Sosem találja ki, miről tartottak előadást szegedi kutatók egy kávézóban

Mennek majd Pécsre és Budapestre is.

Forrás: Magyar Nemzet2024. 02. 23. 18:04
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre csak növekszik az emberek élettartama az 1800-as évek óta, és bár mindez örvendetes fordulatnak tűnik, a helyzet közben az, hogy az életünk egyre nagyobb részét töltjük el úgy, hogy valamilyen betegséggel küzdünk. Mindez hatalmas terhet ró az elöregedő társadalmakra: 

míg az 1950-es években kilenc aktív munkavállaló tartott el egy idős embert, ma ez a szám közelebb áll a kettőhöz.

 E téma köré szerveződött a legutóbbi Science Cafe Szegeden. Juhász Szilvia, a Rák Mikrobiom Kutatócsoport vezetője a daganatos betegségek és a bélrendszerben élő baktériumok, illetve a táplálkozás közötti kapcsolatokról beszélt. Rávilágított arra, hogy minden ember szervezetében élnek különféle mikroorganizmusok, amelyek között vannak hasznosak és olyanok is, amelyek káros egészségügyi folyamatokat indíthatnak el. 

Előadásában kiemelte, hogy a helyes táplálkozás támogatja a hasznos mikroorganizmusokat és segít kiszorítani a kártevőket.

Farkas Eszter, a Magyar Molekuláris Medicina Kiválósági Központ (HCEMM)-SZTE Agyi Keringés és Metabolizmus Kutatócsoport vezetője a sztrókról tartott előadást, amely Magyarországon az egyik legtöbb halálesetet okozó betegség. Hangsúlyozta annak a fontosságát, hogy a hirtelen megjelenő tüneteket a beteg környezetében lévők minél gyorsabban ismerjék fel, ami jelentősen növelheti a túlélési esélyeket. Kutatása sztrókon átesett betegek teljesebb felépülését is segítheti.

Továbbá örömteli hírt jelentett be Kiss Nóra, a HCEMM kommunikációs és PR menedzsere. Ő arról beszélt, hogy a nagy érdeklődésre való tekintettel Budapesten, Debrecenben és Pécsett is lesz majd Science Café.

A HCEMM Kutatóintézet küldetése, hogy olyan terápiás és diagnosztikai eljárásokat fejlesszen ki, amelyek elősegítik az egészséges öregedést. A kutatáson túl a HCEMM azonban feladatának tekinti a tudományos ismeretterjesztést is. Ennek jegyében a Magyar Molekuláris Medicina Kiválósági Központ Science Café néven indított rendezvénysorozatot, amelynek legutóbbi eseményére február 22-én került sor Szegeden – tájékoztattak a közleményben. 

A Magyar Molekuláris Medicina Kiválósági Központ egy több létesítményben működő intézet, amelynek kutatói úttörő eljárások és terápiás módszerek fejlesztésével járulnak hozzá az egészségesebb öregedéshez. A HCEMM Program jelenleg többek között a H2020 Teaming Projekt támogatásával működik, amelyben a Semmelweis Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem és a Szegedi Biológiai Kutatóközpont a heidelbergi székhelyű EMBL-lel, mint partnerintézménnyel dolgozik együtt. 

A magyar kormány támogatása szintén elengedhetetlen a HCEMM működéséhez, ez jelenleg a Tématerületi Kiválósági Program és a Nemzeti Laboratóriumok Program projektjein keresztül valósul meg. A HCEMM célja, hogy az akadémiai és ipari területek között közvetítve, a molekuláris orvostudomány legújabb eszközein keresztül hozzájáruljon az öregedő magyar népesség életminőségének javításához, és az egészségügyi ellátás költségeinek csökkentéséhez. 

Borítókép: a Science Café résztvevői február 22-én 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.