Hatalmas alvilági fegyverarzenálra bukkant a rendőrség, itt vannak a legújabb fejlemények

Ítéletet hirdetett a bíróság annak a férfinak az ügyében, akinek a házában egy hatalmas fegyverarzenálra bukkantak néhány éve a rendőrök – tudta meg a Magyar Nemzet. A budai ingatlanban elrejtett fegyverek egy vallomás szerint a Sátor Lajos vezette rettegett szlovákiai bűnszervezethez, illetve a dunaszerdahelyi mészárlással és a Döcher-gyilkossággal összefüggésbe hozott alvilági nehézfiúhoz, Turekhez tartoztak.

2024. 02. 22. 5:41
Turek Forrás: szlovák rendőrség
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

2022 januárjában egy budai ház teraszában elrejtett fegyvereket és lőszereket foglaltak le a rendőrök. A hatóság emberei valóságos fegyverarzenálra bukkantak: géppisztolyokat, kézifegyvereket, hangtompítókat, maszkokat, golyóálló mellényeket és tizenegy kézigránátot találtak.

A fegyverekre egy olyan férfi ingatlanában bukkantak rá, aki a Turek néven ismert U. Alexszel állt kapcsolatban. Később a ház tulajdonosa vallomásában azt mondta, hogy a fegyverarzenál Turekhez és ahhoz a Sátor Lajos vezette bűnszervezethez tartozott, amely több tucat alvilági leszámolást hajtott végre Szlovákiában.

Úgy tudjuk, a fegyverek ügyében a közelmúltban jogerős ítélet született, Turek egykori barátját pedig lőszerrel és lőfegyverrel, illetve robbanóanyaggal való visszaélés miatt több milliós pénzbüntetésre ítélték.

Noha információink szerint a rengeteg lőfegyver között három olyan típusú is volt, amit Döcher György lelövésénél használtak, az eljárás során tisztázták, hogy ezeket a fegyvereket nem használták semmilyen, eddig ismertté vált alvilági leszámolásnál, így sem a Döcher-gyilkossághoz, sem pedig a dunaszerdahelyi vérengzéshez nem köthetők. Utóbbi két üggyel egyébként Tureket hozták összefüggésbe a hatóságok. 

Kivégezték az alvilág hóhérját

Döcher Györgyöt és testőrét 1999. február 2-án délelőtt 11 óra tájban egy sötét, hosszú kabátot, fején kapucnit, arcán sálat viselő férfi gyilkolta meg a XV. kerületi Palotás presszóban. A bérgyilkos vélhetően egy 7.65-ös, cseh gyártmányú Scorpion géppisztolyból adott le húsz lövést. Egyik áldozatát tarkón, a másikat szembe lőtte. Döcher felesége és az asztalnál ülő negyedik férfi sértetlen maradt. A leszámolás alig néhány másodpercig tartott, majd a gyilkos sietve távozott. 

A Csontkezű, illetve az alvilág hóhéra gúnynéven emlegetett Döcher likvidálásával kapcsolatban több verzió is napvilágot látott, felmerült egy meghiúsult fegyverüzlet miatti konfliktus, valamint titkosszolgálati szálakat is pedzegettek. Utóbbit azért, mert a gyilkosság helyszínén a katonai elhárítás több munkatársa is ott volt, ám a szerepüket tisztázták a nyomozásban.

A vádhatóság szerint a nehézfiú kivégzéséhez köze van Tureknek, akit a bűncselekmény felbujtójának tartanak. A másik vádlott B. Károly, ő elkövetőként vehetett részt a leszámolásban.

Tureket még 2021 októberében vette őrizetbe a Nemzeti Nyomozó Iroda a Terrorelhárítási Központ (TEK) segítségével, B. Károlyt pedig ugyanazon a napon Németországban fogták el. A rendőrök mindkettőjüket előre kitervelten, több emberen elkövetett emberölés bűntett megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki gyanúsítottként, majd az ügyészség bő egy évvel később emelt ellenük vádat. Jelenleg mindkét férfi letartóztatásban van. 

 

A szlovák maffia feje rábólintott a gyilkosságra

A gyilkosság előzménye a vád szerint az volt, hogy Turek (aki tagadja a bűncselekmény elkövetését) kapcsolata megromlott Döcher Györggyel, akivel sokáig elválaszthatatlan társak voltak. Nevük jól ismert volt az alvilágban, még az éjszakai élet legfajsúlyosabb figurái is tartottak tőlük. Az ügyészség a vádiratában azt állítja, hogy miután a viszony elmérgesedett, Turek megkérte a felvidéki maffia rettegett vezetőjét, Sátor Lajost, hogy ölesse meg egykori barátját. Sátor rábólintott a gyilkosságra, de cserébe azt kérte, Turek végezze ki riválisait, a Pápay klánt. Lényegében bartergyilkosságban állapodtak meg. A barterban elkövetett gyilkosság annyit jelent, hogy a merényletért a bűnbandák nem pénzzel fizettek, hanem barterüzlet köttetett, azaz egy másik kivégzéssel rendezték a számlát.

A Pápay Tibor vezette szervezett bűnözői csoportot nem sokkal Döcherék agyonlövése után, 1999. március 25-én végezték ki Dunaszerdahelyen, a Fontana étterem emeletén. A maffialeszámolást hárman követték el, egyikük a földszinten levő vendégeket tartotta sakkban, két elkövető pedig az emeleten a 113, gépkarabélyból leadott lövéssel tíz bandatagot ölt meg. A maffiózók azt hitték, razzia van a bárban, mivel a támadók kommandós öltözetben – „Mindenki a földre! Rendőri akció!” felszólítással – törtek rájuk.

A dunaszerdahelyi mészárlásban a szlovák hatóság szerint Turek mellett B. Károly is érintett, utóbbi személy ugyanakkor együttműködik a szlovák rendőrökkel.  A férfit a magyar hatóság korábban egy bizonyítási eljáráshoz „kölcsönadta” a szlovákoknak: B. Károlyt a vérengzés helyszínére vitték, és „újrajátszatták” vele, hogyan történt a tízes gyilkosság.

Borítókép: Turek (Forrás: Parameter.sk)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.