A kormány megakadályozza a családellenes érzékenyítést

Folyamatos gondoskodást és kiszámíthatóságot biztosítanak a családoknak már 14 éve – hangzott el a Családbarát Települések Expóján.

2024. 04. 19. 18:32
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A kormány célkitűzése olyan kedvező társadalmi és gazdasági környezet létrehozása, ahol gyermeket vállalni nem hátrányt, hanem előnyt jelent – jelentette ki Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára a Családbarát Települések Expóján Kecskeméten.

Mint azt hangoztatta, a kormány már 14 éve kiemelt figyelmet szentel a családoknak és a gyermeket vállalóknak, hogy érezzék a folyamatos gondoskodást és a kiszámíthatóságot.

Hangsúlyozta, hogy a magyar családpolitika ezen nyugszik, három pillére pedig az otthonteremtés, az anyagi biztonság, valamint a munka és a magánélet egyensúlya. A 2015-ben bevezetett családi otthonteremtési kedvezményt (csok) 2024. január 1-jén a csok plusz követte, amely iránt szintén nagy az érdeklődés, hiszen az első két hónapban már közel kétezer kérelmet fogadtak be a pénzintézetek.

A kormány célja, hogy a családok érezzék a gondoskodást és a kiszámíthatóságot (Fotó: Kincs)

 

Családtámogatások és fejlesztések

A családpolitika második pilléréről az államtitkár elmondta, hogy a családok anyagi biztonságát szolgálja a kormány eddigi több mint harminc családpolitikai intézkedésének legnagyobb része, köztük az adókedvezmények, a családi adózás, a gyed, a gyes, a gyed extra és a munkahelyvédelmi akcióterv számos eleme is. Ez az a rendszer, amelyből gyakorlatilag minden családtípus megtalálja azt a családtámogatási formát, amely jóval nagyobb mértékben járul az anyagi biztonságukhoz, mint ahogy 2010 előtt az akkori támogatási lehetőségek – fogalmazott.

A munka és a magánélet egyensúlyát szintén fontosnak nevezte, hiszen ha valaki gyermeket vállal, tudni szeretné, hogy gyermeke biztonságban van, ha ő visszatér a munka világába. Ennek érdekében

az elmúlt 14 évben a bölcsődei férőhelyek száma megduplázódott Magyarországon, az ellátás pedig 2010-hez képest már háromszor annyi településen érhető el.

Hornung Ágnes arról is beszélt, hogy a család a nemzet legkisebb egysége, és egyszerre jelképez szeretettel teli közösséget, összetartást és hegyeket mozgató erőt. Mint mondta, a családoknak köszönhető a történelem folytonossága is, hiszen az egymást követő nemzedékek kitartása és helytállása vezetett minket a jelenig. Ezért közös feladat a családok áldozatos, sokszor embert próbáló munkáját az élet minden területén meghálálni: ebből a gondolatból indult el a családbarát fordulat 2010-ben – tette hozzá.

 

A kormány megvédi a családokat

Latorcai Csaba, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára kiemelte, a kormány 2010 óta azért dolgozik, hogy szellemi, lelki és anyagi értelemben egyaránt erős családok alkothassák a nemzet gerincét, amelyre építve biztosítani lehet a nemzet megmaradását. Minden eddigi és jövőbeni kormányzati intézkedés, támogatás ezt a célt szolgálja. – Mi, magyarok, talán kevesen vagyunk a világban, de amit a családokról hiszünk, vallunk és megvalósítunk, az példaértékű és egyedülálló – emlékeztetett.

Minden törvényes eszközzel meg fogjuk a jövőben is védeni a családjainkat, és gátat szabunk minden káros, családellenes érzékenyítési kísérletnek

– szögezte le az államtitkár.

A kormány megvédi a magyar családokat és megakadályozza a családellenes érzékenyítési kísérleteket (Fotó: Kincs)

Az államtitkár szerint Kopp Mária és Skrabski Árpád tevékenysége alapozta meg azt a magyar családpolitikát, amelynek lényege, hogy magyar jövő csak egészséges családokra építhető. Abban az időben alakult meg a Népesedési Kerekasztal, amelynek legfőbb célja az volt, hogy a családok által tervezett gyermekek valóban meg is születhessenek. Kopp Mária azt vallotta: a megoldás kulcsa abban van, hogyan sikerül megteremteni a család és a hivatás összhangját, amihez szükséges a családok terheinek enyhítése. Latorcai Csaba felidézte: a 2010-ben történt kormányváltás egyben paradigmaváltás is volt a családpolitikában, mert többszörösére nőtt a családok támogatása, és még a mostani nehezebb gazdasági helyzetben is tovább bővül a rendszer.

 

A kormány támogatja a családbarát civileket

Fűrész Tünde, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (Kincs) elnöke arról beszélt, hogy a családbarát Magyarország építéséhez összefogás és együttműködés szükséges. Kiemelte: az első alkalommal megszervezett Családbarát Települések Expóján jelen lehetnek a kormányzat és a családbarát önkormányzatok képviselői. A részt vevő civil és családszervezetek pedig bemutathatják azokat a jó gyakorlatokat és családbarát intézkedéseket, amelyeket helyben valósítanak meg, gyakran a kormányzat támogatásával vagy akár önállóan is, hiszen hosszú évtizedek óta azért dolgoznak, hogy minél élhetőbbé tegyék a településeket.

Fűrész Tünde: A településeken nyújtott szolgáltatások határozzák meg, hogy a helység gyarapodik-e vagy sem (Fotó: Kincs)

A Kincs elnöke felidézte, hogy Bács-Kiskun vármegyében az ezer főre jutó születések száma az elmúlt évtizedben 8,5-ről 9,1-re nőtt, míg Budapesten 9,5-ről 8,3-re csökkent. Mint mondta, nagyon fontos, hogy egy adott település milyen szolgáltatásokat nyújt a családoknak, mert ez meghatározza, hogy egy település gyarapodik-e vagy sem. A családok támogatása és védelme az állam mellett az önkormányzatok, valamint a sarkalatos törvényeknek megfelelően a civil és egyházi szervezetek, a média és a gazdasági élet szereplőinek egyaránt feladata – fűzte hozzá. 

A Kincs és Kecskemét önkormányzatának közös szervezésében zajló eseményen Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetsége elnöke hangsúlyozta:

a magyar kormány 2010-ben, az átfogó családtámogatási programjának megteremtésével a világon egyedülállót alkotott.

Az önkormányzatok feladata pedig, hogy a családvédelmi törvényben megfogalmazottakat a saját eszközeikkel és lehetőségeikkel kiegészítsék. Kaposvár polgármestere jelezte, hogy a családalapítás előtt állók számára a jó anyagi körülmények biztosítása, a saját otthon, illetve a település jó hangulatának (óvoda, iskola, játszóterek) és körülményeinek megteremtése a legfontosabb.

Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége elnöke arról beszélt, hogy Magyarországon jelenleg az emberek több mint fele városokban él, és itt egészen más jellegű problémák jelentkeznek, mint a kisebb településeken. Az önkormányzatok feladata olyan körülményeket biztosítani, hogy az adott településen a lehető legjobb legyen élni és gyermeket nevelni – emelte ki.

Borítókép: Gyerekek a kecskeméti Családbarát Települések Expója nevű rendezvényen (Fotó: Kincs)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.