Gránátot találtak a sátoraljaújhelyi templomban

A második világháborús robbanóeszközt elvitték a tűzszerészek.

2024. 04. 03. 10:21
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Második világháborús német repeszromboló gránát került elő a sátoraljaújhelyi Bortemplom tornyának felújítása során, a padló alá fúródva – közölte a Magyar Honvédség 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred a közösségi oldalán.

Sátoraljaújhely az egyetlen város, ahol templomot emeltek a bornak – azt azonban senki nem gondolta, hogy eme különleges épület tornyában második világháborús lövedék lapult

– írták a beszámolóban. A tűzszerészek felidézték, a hagyomány szerint Szepsi Laczkó Máté református prédikátor, Lorántffy Zsuzsanna udvari lelkésze készítette a világon az első tokaji aszúbort a XVII. század elején és lepte meg vele Lorántffy Zsuzsannát húsvétkor. Ennek állít emléket az 1913-ban épült Bortemplom. Az ahhoz tartozó pincerendszerben volt, hogy több mint egymillió liter bort tároltak.

A Bortemplom sorsa 1944 év végén kis híján megpecsételődött, amikor súlyos összecsapások kezdődtek Sátoraljaújhely környékén a támadó szovjet és a védekező magyar, illetve német erők között: heves utcai harc bontakozott ki, amelynek eredményeként Sátoraljaújhely másnap hajnalra a szovjet csapatok kezére jutott, a védők ekkor már csak a környékbeli magaslatokat uralták. December 7-én és 9-én német és magyar alakulatok tüzérségi előkészítést követően több sikertelen ellentámadást intéztek a város visszafoglalásáért.

Ekkor csapódhatott a Bortemplom tornyába az a tizenöt centis német repeszromboló gránát, amely a padló alá fúródva közel nyolc évtizedet szunnyadt, mígnem az épület rekonstrukciós munkálatai során ismét napvilágra került.

Fotó: MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred/Kovács Péter szakaszvezető

– A tűzszerész járőr megállapította, hogy a robbanóeszköz gyújtószerkezetének működtető mechanikája letört, valószínűleg akkor, amikor a gránát a torony tetőszerkezetével ütközött, és feltehetően ezért nem lépett működésbe ez a robbanótest – magyarázták, kiemelve, hogy

a tűzszerészek elszállították a gránátot, és később megsemmisítik.

A Magyar Nemzet március közepén számolt be róla, hogy a toronyfödémben robbanóeszközt találtak a Bortemplomban.

A sátoraljaújhelyi Bortemplom (Fotó: MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred/Kovács Péter szakaszvezető)

Borítókép: Második világháborús német repeszromboló gránát került elő a sátoraljaújhelyi Bortemplomban ( Fotó: Magyar Honvédség 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred/Kovács Péter szakaszvezető)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.