Napokon belül újra magyar kézbe kerül a ferihegyi reptér

A kormány kivárta, amíg kedvezőbb áron juthat a Gyurcsányék által elherdált nemzeti vagyonelemhez.

2024. 04. 08. 21:18
Borítókép: illusztráció (Fotó: Pexels)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Tájékoztatásul szívesen elmondom önnek, hogy reményeink szerint az önök koalíciós partnere által eladott ferihegyi repülőtér napokon belül visszakerül az állam többségi tulajdonába – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a parlamentben az azonnali kérdések órájában egy ellenzéki kérdésre válaszolva. Hozzátette: amint ez megtörténik, a kormány dönteni fog a budapesti repülőtérre vezető infrastruktúra fejlesztéséről is.

Mint arra a VG emlékeztetett, a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret üzemeltető cég, a Budapest Airport Zrt. visszavásárlása régóta húzódó ügy, amit az Orbán-kormány stratégiai fontosságúnak minősített. A cég 75 százalékán 2005-ben egy 75 évre szóló koncesszió keretében adott túl az akkori Gyurcsány-kabinet.

A kormány 2021-ben nyújtott be nem kötelező érvényű 4,44 milliárd eurós vételi ajánlatot, ám a miniszterelnök akkor úgy határozott, hogy a magas infláció, valamint a globális pénzügyi piacok ármozgása és mértéke miatt felfüggesztik a vásárlást.

A kabinet tavaly nyár végén újra hivatalos ajánlatot nyújtott be a Budapest Airport többségi tulajdonrészére. Korábban úgy tűnt, még 2023-ban összejöhet az ügylet lezárása, ez azonban végül átcsúszott 2024-re. Ennek oka, hogy egy rendkívül komplex adásvételi folyamat zajlik, amely értékében és bonyolultságában is sokszorosan meghaladja például a Vodafone felvásárlását.

A lap úgy tudja, hogy a visszavásárlást követően több tulajdonos is szerepet vállal a ferihegyi repülőtér üzemeltetésében. Az már korábban kiderült, hogy a magyar kormány a francia Vinci infrastruktúra-üzemeltető céggel társulva veszi meg a repteret, majd ezt követően katari állami befektetők is beszállhatnak pénzügyi vagy stratégiai befektetőként. A nemzetgazdasági miniszter 2023 végén a Bloombergnek azt is jelezte, hogy ha megtörténik a tranzakció, akkor a reptér bővítése szintén napirendre kerül, továbbá tervezik egy harmadik terminál megépítését.

A VG írt arról is, hogy rekordok dőltek a ferihegyi reptéren. Márciusban 1 296 500 utast regisztrált a Budapest Airport, ezzel 10,5 százalékkal meghaladta a koronavírus-járvány előtti 2019-es rekordév azonos időszakát. Az elmúlt hónapban 21,7 százalékkal több utast és 40,7 százalékkal százalékkal több árut kezeltek Ferihegyen, mint 2023-ban ilyenkor.

Főleg az utóbbi adat szembetűnő, mert a 23 720 tonnát lebonyolító teherszállítási üzletág 6865 tonnával lépte túl az eddigi abszolút rekordot jelentő 22 206 tonnás tavaly novemberi eredményt. A reptéren 9468 le- és felszállást könyveltek el márciusban – idézték az AirPortál cikkét.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.