Rengeteg robbanóeszköz van Magyarországon

Második világháborús robbanótestet találtak a héten Siófokon. Országosan évente csaknem kétezer katonai eredetű robbanóeszközzel kapcsolatos jelzés érkezik a Magyar Honvédség tűzszerész ügyeletére. Gajdos Milán főhadnagy elmondta, mit kell tenni, ha robbanótestet talál valaki.

2024. 03. 31. 8:44
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Aki elhagyott robbanótestet vagy annak látszó tárgyat talál, illetve ilyen tárgy hollétéről tudomást szerez, köteles haladéktalanul bejelenteni – mondta a Somogy Vármegyei Hírportálnak Gajdos Milán főhadnagy. A kommunikációs tiszt hozzátette: lehetőség szerint meg kell jelölni a megtalálás helyét, majd értesíteni kell a területileg illetékes rendőri szervet vagy a település jegyzőjét.

Földből előkerült tüzérségi lőszerek Pusztaszabolcs mellett (Forrás: MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred)

Tilos megfogni, arrébb vinni ezeket az eszközöket, ha azonban valaki mégis kézbe vesz egy ilyen szerkezeteket, akkor lehetőség szerint óvatos mozdulattal tegye vissza földre

 – húzta alá Gajdos Milán. Az önkormányzat jegyzője vagy az illetékes rendőri szerv ellenőrzi a bejelentés valódiságát, megjelöli a feltételezett robbanótest helyét, elhelyezi a robbanásveszélyre utaló figyelmeztető jelzést, végül bejelentést tesz a Magyar Honvédség tűzszerész ügyeletére.

Idén a különböző somogyi tűszerész mentesítések helyszíneiről jellemzően szovjet, német és magyar gyártmányú tüzérségi- és aknavetőgránátokat, kézigránátokat, illetve vegyes gyalogsági lőszert szállítottak el az ezred katonái megsemmisítésre.

feltételezett robbanótestre bukkantak az FKF Fővárosi Hulladékhasznosító Mű dolgozói Rákospalotán.
Feltételezett robbanótest a rákospalotai FKF Fővárosi Hulladékhasznosító Műben (Forrás: MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred)

– A bejelentési helyszíneken a már előbukkant robbanóeszköz közvetlen környezetét minden esetben fémkereső eszközök segítségével vizsgálják át a katonák – tájékoztatott Gajdos Milán. 

Számos esetben előfordul, hogy a már napvilágra került robbanótest közelében szunnyadnak még további veszélyes eszközök.

A mentesítés során a tűzszerész járőr parancsnoka azonosítja az előkerült robbanóeszközöket, illetve a hozzájuk tartozó gyújtószerkezeteket, majd felméri állapotukat és meghatározza a szükséges kezelési eljárást.

 

Rengeteg még a robbanószer

– Somogyban összesen 72 rendőrségi bejelentés érkezett 2021-ben, jellemzően második világháborús robbanótestek előkerülésekor – tájékoztatta a vármegyei hírportált a főhadnagy. A kommunikációs tiszt beszámolója szerint soron kívül tizennégyszer intézkedtek a tűzszerészek. 2022-ben 61 bejelentés érkezett a tűzszerészekhez somogyi címekről és 12 esetben vonultak 24 órán belül az ezred katonái a megtalált robbanóeszközökhöz.

Somogyban tavaly 37-szer kezeltek robbanótesteket az alakulat tűzszerészei, melyből 14 alkalommal vonultak sürgősséggel mentesíteni. Idén eddig 16 rendőrségi bejelentés érkezett Somogyból és háromszor kellett soron kívül intézkedni az alakulat katonáinak. A kommunikációs tiszt kiemelte:

átlagosan évi csaknem kétezer darab, katonai eredetű robbanóeszközzel kapcsolatos rendőrségi bejelentés érkezik

a Magyar Honvédség tűzszerész ügyeletére Magyarország teljes területéről.

Erdőkürt külterületén talált robbantótest (Forrás: MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred)

A szállítható állapotú robbanótesteket az arra kijelölt robbantási területeken semmisítik meg az ezred tűzszerészei.

A Magyar Honvédségnek az ország több pontján van robbantásra kijelölt területe,

egyedi esetben azonban az előtalálás helyszínén vagy a közelben is történhet a megsemmisítés. Erre akkor lehet szükség, ha az eszköz állapota, gyújtószerkezete nem teszi lehetővé a mozgatást, tartós szállítást – magyarázta a kommunikációs tiszt.

 Borítókép: Illusztráció (Forrás: MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.