Hazatért az első fekete gólya, és megsokszorozódtak az esélyei

Megmásíthatatlanul tavasz van.

Forrás: DDNPI2024. 03. 13. 11:39
null
Tiszaalpár, 2018. április 17. Fekete gólya (Ciconia nigra) halat fog a Tiszában a Bács-Kiskun megyei Tiszaalpár határában 2018. április 15-én. A fekete gólya Magyarországon fokozottan védett madár, eszmei értéke ötszázezer forint. MTI Fotó: Kovács Attila Fotó: Kovács Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Március 5-én észlelték az első fekete gólyát Gemenc keselyűsi régiójában – adta hírül a Duna–Dráva Nemzeti Park Igazgatóság (DDNPI). A madarat akkor látták meg, amikor éppen a fészkén állt és a környéket fürkészte. 

A portál emlékeztet, hogy a fészket 2020-ban még egy Tóbiás nevű gólya építette, és itt próbálkoznak minden évben a fiókaneveléssel inkább kevesebb, mint több sikerrel, ugyanis kiszáradtak a mellékágak a 2013 óta elmaradó árvizek és az aszályos évek miatt, pedig ezek nélkülözhetetlenek a gólyáknak a táplálkozáshoz és a fiókaneveléshez. 

Emiatt az utóbbi években csak kevés fiókát tudtak felnevelni a gemenci fekete gólyák. Megjegyzik, most mégis felcsillant a remény, hiszen tíz éve nem látott áradás volt a Dunán, így a mellékágrendszer, a fokok és a tavak is feltöltődtek. Így nagyobb eséllyel költhetnek fekete gólyák, mint az elmúlt tíz évben bármikor – fűzték hozzá. 

Borítókép: Fekete gólya (Fotó: MTI/Kovács Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.