Ezért fontos, hogy kik állítanak listát Budapesten az önkormányzati választásokon

Az új választási szabályokról szóló törvénynek köszönhetően 2019-hez képest teljesen új helyzettel találják szembe magukat a választók. A Momentum saját listát állít, a Demokratikus Koalíció pedig továbbra is az összefogást erőlteti.

2024. 03. 18. 16:38
Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Balázs Attila)
Fotó: Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Balázs Attila)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az új törvényi szabályozásoknak köszönhetően visszatér a listás választási rendszer a Fővárosi Közgyűlésben. Ennek megfelelően a fővárosiaknak a kevesebb mint három hónap múlva tartandó választáson szavaznia kell egy főpolgármesterre, kerületi polgármesterre, kerületi egyéni képviselőjelöltre, illetve egy pártlistára, amikről a Fővárosi Közgyűlés tagjai kerülnek ki.

Ennek értelmében az új rendszerben a Fővárosi Közgyűlésbe nem automatikusan a kerületek polgármesterjelöltjei foglalnak majd helyet, hanem a pártok listáiról mandátumot szerzett politikusok. 

Ugyanakkor a polgármesterjelöltek feliratkozhatnak a pártok listáira. Így ha egy jelölt megnyeri a polgármester-választást, illetve a pártja elég szavazatot kap a listájára, akkor bejuthat a Fővárosi Közgyűlésbe is. 

A Fővárosi Közgyűlésbe a fővárosi listáról 32 személy szerezhet mandátumot.

– áll a jogszabályban. A listás rendszer teljesen átalakítja a fővárosért folyó küzdelmet is. A balliberális pártok közül a Momentum már jó időben bejelentette, hogy külön listát indít. Kérdés, hogy melyik másik párt csatlakozik majd Donáth Annáékhoz, mert a jelek szerint a többi ellenzéki párt inkább a Demokratikus Koalícióval (DK) közös listán szeretne indulni. A DK mindeközben összefogást szorgalmaz, ennek jegyében közös listán indulnak az MSZP-vel és a Párbeszéddel is, de a hétvégén például már az LMP-vel és a Jobbikkal is közös polgármesterjelöltet mutattak be Budafokon, így könnyen lehet, hogy végül minden ellenzéki besorol Gyurcsányék mögé fővárosi szinten is. 

Húzónév is kellene a listára, abból viszont nincs sok

A listaállítással egy másik nehéz feladat vár a különutas párt(ok)ra, ugyanis a lista élére érdemes lehet egy jól ismert, népszerű politikust jelölni. Adná magát, hogy egy adott párt a főpolgármester-jelöltjét jelölje a listája élére, azonban Karácsony ellen a Momentum nem indít senkit, így kérdés, hogy kit fog a listája élére állítani. 

Az bizonyos, hogy Baranyi Krisztina, IX. kerületi polgármestert már felkérték, hogy induljon az ő színeikben, azonban a kerületi vezetőt az LMP és a Kétfarkú Kutyapárt is megtalálta már, utóbbi párt egyenesen listavezetőnek kérte fel. 

Könnyen pofára eshet az LMP is, amely külön listát állít, főpolgármester-jelöltnek pedig Vitézy Dávidot akarják megszerezni, aki felhúzhatná a listás eredményüket is, azonban a BKK egykori vezérigazgatója azonban mostanáig nem nyilatkozott arról, elfogadja-e a felkérést. 

Saját főpolgármester-jelöltet állít emellett a Jobbik Brenner Koloman és a Mi Hazánk Grundtner András személyében, mindkét párt várhatóan saját listát is állít majd. 

A Fidesz–KDNP is saját jelölttel indul a választáson, Szentkirályi Alexandrát indítják főpolgármesternek, illetve logikusan saját listát is állítanak. A politikus korábban egy cikluson keresztül volt Budapest főpolgármester-helyettese. 

Az új választási rendszer teljesen átrajzolhatja az erőviszonyokat Budapesten. A 2019-es önkormányzati választás óta a Közgyűlésben ugyanis a Demokratikus Koalíció dominál, köszönhetően annak, hogy több baloldali polgármester átállásával kritikus mennyiségű szavazatot tud magáénak a Közgyűlésben, amivel sakkban tarthatja a főpolgármestert, és bármikor megbéníthatja a Fővárosi Közgyűlést. 

Budapesten is vezet a Fidesz

Amint arról már korábban is beszámoltunk, a pártok és az eddig bejelentkező főpolgármester-jelöltek támogatottságát térképezte fel legutóbbi kutatásában a liberális Republikon Intézet.

A kutatás alapján az adatok azt mutatják, hogy

a fővárosban a Fidesz–KDNP a legerősebb párt:

a teljes népességben belül 26, míg a biztos szavazó pártválasztók között harmincszázalékos támogatottsággal rendelkeznek.

A kormánypártokat a Demokratikus Koalíció 15, illetve 17 százalékkal, majd némi meglepetésre a Kétfarkú Kutyapárt követi 12, illetve 13 százalékkal. Utánuk a Momentum jön tíz, illetve 12 százalékkal, rajtuk kívül viszont csak a Párbeszéd éri még el a bejutási küszöböt hat-, illetve hétszázalékos támogatottságával. Az MSZP és az LMP támogatottsága három-három, illetve négy-négy százalékos.

Az eredmények alapján a Fővárosi Közgyűlésben a Fidesz–KDNP tizenkét képviselői helyet szerezne, a DK hetet, az MKKP ötöt, a Momentum négyet, a Párbeszéd és a Mi Hazánk pedig kettőt-kettőt.

A Republikon számai előrejelzik, hogy a Kétfarkú Kutyapárt és a Mi Hazánk listája is bejutásra esélyes, ami megbolygathatja a közgyűlési erőviszonyokat. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Balázs Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.