Több mint száz embercsempész-autót gyűjtöttek be a határ környékén

Eddig összesen 139 hátrahagyott jármű elszállításáról intézkedtek.

2024. 02. 08. 9:14
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Összesen 139 bejelentést kaptak és ennyi roncsot is vittek el február 6-ig – tájékoztatta a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal sajtószolgálata a Délmagyarországot. A bejelentések

Ásotthalom, Balástya, Bordány, Mórahalom, Öttömös, Röszke, Ruzsa, Üllés, Zákányszék térségéből

érkeztek, azonban Szegednek ez az idő sem volt elég arra, hogy cselekedjen.

A város ugyan tett egy bejelentést, de amikor a szállítók kimentek a megadott helyszínre, nem találták a kocsit. Ráadásul Szegedről a rendelet hatályba lépése, azaz november 16. óta ez az egy bejelentés érkezett. Pedig a városban a szokásos magára hagyott kocsik mellett akadnak nyilvánvalóan embercsempészetre használt járművek is.

A kormányhivatal szerint a legrosszabb helyzet egyébként Ásotthalom és Mórahalom térségében alakult ki, de több tucat jármű sorakozott az 55-ös út közelében is.

Fotó: Délmagyarország

A megoldás tavaly novemberben jött el, ekkor az új kormányrendeletnek köszönhetően a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal kapta meg feladatként, hogy szállíttassa el ezeket a roncsokat. Egy jogszabály szerint a kormányhivatalnak a közterület-felügyelők és a mezőőrök szólnak majd az autókról. A hivatal munkatársai értesítést helyeznek el a járműveken, majd – ha senki sem jelentkezik értük – négy nap múlva elviszik őket.

Az elszállított járműveket három hónapig őrzik, az alvázszámát és rendszámát pedig közzéteszik a kormányhivatal honlapján. Ha három hónapon belül nem jelentkezik érte a tulajdonos, az autókat értékesíthetik. Ha a tulajnak ezután jutna eszébe, hogy hiányzik a kocsija, akkor – az eladás után – még kilenc hónapig jelentkezhet érte, majd a szállítási és tárolási költség levonása után megkapja a maradék pénzt.

Amint a Magyar Nemzet megírta, Nagy János Miniszterelnöki Irodát vezető államtitkár is megosztott az intézkedéssel kapcsolatban egy felvételt a közösségi oldalán. úgy fogalmazott:

ezeket a képeket nem a Mad Maxben láttam, hanem az őszi Alföldi Kéktúrám során tapasztaltam. Öttömös, Ruzsa és Ásotthalom térségében az erdőkben, a szántóföldeken vagy egyszerűen csak az út szélén hagyott roncsok rondítják az erdeinket. Nagy részüket kiberhelték és széthordták.

Hozzátette: ezek a kiégett, sokszor használhatatlan roncsok az embercsempészet eszközei voltak. Ebből is jól látszik, milyen óriási a nyomás a déli határon.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Délmagyarország)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.