Így néz ki egy rovarhotel

A szemléletformálásban is fontos szerepe van.

Forrás: MTI2024. 02. 27. 21:31
Fotó: Picasa Forrás: Wikipédia
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szemléletformálást a legkisebbek körében érdemes elkezdeni – mondta az Agrárminisztérium (AM) természetvédelemért felelős helyettes államtitkára a Zöld Dunakanyar programban megvalósuló rovarhotelprojekt átadóján Vácon. Balczó Bertalan közölte: a rovarhoteleket a térség óvodáiban helyezik el, így amellett, hogy a kis építmények védik a beporzókat, a gyermekeket is környezettudatosságra nevelik.

Fotó: Pexels

 

Fontos a rovarok védelme

Manapság különösen nagy jelentősége van a beporzók védelmének, hiszen állományaikat a természeti környezet drasztikus és gyorsuló változásai, az élőhelyek eltűnése, a környezetszennyezés, az inváziós fajok megjelenése, a klímaváltozás egyaránt veszélyeztetik – hívta fel az államtitkár a figyelmet, majd kiemelte: a természet sokfélesége lehetővé teszi, hogy az élőhelyi feltételeiket a változások közepette is megtalálni képes fajok fennmaradjanak, működőképes ökoszisztémákat tartsanak fenn és nyújtsák számunkra azokat a „szolgáltatásokat”, amelyek elengedhetetlenek a mindennapjainkhoz.

A helyettes államtitkár a beporzó fajok fontosságát érzékeltetve kiemelte, hogy a vadon élő növényeknek és haszonnövényeknek mintegy 80 százaléka függ ezektől a fajoktól.

 

Mi az a rovarhotel?

A rovarhotel egy olyan, rovaroknak szánt építmény, amely környezetbarát anyagokból épül, és kiváló helyként funkcionál több szempontból is a kicsi, de annál hasznosabb élőlények számára. A rovarok és ízeltlábúak kedvükre élhetnek, szaporodhatnak bennük, de búvóhelyként is kiválóan funkcionál.

Azzal, hogy csökkentjük a rovarok természetes élőhelyeit, a létüket sodorjuk veszélybe. Ha nincsenek rovarok, nem lesz élelmiszer sem. Nem kell ahhoz hatalmas gazdaságot üzemeltetnünk, hogy átlássuk ennek fontosságát. A rovarok így is, úgy is a közelünkben laknak, tehát ha ahhoz van kedvük, akkor beköltöznek a lakásunkba, házunkba.

A rovarhotelek működéséről és céljáról írt részletes cikkünk ide kattintva megtekinthető.

 

Így segíti a kormány a rovarok megmentését

Gazdasági szempontból értékelve a jelentőségüket megállapítható, hogy az éves európai uniós mezőgazdasági termelés mintegy 3,7 milliárd euró értékben közvetlenül függ a beporzó rovaroktól. Az elmúlt évtizedekben ugyanakkor a vadon élő európai beporzó rovarok, köztük a méhek, a nappali lepkék, a zengőlégyfélék és az éjszakai lepkék előfordulásában és sokféleségében nagyarányú csökkenés következett be Európában, és ez a tendencia Magyarországon is megfigyelhető. Az Európai Unióban a beporzóktól függő növényekkel művelt földterület 50 százalékán hiányos a beporzás.

A negatív tendenciák megfordításának része kell hogy legyen a szemléletformálás, a biológiai sokféleséggel kapcsolatos ismeretek átadása, amely megalapozhatja a rendszerszintű változásokat. Ennek eléréséhez kiemelten fontos a legfiatalabbak környezeti nevelése is, amiben ennek a több mint 50 rovarhotelnek az elkészítése egy fontos lépés a térségben.

A kormányzat elsősorban a földhasználat szabályozásán, a támogatási rendszereken keresztül tudja elősegíteni ezeknek a fajoknak a fennmaradását, olyan eszközökkel, mint a mezőgazdasági területek természetkímélő módon történő művelése, a mezsgyék, szegélyélőhelyek megőrzése, illetve a beporzók szempontjából fontos zöldinfrastruktúra-elemek helyreállítása – emelte ki az államtitkár, majd hozzátette:

a kormány által 2023-ban elfogadott, 2030-ig szóló biodiverzitás-megőrzési stratégiában külön figyelmet szentel a beporzók védelmének.

A stratégia külön célkitűzése a beporzók helyzetének felmérése, az állománycsökkenés megállítása, a beporzás mint ökoszisztéma-szolgáltatás fenntartása és helyreállítása, amely komplex intézkedéscsomagként ágazatokon átívelő együttműködést kíván.

Borítókép: Rovarhotel (Fotó: Obscurasky)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.