg minket a szövetség kötelékében?”
  • „Önnek megvan a bizalma a svédek felé?”
  • „Hány tagja van a frakciónak, aki bizalmatlan velük szemben?”
  • „Emlékszik olyan esetre, hogy a kormány nem tudta átvinni az akaratát a frakción?”
  • „Ez a döntés kétharmados támogatást igényelne a parlamentben?”

Hasonlóan járt el a 24.hu is, aki Svédország NATO-csatlakozásával kapcsolatban nyolc kérdést intézett Gulyás Gergelyhez.

  • „Mire várnak a svéd NATO-csatlakozás ügyében?”
  • „Mondjon egy konkrét feltételt, konkrét lépést a bizalomhiány javítása érdekében!”
  • „Kerülgetjük a forró kását, de ez egy nyilatkozatot jelentene a svéd miniszterelnöktől?”
  • „A budapesti látogatás feltétel? Anélkül megszavazza a kormány a ratifikációt?”
  • „Ha Svédország nem fog bizalomépítő lépéseket tenni, akkor a kormány nem támogatja a ratifikációt?”
  • „Önt konkrétan mi nyugtatná meg a svédek részéről?”
  • „Ez azért furcsa, mert a törököknek konkrét igényei voltak, a magyar kormány felé találgatások vannak!”
  • „Akkor ezt a svédeknek kell kitalálni?”

A csütörtöki Kormányinfó után hétvégén a HVG durrantotta be a témát: egy kétrészes dokumentumfilmet tettek közzé oldalukon, amit Finnországban forgattak, Oroszország és a NATO új ütközőzónájának bemutatva a térséget. 

Földes András, aki a Telextől igazolt át a HVG-hez, felvezető cikkében hangot ad kormánnyal egyet nem értő álláspontjának.

 „A svéd NATO-csatlakozás hátráltatásának sagáját már úgy ismerjük, mint mondjuk a nagy klasszikus Jóbarátokat. Nem biztos, hogy mindenki látott minden részt, de egy-két jó poén azért a többségnek megvan. Volt az a rész, amikor Orbán nagyon szerette volna a svéd, és akkor még finn csatlakozást is, ám sajnos a tőle teljesen függetlenül gondolkozó Fidesz-frakcióban egyesek ágáltak ez ellen. De nagyot ment az az epizód is, amikor kiderült, hogy a svéd köztévé évekkel ezelőtt a magyar demokrácia romló állapotáról készített filmet, amin Szijjártó Péter annyira megsértődött, hogy azt a svéd kormánynál is szóvá tette, így egyúttal meg is erősítve a film állításait. És sokat szerették a magyar kormánydelegáció útját, ahol a fideszes csinovnyikok a demokrácia állapotát vizsgálták a skandináv országban” – írja a Finnországban forgatott világháborús hangulatú filmjének beharangozójában.

Földes András háborús lázban ég
(Fotó: Képernyőkép – YouTube)

 

Az amerikaiak fokozzák a nyomást?

A fentiekkel egy időben az Amerikai Nagykövetség honlapján a következő nyilatkozatot jelentette meg a magyar Országgyűlés 2024. február 5-i, hétfői rendkívüli ülésével kapcsolatosan:

Mivel Magyarország marad az utolsó szövetséges, aki ratifikálja Svédország NATO-tagságát, az Egyesült Államok üdvözli a február 5-re, hétfőre összehívott rendkívüli parlamenti ülés bejelentését, amely közös biztonságunk e kulcsfontosságú kérdéséről szól. Orbán Viktor miniszterelnök megígérte, hogy Magyarország az első adandó alkalommal cselekedni fog. A hétfői ülésszak lehetőséget biztosít erre.

Korábban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azt mondta, nincs értelme február 26-a előtt összehívni az Országgyűlést a svéd NATO-csatlakozás miatt. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár és Antony Blinken amerikai külügyminiszter is kijelentette viszont, arra számít, hogy az első rendes ülésen szavaz a parlament a NATO-tagságról. A Fidesz-frakciója egyébként korábban azt is egyértelművé tette, hogy megvárja a döntéssel a magyar–svéd miniszterelnöki találkozót. Furcsa helyzet állt ugyanis elő azzal, hogy a kormány jelezte, hogy támogatja a svédek csatlakozását is, azonban a frakcióban ezt többen is ellenzik, ezért nem biztos, hogy megkapná a kétharmados többséget egy szavazáson a parlamentben. 

Borítókép: Ulf Kristersson svéd miniszterelnök (Fotó: MTI/EPA/TT Hírügynökség/Pontus Lundahl)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.