Hallgat a baloldal a Soros-pénzekről

Több felvétel bizonyítja: a spekuláns állhat a dollármilliárdok mögött.

2024. 02. 05. 6:48
orítókép: Soros György (Fotó: Fabrice Coffrini)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mélyen hallgatnak a baloldali pártok, miként az Action for Democracy (A4D) amerikai pénzgyűjtő szervezet is, miután kiderült: felvételek bizonyítják, hogy 

Soros György állhat azon milliárdok mögött, amelyeket a baloldalnak adtak Amerikából, hogy megbuktassák az Orbán-kormányt. 

A Mandiner szerint a mostani hallgatás azért különösen érdekes, mert korábban Korányi Dávid, az Action for Democracy és Márki-Zay Péter, a baloldal korábbi miniszterelnök-jelöltje is váltig tagadta, hogy Sorostól érkezett az óriási pénz. Szerintük arról volt szó, hogy magánszemélyek csekély összegű adományaiból jöttek össze a milliárdok.

Ismert, több nyilvánosságra került felvételen a pénzt gyűjtő Action for Democracy nevű amerikai szervezet vezetői maguk beszéltek arról, hogy Soros György állhatott a baloldalhoz utalt külföldi pénzek mögött.

Az X-en (korábbi nevén Twitteren), a MagaBabe nevű profilon megosztott három felvételen mások mellett Kati Marton, az A4D kuratóriumának elnöke, a szintén kuratóriumi tag Wesley Clark tábornok, valamint az Action for Democracy vezetője, 

Korányi Dávid is utalt rá, beszélt róla, hogy Sorostól érkezhettek a források a baloldal támogatására egy lehetséges kormányváltáshoz. Korányi még azzal is eldicsekedett, hogy az USA-ban az „501 – (C) (4)” besorolás lehetővé teszi számukra annak elhallgatását, kik is támogatták a tengerentúl bejegyzett NGO-t.

A történtek után a portál megkereste a 2022-es baloldali összefogás hat pártját, valamint az érintett szervezetet, ám sehonnan nem érkezett válasz. A DK-nak, az MSZP-nek, a Jobbiknak, a Momentumnak, az LMP-nek, a Párbeszédnek küldött kérdésekben egyebek mellett arról érdeklődtünk: tudtak-e arról, hogy Sorostól érkeztek a pénzek, s amennyiben nem, akkor ennek tudatában is elfogadták-e volna az amerikai támogatást. Az Action for Democracy-t pedig arról kérdeztük, hogy miért titkolták a donor, Soros György kilétét.

A 2022-es botrány kipattanása óta 

Korányi – aki korábban Karácsony Gergely városdiplomáciai főtanácsadójaként is tevékenykedett – a közleményeiben és a különböző nyilatkozataiban folyamatosan tagadta, hogy az amerikai milliárdostól érkeztek volna az Action for Democracy-hez a pénzek, amelyek állítása szerint elsősorban mikroadományokból származtak.

A Hvg.hu-nak korábban úgy nyilatkozott, hogy a Soros-féle Nyílt Társadalom Intézet semmilyen formában nem támogatta a szervezetüket.

Bár Korányi elismerte, hogy voltak intézményi támogatóik, az amerikai szervezet sem ezekről, sem pedig a nagyobb egyéni adományokról sem közölt részleteket. Azonban az állítólagos mikroadományokról szóló magyarázat már kezdettől fogva gyanús volt, hiszen az Action for Democracy honlapján lévő számláló szerint csak 11 adományozásból jött össze a hárommilliárd forintot meghaladó összeg.

 

Borítókép: Soros György (Fotó: Fabrice Coffrini)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.