Kész tervet mutatott arra Vitézy Dávid, hogyan duplázná meg a fővárosi bérlakás-állományt

A főpolgármester-jelölt szerint hiba, hogy Karácsony Gergelyék el akarják adni a kelenföldi kollégiumot, ugyanis piaci szereplők bevonásával akár ezer bérlakást is létre lehetne hozni a most használaton kívül álló ingatlanon, ezzel csaknem megduplázva a fővárosi bérlakás-állományt.

2024. 04. 01. 14:04
vitezy_10
2020.07.29. Budapest Vitézy Dávid a Budapest Fejlesztési Központot (BFK), a nonprofit zrt. vezérigazgatója Fotó: Kurucz Árpád (KA) Magyar Nemzet Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kevés olyan értékes telke van a fővárosnak, mint ahol a kelenföldi kollégium épülete áll, és azokból is csak néhány alkalmas arra, hogy enyhítse a budapesti lakhatási krízist Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt szerint. 

Ha megnézzük azt az ingatlanhirdetést, amit a fővárosi önkormányzat a saját honlapján feladott, akkor azon látszik, hogy 75 ezer négyzetméter építhető erre a területre. Egy rövid fejszámolás után pedig kiderül, hogy  legalább ezer lakás elférne ezen a telken. Ezer lakással már érdemben lehetne enyhíteni a budapesti lakhatási válságot. A fővárosnak ma az egész városban, mind a 23 kerületben összesen nagyjából 1200 bérlakása van. Ezzel a beruházással tehát pedig egy telken majdnem meg lehetne duplázni a fővárosi bérlakás-állományt

– jelentette ki lapunknak Vitézy Dávid, majd hozzátette: amennyiben a fővárosnak nincs elég forrása a kivitelezésre, a nyugati fővárosok mintájára ingatlan-magánfejlesztőket kell bevonni, akik vállalják ezeknek a lakásoknak a megépítését és azt, hogy a bérlő kiválasztásában az önkormányzattal együttműködnek szociális szempontok szerint. A jelölt kiemelte: a programjában vállalást tett arra, hogy amennyiben megválasztják, a következő, 2024–2029-es ciklusban tízezer szociális bérlakás építését kezdik el. Ezekben az ingatlanokban pedig kedvezményes szolgálati lakhatáshoz juthatnának olyan ápolók, rendőrök, tanárok, szociális vagy akár BKK-dolgozók, akik egyébként a piaci lakbéreket már nem tudják kifizetni Budapesten. 

Látunk ilyen modelleket Varsóban vagy Pozsonyban és persze Bécsben. Ezen a területen véleményem szerint a főváros cselekedhetne ahelyett, hogy inkább csak a kormányra panaszkodik éjjel-nappal, és amikor lenne lehetőség előrelépni, akkor sem teszi meg, hanem inkább kiárusítja a választások előtt meglévő ingatlanvagyonát

– jelentette ki Vitézy Dávid, majd hozzátette, a főváros Rákosrendező esetében azért kritizálja a kormányt, mert funkcionális megkötés nélkül, arab befektetőknek adna teret a terület kialakítása során. Azonban Vitézy szerint a városvezetés pontosan ugyanezt csinálja Kelenföldön, csak eggyel kisebb léptékben. 

Tehát nekem ez a kritikám. Egy kollégiumi épületről beszélünk, ami tíz éve bezárva áll, miközben a főváros képletesen szólva >>fölgyújtotta magát<< a Diákváros tervnek az általam is sokszor kritizált kormányzati felfüggesztése és leállítása miatt

– emelte ki a politikus, aki szerint a Diákvárosra szükség van, ugyanakkor a kollégiumi férőhelyek bővítésére is alkalmas lehetne ez a terület. Ahhoz, hogy egy ilyen komoly léptékű bérlakásprogramot végre lehessen hajtani, a kormány partnerségére is szükség van. Ehhez azonban Vitézy szerint normalizálni kellene a főváros és a kormány közötti viszonyt, a Karácsony Gergely vezette fővárosi önkormányzatnak pedig nem a választási kampányban kellene elkezdenie foglalkozni a bérlakások kérdésével, hanem a ciklus elejétől kellett volna lépéseket tenni ez ügyben. 

 

Borítókép: Vitézy Dávid (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.