A legfrissebb a KSH-adatok arra világítanak rá, hogy az élelmiszereket érintő éves összevetésben mért infláció hónapról hónapra csökken – írja közleményében a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). A 2022. decemberi 44,8 százalékos csúcshoz képest már tizenötödik hónapja töretlenül csökken az élelmiszer-áremelkedés üteme. A Világgazdaság szerint mindez a célzott kormányzati intézkedések, a jegybank lépései, illetve a versenyhivatal aktív beavatkozásainak, közte az online árfigyelő rendszernek köszönhető. A friss adatokból kiderül, hogy a 2024. márciusi, 0,7 százalékos havi élelmiszer-áremelkedés közel nyolc éve nem volt ilyen alacsony, utoljára 2016 áprilisában volt ezzel megegyező.
Az éves alapon mért infláció is tovább csökkent. A tizennegyedik hónapja tartó dezinflációs folyamat eredményeként 2024 márciusára 3,6 százalékra csökkent az éves alapon mért áremelkedés. Ennél utoljára 2021 februárjában volt alacsonyabb Magyarországon.
Jelentősen csökkent az alapvető élelmiszerek ára. A friss KSH-adatok szerint éves összevetésben az élelmiszerek közül a legnagyobb mértékű
- a liszt 20,3,
- a tojás 19,7,
- a száraztészta 13,1,
- a sajt 13,
- a tej 11,
- és a kenyér 10,5 százalékos árcsökkenése volt.
Eközben ugyanakkor
- a cukor 30,9,
- a csokoládé és kakaó 11,6,
- a büféáruk 10,4,
- a sertéshús 9,1, és az
- alkoholmentes üdítőitalok 7,5 százalékkal lettek drágábbak éves összevetésben.
A GVH szerint pedig az elmúlt hónapokban ezen termékkategóriák árait is csökkenő tendencia jellemzi.
Az árfigyelőben elérhető alapvető termékkategóriák többségében csökkentek az átlagárak, egyes termékek esetében 20-30-40 százalékkal. Ez igaz például a korábban ársapkás termékek majd mindegyikére:
a finomliszt 43, a tojás több mint 30, a burgonya pedig átlagosan több mint 60 százalékkal kerül kevesebbe a korábbi ársapkás árához képest.
A többi termékkategória esetében is hasonló csökkenések figyelhetők meg. A 2023. július elsejei indulás óta eltelt időszak kedvező tapasztalataira alapozva idén januártól 16 termékkategóriával bővült az árfigyelő rendszer. Bekerültek az árfigyelőbe a speciális étrendet követők által leggyakrabban fogyasztott laktóz-, tejfehérje- és gluténmentes termékek.