Rettegett magyar rablóbanda tagja került szabadlábra

Szabadlábra került a tescós rablóbanda egyik, súlyos bűncselekmények miatt tizennégy évre ítélt tagja – tudta meg a Magyar Nemzet. K. Gábor az S. Péter vezette bűnözői csoporthoz tartozott, amelynek a számlájára több, a közvéleményt is megrázó erőszakos bűncselekményt írtak. Vádolták a bandatagokat kettős emberöléssel, csoportosan elkövetett fegyveres rablásokkal, robbanóanyaggal való visszaéléssel és fegyvercsempészettel is.

2024. 02. 03. 5:30
Budapest, 2014. február 28. A harmadrendû vádlott (k) a Süveges Péter és társai ügyében hozott ítélethirdetésen a Fõvárosi Törvényszéken, ahol három életfogytiglant szabott ki többszörösen minõsülõ emberölés, rablás és más súlyos bûncselekmények miatt a bíróság elsõ fokon 2014. február 28-án. Az ügyben hét vádlott volt. Süveges Péter és társai a vád szerint tucatnyi bûncselekményt követtek el egy évtizede, köztük Érden és Budaörsön egy-egy pénzszállítórablást. A budaörsi Tesco parkolójában a rendõrökkel is tûzharcba keveredtek, és kézigránátot robbantottak. MTI Fotó: Marjai János Fotó: Marjai János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már szabadlábon van a tescós rablóbanda néven elhíresült társaság egyik, súlyos, erőszakos bűncselekmények miatt elítélt tagja, K. Gábor – értesült a Magyar Nemzet.

A vád szerint K. az S. Péter vezette bűnbanda tagjai közé tartozott, amely tucatnyi bűncselekményt követett el több mint egy évtizede, köztük két pénzszállítórablást 2005-ben Érden, illetve a Tescónál Budaörsön. A biztonsági őrt mindkét támadásnál lábon lőtték, a Tesco parkolójában pedig a vádirat szerint rendőrökkel is tűzharcba keveredtek a vádlottak, akik kézigránátot dobtak az egyenruhások felé. 

Az ügyészség szerint utóbbi támadásnál harmincmillió volt a zsákmány, továbbá három vádlott kivégzett 2004-ben egy kalocsai házaspárt, egy pénzváltót és a feleségét. 

Szoros bűnözői kapcsolatok

A vádhatóság többek között a vádlottak egymásra tett terhelő nyilatkozatai és vádalkuk eredményeként született vallomások, illetve esetenként tárgyi bizonyítékok, DNS-maradványok alapján nyereségvágyból több emberen, részben hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés kísérlete, minősített rablás, lőfegyverrel, robbanóanyaggal visszaélés, fegyvercsempészet és más bűncselekmények miatt kéri a súlyos büntetések kiszabását. 

Az ügyben egyesített három vádirat szerint a vádlottak egy olyan bűnözői csoport tagjai voltak, akiket korábbi bűnözői kapcsolatok, illetve a börtönben együtt töltött idő kapcsolt össze. A csoport tagjai változó felállásban követték el cselekményeiket, vezetőjük pedig S. Péter volt – állt a vádiratban.

Megúszták a kalocsai kettős gyilkosságot

Az ügyben a jogerős ítélet a magyar kriminalisztika történetében példátlanul sokára született meg, a verdiktre a vádlottaknak 2021 márciusáig kellett vár­niuk. A bíróság a kalocsai, illegális pénzváltással foglalkozó házaspár sérelmére elkövetett bűncselekmény vádja alól bizonyítottság hiányában felmentette a terhelteket. Ugyancsak bizonyítottság hiányában került sor a vádlottak felmentésére az érdi pénzszállító autó kirablása, a Kőér utcai cselekmény, a Bajcsy-Zsilinszky utcai pénzváltó, valamint a kiskunhalasi ékszerüzlet kirablásának ügyében. Indokolásában a bíróság hangsúlyozta, hogy a felsorolt esetekben a nyomozás hiányosságai miatt a bizonyítékok teljes körű feltárása nem történt meg, a rendelkezésre álló bizonyítékokból pedig kétséget kizáró módon a terheltek cselekményben való részvételét nem lehetett megállapítani.

 

Húsz év a bandavezérnek

A jogerős ítélet azt tisztázta, hogy a banda nem került tűzharcba a rendőrökkel, ám azt igazoltnak látta a bíró, hogy K. Gábor egy M75 típusú kézi gránátot dobott a feléjük haladó rendőrök irányába. 

A budaörsi Tescónál a pénzszállító ellen elkövetett támadásban valamennyi érintett vádlott bűnösségét megállapította a bíróság és cselekményüket nyereségvágyból, több emberen és hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérleteként minősítette. 

Bűnösnek találta továbbá a vádlottakat lőfegyverrel és robbanóanyaggal visszaélés, valamint rablás bűntettében is. A rablók többsége egy évtizednél is hosszabb büntetést kapott: S. Pétert végül húsz évre, a már szabadlábon lévő K. Gábort pedig tizennégy évre ítélték. 

 

Borítókép: Vádlottak S. Péter és társai ügyében hozott ítélethirdetésen a Fővárosi Törvényszéken, ahol három életfogytiglant szabott ki többszörösen minősülő emberölés, rablás és más súlyos bűncselekmények miatt a bíróság első fokon 2014. február 28-án. (Fotó: MTI / Marjai János)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.