Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Brutálisan megdrágult a cigaretta az ezredforduló óta itthon, mégis rengetegen szívják

Hazánk „előkelő” helyen áll a dohányzók számában a világon.

Forrás: MTI2024. 05. 31. 12:19
Fotó: MTI/EPA/Christian Bruna
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A dohányzás köztudottan kártékony és egyre drágább szokás, Magyarországon mégis rengetegen cigarettáznak. Az MTI friss grafikonjaiból az is kiderül, hogy hazánknál csupán három európai uniós országban dohányoznak többen.

Magyarországon a lakosság jelentős része dohányzik,

a 15 évnél idősebb felnőtt népesség 24,9 százaléka cigarettázik napi rendszerességgel.

Hazánkat a kutatás alapján összesen hét ország előzi meg, ahol még többen dohányoznak. Köztük három olyan ország, amelyek tagjai az Európai Uniónak, ezek: Bulgária, Franciaország és Görögország.

A legtöbb dohányos Indonéziában van, ott a felnőtt lakosság 32,6 százaléka napi rendszerességgel cigarettázik, míg a legkevesebb Izlandon van, ahol csupán a felnőtt lakosság 6,2 százaléka dohányos.

A naponta dohányzók aránya a 15 évesnél idősebb felnőtt népességbol (százalék), adatok 2022-ből vagy a legfrissebb elérhető évből
Fotó:  MTI

A dohányzás mára kezd egy meglehetősen drága szokássá válni. Az ezredforduló óta jelentősen megdrágult a cigaretta, ma közel kétezer forinttal kell érte többet fizetnie a dohányosoknak, mint 2000-ben. 

Míg 24 éve egy doboz cigarettát megkaphattunk háromszáz forint alatt, addig ma több, mint kétezer forintot kell érte fizetnünk.

	Egy doboz Sopianae, Multifilter cigaretta éves fogyasztói átlagára, Ft (multifilteres, rövid, csomag)
Fotó: MTI

Azonban mindenképpen pozitívnak tekinthető, hogy a dohányzás elterjedtségének tendenciája csökkenő képet mutat. Míg 2000-ben a világ lakosságának 32,7 százaléka dohányzott, addig 2020-ban a becslések szerint csak a 21,7 százaléka. Az előrejelzések szerint pedig 2030-ra a világ lakosságának csupán 18,1 százaléka fog cigarettázni.

	a 15 éves és idősebbek körében, nemek szerint, százalék
Fotó:  MTI

Lázár János még 2018-ban szólalt fel a dohányzás ellen. Akkor azt javasolta, hogy azok, akik 2020 után születtek, ne vásárolhassanak majd cigarettát, még akkor sem, ha betöltik a 18. életévüket – számolt be az Index

Emellett további javaslatokat is tett:

  • Továbbra is tiltsa a kormány az e-cigiket és a hasonló alternatív dohánytermékeket, mivel nem lehet tudni, hogy ezeknek hosszú távon milyen lesz az egészségkárosító hatása.
  • Az autókban való dohányzást is teljesen tiltsák be, az autóban való mobilhasználathoz hasonlóan.
  • Kapjanak több jogot a társasházak, hogy betiltsák a dohányzást.
  • Még jobban korlátozzák azt, hogy hány emberre juthat egy trafik.
  • Legyen egy egységes felügyeletük a dohánytermékeknek. 

Lázár terveiből egyelőre semmi nem valósult meg. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Christian Bruna)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.