Demokratikus Koalíció – Az álszent politizálás mesterei

Rendszeresen más és más témát karol fel a Gyurcsány Ferenc vezette DK, amely most azzal kampányol, hogy európai gyermekvédelmi rendszert vezetnének be. Az utóbbi években a Demokratikus Koalíció repertoárjában megtalálható volt az európai minimálbér, valamint az európai minimálnyugdíj gondolata, de többször próbálkoztak a parlamenti munka bojkottjával is. Természetesen mindegyik kezdeményezés gyorsan hamvába holt.

2024. 04. 19. 5:47
VARJU László; GYURCSÁNY Ferenc; MOLNÁR Csaba; DOBREV Klára
Budapest, 2023. október 22. Varju László alelnök, Gyurcsány Ferenc pártelnök, felesége, Dobrev Klára európai parlamenti képviselõ és Molnár Csaba ügyvezetõ alelnök (b-j) a Demokratikus Koalíció (DK) budapesti születésnapi rendezvényén 2023. október 22-én. A DK 2010-ben alakult az MSZP egyik platformjaként, önálló párttá alakulását Gyurcsány Ferenc a tömörülés egyéves ünnepi összejövetelén jelentette be, 2011. október 22-én. MTI/Hegedüs Róbert Fotó: Hegedüs Róbert
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Előszeretettel váltogatja a fontosnak ítélt témákat a Demokratikus Koalíció, amely most azzal kampányol, hogy hatalomra kerülésük esetén európai gyermekvédelmi rendszert állítanának fel. Ugyanakkor emlékezetes, hogy a Gyurcsány-párt nem szavazta meg a gyermekvédelmi törvény korábbi módosítását sem, valamint a 2022-es országgyűlési választásokkal egy napon tartott gyermekvédelmi népszavazást sem támogatták, hanem azért dolgoztak, hogy a referendum érvénytelen legyen.

GYURCSÁNY Ferenc; HEGEDÛS Andrea
Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke előszeretettel értekezik nagy hévvel. Fotó: Vajda János/MTI

Miért beszélt a baloldal uniós minimálbérről?

A DK álszent kommunikációját bizonyította az is, hogy meglehetősen furcsa módon reagáltak arra, amikor 2022 decemberében napvilágot látott a hír, hogy emelkedik a nyugdíj összege. A párt országgyűlési képviselője, Gy. Németh Erzsébet úgy kommentálta, hogy szerinte valójában a kormány cserben hagyta a magyar nyugdíjasokat. 

Megjegyzendő, hogy még 2019-ben, az európai parlamenti választás kampányában Dobrev Klára volt az, aki európai minimálnyugdíj bevezetését követelte. A 2019-es EP-kampányában álltak elő Gyurcsányék az európai minimálbér gondolatával, majd két éve Dobrev Klára diadalmasan jelentette be, hogy az Európai Parlament megszavazta a közös uniós minimálbért. 

A hab a tortán, hogy korábban Dávid Ferenc, a DK gazdasági árnyékminisztere még arról beszélt az ATV Start című műsorában, hogy szerinte a kétszázezer forintos minimálbér sem vállalható. Az utóbbi időben pedig már semmit nem lehetett hallani a DK háza tájáról, ami az európai minimálnyugdíjról vagy minimálbérről szólt volna.

 

Balhé az Országgyűlésben: nem tetszett nekik 2022-es választások eredménye?

Ugyanakkor nem ez az első alkalom, hogy a DK feladja a korábban képviselt álláspontját. Emlékezetes, hogy még az új Országgyűlés megalakulása után heteken keresztül a Gyurcsány-párt képviselői bojkottálták a parlamenti munkát. Végül a hetekig tartó hallgatás után Gyurcsány Ferenc törte meg a csendet, és egy erős hangvételű napirend előtti felszólalásban arról beszélt, hogy a pártja törvénytelennek tekinti a kormányt. Ezután Gyurcsány Ferenc vezetésével a DK-frakció kivonult az ülésteremből, hogy bojkottálják Orbán Viktor miniszterelnökké választását, ahogy tették hetekkel korábban is, amikor az alakuló ülésén hasonló színjátékot adtak elő Gyurcsányék, miután a képviselői eskütétel idejére megjelentek az ülésteremben, hogy az eskü elmondása után azonnal távozzanak. 

A DK-vezér akkor azzal magyarázta ezt a kettősséget, hogy szerinte élni kell a törvény adta lehetőségekkel, de nem tartja a parlamentet a politizálás legfontosabb terepének. Végül a néhány hétig tartó bojkott hamvába holt, az utóbbi időben pedig a Demokratikus Koalíció rendszeresen részt vett az Országgyűlés munkájában.

A DK-sok nem először adták elő ugyanezt a színjátékot. Emlékezetes: Gyurcsány Ferenc 2016 októberében a tőle megszokott pátosszal jelentette be, hogy a Népszabadság kiadásának felfüggesztése miatt végleg kivonulnak a Házból. A bukott miniszterelnök ekkor közölte: nem vesznek részt az üléseken és a bizottsági munkákban, nem hallgatják végig a napirend előtti hozzászólásokat, és szavazni is csak akkor járnak be, ha matematikailag szükség van rájuk a kétharmados gombnyomásoknál, hogy ne legyen meg a Fidesz kétharmada. 

A fizetést azért felvették a DK-s parlamenti képviselők

Gyurcsány hangoztatta, hogy tisztában vannak azzal, hogy a távolmaradásért pénzbüntetést szabhatnak ki rájuk, de ennek ellenére sem mennek vissza. Sőt közölte azt is, hogy a Demokratikus Koa­líció parlamenti képviselői többé nem vesznek fel képviselői fizetést. Alig négy hónap elteltével a párt akkori szóvivője, Gréczy Zsolt azonban elismerte, hogy bár képviselőik nem járnak be a parlamentbe, továbbra is felveszik az alapfizetésüket.

Egy jellegzetes gyurcsányi kirohanás videón:

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.