Soros György kedvenceihez folyik a terézvárosiak pénze

A terézvárosi önkormányzat sorra kötötte az elmúlt években a megállapodásokat Soros György hálózatához tartozó szervezetekkel. A Momentum színeiben politizáló polgármester vezetésével ráadásul teljesen indokolatlan, látszatfeladatokra költött milliókat, gyakran alig nyomon követhető módon a VI. kerület, miközben Soproni Tamás büszkén hivatkozik az átláthatóságukra.

2024. 04. 21. 9:50
SOPRONI Tamás; KARÁCSONY Gergely; NIEDERMÜLLER Péter; BARANYI Krisztina
Budapest, 2024. február 8. Soproni Tamás, Terézváros polgármestere beszél a Nagykörút Nyugati tér és Mester utca közötti szakaszának tervezett komplex megújításról tartott sajtótájékoztatón az Erzsébetvárosi Polgármesteri Hivatalban 2024. február 8-án. Az idén indulhat a megújítás tervezés, a szakaszosan megvalósítandó beruházás várhatóan a jövõ évben kezdõdhet el és a következõ ciklus végére valósulhat meg. MTI/Mónus Márton Fotó: Mónus Márton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amikor 2023-ban kiderült, hogy a Nyílt Társadalom Alapítványok (OSF) hálózta kivonul az Európai Unióból, vagy legalábbis a háttérbe húzódik, a Transparency International (TI) azt közölte az Euronews-zal, hogy „az éves költségvetésének 15-20 százalékát kapta eddig a Soros-alapítványtól.”

 

Felkarolták az „OSF-árvákat”

Bár az amerikai spekuláns által biztosított összegekhez képest aprópénz, mégis azt mondhatjuk: kész szerencse, hogy a baloldali önkormányzatok nem hagyják az út szélén az „OSF-árvákat”. 

Kiderült ugyanis, hogy a Soproni Tamás (Momentum) vezette Terézváros önkormányzata például öt szerződést kötött a fent idézett nem-kormányzati szervezettel.

 Ráadásul ez nem minden, hiszen a polgármester egyik 2023-as Facebook-posztjában egy helyi oldal szerint azt írta: „Megállapodást kötött az önkormányzat a Transparency International Magyarországgal (TI) egy magas értékű, a közétkeztetésről szóló közbeszerzésre. A TI gyakorlatilag egy külsős könyvvizsgálóként minden dokumentumot, adatot megkap a folyamatban azokat áttekinti, észrevételezi, és ha szükséges, javaslatokat tesz” – írta a polgármester a Facebook-oldalán. Az együttműködést pedig bővíteni szeretnék: már elkezdték az egyeztetéseket arról, hogy a számtalan közterület-fejlesztési projektért felelős Terézvárosi Vagyonkezelő Zrt.-vel is hasonló, úgynevezett integritási megállapodást kössön a TI.
 

Soproni szemfényvesztő mutatványa

Az első látásra is szokatlan ügylettel kapcsolatban a május 25-i testületi ülésre beterjesztett határozati javaslatában az ex-MSZP-s Bálint György azt írta: 

(a) probléma ezzel a megállapodással az, hogy ez csupán egy közbeszerzésre vonatkozik, melyet ráadásul az önkormányzat maga bonyolít. Ez szemfényvesztés csupán, hiszen egy olyan közbeszerzés kapcsán született ez a megállapodás a Transparencyvel, amely eddig is a képviselő-testület előtt zajlott. Itt is tetten érthető a Soproni-féle látványpolitizálás: egy feltehetően »sima« eljárás kapcsán kér átvilágítást, melyre hivatkozva máris az átláthatóságra tud hivatkozni.

Egyébként tényleg ez történt. Soproni és a pártja is büszkén hirdeti, hogy Terézváros az ország egyik legátláthatóbb kerülete. Az öndicséret hitelességét erősen rontja, hogy a kijelentését az Átlátszó.hu, a K-Monitor és a Transparency International Magyarország értékelésére hivatkozva tette a polgármester. Elég arra utalni, hogy a K-Monitor is szerződéses partnere az önkormányzatnak. De erre még kitérünk a későbbiekben.

 

Hiányzó adatok

Visszatérve a kezdeti megállapításunkhoz, tehát a TI öt szerződést kötött Soproniékkal, az elsőt 2020. január 13-án. Erről azt tudjuk, hogy a keretösszege négymillió forint volt, a tárgya pedig „közbeszerzési eljárás (közétkeztetés) lefolytatásában közreműködés integritási szempontú vizsgálat kapcsán”.

A Bálint György által is említett megbízást 2023. március 23-án kötötték meg harmincezer forintos óradíjjal, de legfeljebb 4,5 millió forint értékben.

 A bronzfokozatú átláthatósági „díjjal” kitüntetett önkormányzat honlapján fellelhető táblázatból sajnos nem derül ki, ténylegesen mennyit fizettek ki az NGO-nak. A harmadik szerződés vonatkozásában pedig még a keretösszeget sem jelölték meg, csak annyit írtak, hogy 25 ezer forintos óradíj; 2022. június 30.

Abból kiindulva, hogy a feladat „a Hungas Vital Kft. szerződésmódosítással összefüggő állásfoglalás, jogi véleményezés, módosítással kapcsolatos egyeztetéseken részvétel”, biztosan nem egynapos munkáról volt szó. Egy kicsit közelebb jutunk a megfejtéshez, ha vetünk egy pillantást a Transparency 2022. évi beszámolójára. Ebben azt írták, hogy a VI. és a XIII. kerületnek nyújtott tanácsadásból 800 ezer forint folyt be. Egy 2023 júliusára datált közbeszerzési eljárási adatlapban is feltűnik a Hungas és a Transparency neve, tehát a szerződés akár egy évig is hatályban lehetett. Következésképpen minimum több százezer forintos bevétele származott belőle a TI-nek.

 

Ködösítés a szerződésekben

Fontos hozzátenni, az NGO és Terézváros 2023. május 5-én is aláírt egy intézményi étkeztetéssel kapcsolatos közbeszerzési eljárásra vonatkozó integritási megállapodást, e mellé viszont azt jegyezték fel, hogy „ellenszolgáltatást nem érint”. Majdnem pontosan ugyanez szerepel egy 2021 novemberétől 2022 augusztusáig hatályos megállapodás mellett is. Itt még a pontos dátumokat sem adták meg, viszont a tárgya érdekes: 

[együttműködés] „az Önkormányzatuk területén az állampolgári részvétel elősegítésében, melynek során módszertant és joggyakorlatokat osztanak meg egymással”.

 Bármit takarjon is ez, nehéz elképzelni, hogy nem került semmibe. A TI 2021-es beszámolója alapján azonban feltételezhetjük, hogy ezért a projektért harmadik féltől – talán az Európai Bizottságtól, vagy az OSF-től – kaptak pénzt.

 

Ingyen letölthető oldalért is fizettek

A már említett K-Monitorra visszatérve, a szervezet 2021. február 19. és március 31. között 450 ezer forintért fejlesztett egy felületet, aminek célja „Terézváros 2020. és 2021. évi költségvetésének közérthetővé tétele, vizualizációja a hivatalos honlapon”. A koltsegvetes.terezvaros.hu aloldal a mai napig használatban van. A 2021. augusztusi állapot itt érhető el.

Első ránézésre és a forráskódja alapján nem egy bonyolult honlap. Ráadásul az oldal alapja a „StartBootstrap / Creative”, valamint a K-Monitor „önkormányzati költségvetés vizualizáció v1.x.” 2020-ban átfazonírozott sablonja, amit az év decemberében töltöttek fel a GitHub-ra.

Mindez magyarul azt jelenti, hogy az, amit a K-Monitor 450 ezer forintért eladott Terézvárosnak, nagy valószínűséggel az IT-fejlesztési szerződés megkötésének napja előtt több mint két hónappal letölthető volt az internetről – ingyen,

 mivel a GPL-3.0 Licence alá van besorolva. Ráadásul telepítési útmutató is tartozik hozzá. Igaz, van egy mintaoldala itt, ahol azt írják, igény szerint egyedi módosításokat végeznek rajta a megrendelő önkormányzatok számára, de a látottak alapján a VI. kerület esetében ez csak egy menüsáv beiktatását jelentette.

A leírás segítségével és némi jártassággal ezt valószínűleg az önkormányzat rendszergazdái is képesek lettek volna megoldani, munkaidőben, az alapfizetésükért.

A fenti példák jól mutatják, hogy az átláthatóságára büszke baloldali vezetésű önkormányzat milyen trükkökkel és felesleges szerződésekkel szórja ki a terézvárosiak pénzét különböző globalista hátterű szervezeteknek.

Borítókép: Soproni Tamás, Terézváros polgármestere. Mögötte Karácsony Gergely főpolgármester, Baranyi Krisztina IX. kerületi polgármester és Niedermüller Péter, Erzsébetváros polgármestere (Fotó: MTI/Mónus Márton)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.