Megéri technikumban tanulni, mutatjuk mennyit lehet keresni a tanulás mellett

Február 21-ig kell beadni a jelentkezést a szakképző intézményekbe, ahol a tanulók ágazatot választanak – hívta fel a figyelmet Pölöskei Gáborné szakképzésért felelős helyettes államtitkár. Mint azt a lapunknak adott interjúban elmondta, akár 60 ezer forint havi ösztöndíjat is kaphat egy duális képzésben tanuló gyerek. A helyettes államtitkár a technikumot azért is tartotta előnyös választásnak, mert onnan egyenes út vezethet az egyetemre, de ha valakinek mégis túl nehéznek bizonyul a képzés, akár egy szakképző intézményben is folytathatja a tanulmányait.

2024. 02. 05. 4:55
Hofstetter Zsolt; Tóth Antal
Nagykanizsa, 2021. március 2. Hofstetter Zsolt fémiparigyártás-előkészítő tanuló (j) a fémmegmunkálást gyakorolja Tóth Antal szakoktató mester segítségével a műhelyiskola program keretében megtartott gyakorlati oktatáson a Nagykanizsai SZC Zsigmondy Vilmos Technikum tanműhelyében 2021. március 2-án. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) támogatásával megvalósuló műhelyiskola program piacképes részszakmához juttathatja a hagyományos oktatási rendszerből kieső fiatalokat. Az új típusú képzés kísérleti jelleggel már kilenc szakképző intézményben és két egyházi, karitatív szervezetnél érhető el. MTI/Varga György Fotó: Varga György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az iskolaválasztás mellett ma már nem szakmát, hanem ágazatot kell választaniuk a szakképzésbe jelentkező diákoknak február 21-ig – hívta fel a figyelmet Pölöskei Gáborné, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) szakképzésért felelős helyettes államtitkára a lapunknak. Hozzátette: ez azt jelenti, hogy a technikumokban két évig, a szakképző iskolákban pedig egy évig tart az ágazati oktatás, ahol a diákok megismerik a munkaköröket és a választható szakmákat. Arról, hogy melyik szakmát választják, az ágazati alapvizsgák teljesítése után kell dönteniük.

 

Ösztöndíj és követelmények

A helyettes államtitkár kiemelte: így egy kicsit kitolódik és ezzel megalapozottabbá válik a szakmaválasztás, ami sokat segít a bizonytalanoknak. Emellett nagy vonzerő lehet az is, hogy minden szakképzésben résztvevőnek jár az ösztöndíj, ami havi 16 ezer forint a szakképző iskolákban és nyolcezer forint a technikumokban az első ágazati években. Amikor a tanuló a technikumban már szakmát tanul, akkor az ösztöndíjat a teljesítményétől teszik függővé: aki jeles osztályzatot ér el, havonta akár hatvanezer forintnál is többet kaphat.

A szakképző intézményekben a diákok döntő többsége duális képzésbe kerül, ahol a vállalatok munkaszerződést kötnek velük, így 100–160 ezer forintot kereshetnek egy hónapban. 

– Azt gondolom, hogy a tanulás mellett ez egy nagyon szép bevétel – vélekedett Pölöskei Gáborné. Hozzátette: elérték azt, hogy amikor egy diák a szakképzésbe kerül, már havonta rendszeres juttatást kap, de megbukni nem lehet, és figyelni kell a hiányzásokra is. – Ha már valakinek hat igazolatlan hiányzása gyűlik össze, felfüggesztik az ösztöndíj kifizetését. Ennek ­köszönhetően sokat javultak az eredmények, illetve a hiányzások aránya is csökkent – mutatott rá a helyettes államtitkár.

 

Az egyetem előszobája

Mint ismertette, ha valakinek a népszerű technikumi képzés túl nehéznek bizonyul, akkor átmehet valamelyik szakképző intézménybe. Emellett a technikumokra úgy is tekintenek, mint az egyetemek előszobáira, illetve mint a vállalatoknak középvezetői szintű technikusokat adó képzőintézményekre, ahol nagy tudásanyagot lehet elsajátítani. Olyan okleveles technikusi képzéseket is indítottak, melyeknek a tartalmát egyeztették az egyetemekkel, így azok kreditpontokat adnak egyes technikumi tanulmányokra. – A technikumból úgy fog kijönni a tanuló, hogy van egy érettségije, egy technikusi vizsgája, továbbá legalább harminc kreditpontja, amivel egy félévet kiválthat az egyetemen. Vannak olyan egyetemek is, ahol magasabb kredit­ponttal egy évet számítanak be, vagyis ennyivel rövidül a felsőoktatásban töltött képzési idő – magyarázta Pölöskei Gáborné.

Emellett hamarosan megjelenik egy újítás: feltételes hallgatói jogviszonyt kapnak a technikumba járók, aminek köszönhetően jó eredménnyel akár „be lehet sétálni” az egyetemre.

A helyettes államtitkár nagyon hatékonynak nevezte ezt a képzési rendszert, mert a tudás átadása nem ismétlésekből áll, hanem egymásra épülő modulokból. – Úgy tűnik, hogy ez működik és népszerű is – fogalmazott.

 

Segítik a pályaválasztást

Szerinte a gyerekek pályaválasztásában sokat segítenek a főleg ősszel rendezett iskolai nyílt napok, hogy mennyire érinti meg őket például egy tanműhely atmoszférája. A jelentkezési határidő közeledtével a hezitálók az Innovatív Képzéstámogató Központ (IKK) honlapján található szakmakártyákból szerezhetnek információ­kat. Ezek segítenek eligazodni az iskolák között, amit még egy térképes kereső is támogat, amellyel meg lehet találni a lakóhelyhez legközelebb eső intézményt, de ezenfelül az érdeklődők minden kérdésre kaphatnak választ az ügyfélszolgálattól.

A helyettes államtitkár lényegesnek nevezte, hogy ma már a gyerekek választják a szakmájukat, amit megerősített egy erről készített felmérés. Azt látják, hogy a továbbtanulók nem ágazatban, hanem olyan iskolában gondolkodnak, ahol jól éreznék magukat. Az IKK honlapján található egy százas lista a technikumokról, ahová már nagyon jó eredményű tanulók jelentkeznek, így ezek a tanintézmények a legjobb középiskolákkal szállnak ringbe.

– Azt szeretnénk elérni, hogy természetessé váljon: ha valaki reál érdeklődésű, akkor technikumba menjen, ha humán érdeklődésű, akkor pedig inkább gimnáziumba. 

Ehhez sok idő kell, de mégiscsak az lenne a jó választás, hogy nagyon erős, jó színvonalú iskolákat tudjunk nyújtani mind a két területen – fejtette ki Pölöskei Gáborné. 

Elmondta: a legnépszerűbb ágazatok közé sorolható az informatika, a közgazdaságtan, a vendéglátás-turizmus, a gépészet-mechatronika, illetve a rendészet is eléggé sok érdeklődőt vonz. Az ágazatok népszerűsége a gazdaság igényeihez igazodik, a szakképzésről határozottan kijelenthető, hogy kiszolgálja azokat, a képzési programok pedig dinamikusan és gyorsan formálhatók. Vannak még területek, amelyeknél szeretnék elérni, hogy népszerűbbek legyenek, ilyen például az építőipar vagy a dizájn és a divat világa, amelyek felfutóban lévő ágazatok. 

Ezekkel szemben például a villanyszerelő szakma iránt kisebb a fiatalok érdeklődése, mivel ők a divatszakmákat részesítik előnyben, a felnőtteknél viszont hihetetlenül népszerű, mert ők a megélhetési szempontokat tartják elsődlegesnek. – Tavaly 72 ezer felnőttet képeztünk, ez szinte megduplázódott a tavalyelőtti számhoz képest. Ezt az is befolyásolja, hogy a szakképzési centrumokban a felnőttek térítésmentes képzéseket kapnak, hiszen az állam lehetővé tette számukra két szakma ingyenes megszerzését – jegyezte meg az államtitkár.

Borítókép: A duális képzésben részt vevők akár havi 160 ezer forintot is kereshetnek. (Fotó: MTI/Varga György)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.