Az MSZP nem akarja kifizetni az ÁSZ-büntetést

A külföldről származó tiltott támogatás kapcsán sem vállal felelősséget a baloldal.

2024. 03. 22. 11:20
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az MSZP közigazgatási pert indított és azonnali jogvédelmet kért az Állami Számvevőszék (ÁSZ) által kiszabott büntetés miatt – közölte az ellenzéki párt pénteken az MTI-vel. 

A párt szerint semmilyen büntetés kiszabása nem indokolt.

Hozzátették: az Állami Számvevőszék a megállapításait olyan dokumentumokra alapítja, amelyekkel összefüggésben a számvevőszék maga is feltételezéseket állít, ezen feltételezésekből von le következtetéseket. 

 

Több száz milliót fogadtak el

Az MSZP szerint az ÁSZ részjelentése politikai megrendelésre készült, megalapozatlan dokumentum. Emlékezetes: Windisch László, az ÁSZ elnöke februárban közölte, 

a számvevőszék tiltott kampányfinanszírozást állapított meg a 2022-es országgyűlési választáson közösen induló ellenzéki pártok esetében, a pártok ugyanis mintegy 261,260 millió forint külföldről származó tiltott támogatást fogadtak el a Mindenki Magyarországa Mozgalomtól. 

Tájékoztatása szerint ezt az összeget az összefogásban részt vevő pártoknak – DK, Jobbik, Momentum, MSZP, LMP, Párbeszéd – egyenlő arányban, a központi költségvetésbe 15 napon belül be kell fizetniük, ezzel egyidejűleg az érintett pártok központi költségvetésből juttatott támogatását a tiltott támogatás összegével csökkenteni kell.

 

A tartozás levonható

Ifj. Lomnici Zoltán, a Századvég jogi tanácsadója lapunknak korábban elmondta: az a párt, amely a törvényben foglalt vonatkozó szabályt megsértve vagyoni hozzájárulást fogadott el, köteles annak értékét – az Állami Számvevőszék (ÁSZ) felhívására – tizenöt napon belül a központi költségvetésnek befizetni. 

Késedelem esetén a tartozást adók módjára kell behajtani. 

A párt központi költségvetésből juttatott támogatását az elfogadott vagyoni hozzájárulás értékét kitevő összeggel csökkenteni kell. Lomnici Zoltán tájékoztatott: 

a büntetést tehát önként kell, tizenöt napon belül befizetni, ha pedig az nem történik meg, a tartozás adók módjára behajtható. 

A büntetés másik fele a költségvetésből jutatott támogatásnak az elfogadott vagyoni hozzájárulás értékével való csökkentése, tehát effektíve a pártoknak nem kell a második 260 millió forintot megfizetniük, csak nem kapják meg. A pártok pedig nem a kampányra kapnak kevesebb pénzt, hanem az általános központi pártfinanszírozásuk fog ezen értékkel csökkenni. 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.