Nemzeti korrupcióellenes stratégiát fogadott el a kormány

A tervben több mint ötven intézkedést fogalmaztak meg.

Forrás: Nemzeti Jogszabálytár2024. 02. 15. 19:45
ORBÁN Viktor
Budapest, 2022. október 19. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (elöl, j2) kormányülésen beszél a Karmelita kolostorban 2022. október 19-én. A Magyarország energiabiztonsága szempontjából kiemelkedõ fontosságú témákat tárgyaló kétnapos brüsszeli EU-csúcs elõtt a kormányfõ vezetésével egész nap ülésezik Magyarország kormánya teljes körben, valamint az uniós ügyekben illetékes miniszterek részvételével külön is. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elfogadta a kormány a 2024–2025 közötti időszakra szóló Nemzeti korrupcióellenes stratégiát, valamint a végrehajtására vonatkozó intézkedési tervet.

Az elfogadott tervben összesen több mint ötven intézkedést fogalmaztak meg,

köztük főleg javaslattételeket, felméréseket és képzések indítását.

A legtöbb tennivalója az igazságügyi miniszternek lesz, akinek többek között meg kell vizsgálnia a hazai politikai pártok finanszírozási szabályainak érvényesülését a külföldi befolyásolással szemben. Javaslatot kell készítenie olyan jogszabályi környezetre – figyelemmel az Európai Unió szerveinek ilyen magatartási szabályaira –, amely a politikai és szakmai felsővezetőkre, tanácsadóikra, a miniszterelnöki megbízottakra és az országgyűlési képviselőkre, valamint az Országgyűlés Hivatala dolgozóira vonatkozó magatartási kódexek elkészítésére lehetőséget ad. Vizsgálnia kell továbbá a bírói álláspályázatok elbírálásához szükséges szempontrendszert és az ahhoz kapcsolódó pontrendszert a szakmai tapasztalatok fokozottabb érvényesülése érdekében.

Tuzson Bence igazságügyi miniszternek Rogán Antallal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszterrel közösen meg kell teremtenie a vagyonnyilatkozatok elektronikusan, digitális formában történő kitöltésének és kezelésének lehetőségét a teljes közszférában.

A kormány felkérte a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektorát, hogy a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter bevonásával és a Központi Statisztikai Hivatal közreműködésével kétévente gondoskodjon a korrupcióérzékelési kutatás lefolytatásáról Magyarországon.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.