Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Ilyen színűek lesznek a szavazólapok, csaknem negyvenmilliót nyomtatnak ki

Több mint 36 millió szavazólapot készít az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt. a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az Európai Parlament (EP) magyar tagjainak június 9-ei választására.

Forrás: MTI2024. 05. 30. 7:10
Budapest, 2024. május 22. Szavazólapok a budapesti ANY Biztonsági Nyomda Nyrt. épületében 2024. május 22-én. Nyomtatják a helyi önkormányzati képviselõk és polgármesterek, nemzetiségi önkormányzati képviselõk, valamint az európai parlamenti képviselõk június 9-ei választásának szavazólapjait a nyomdában. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) tájékoztatása szerint a nyomda összesen több mint tízezerféle szavazólapot készít: az EP-választásra kétfélét, egyet a magyarországi és a külképviseleti szavazáshoz, amelyen a bal felső sarokban egy karika szerepel a bélyegzőlenyomatnak, amit a helyszínen látnak el pecséttel; a levélben szavazáshoz készített másik szavazólapon pedig a pecsét helyén a levélben szavazás szavazólapja felirat szerepel. Ezekből összesen több mint 7,96 milliót nyomtatnak.

A nyomda emellett legyárt 3177-féle polgármesteri szavazólapot, összesen mintegy 8,1 milliót és egy főpolgármesteri szavazólapot, ebből 1,364 milliót nyomtatnak.

A 3011, tízezernél kevesebb lakosú településeken egyéni listán választják a képviselőket, ezekhez is külön szavazólapot gyárt a nyomda, összesen 3,338 milliót. A tízezernél több lakosú településeken egyéni választókerületekben választják meg a képviselőket, ehhez 1586 féle szavazólapot kell készíteni, összesen 4,719 milliót. Ezek mellett készült még 19 vármegyei közgyűlési szavazólap (összesen 5,122 millió) és egy fővárosi listás szavazólap (1,364 millió).

A nyomda így több mint 24 millió, az önkormányzati választáshoz kapcsolódó szavazólapot gyárt le június 9-ére.

A nemzetiségek is június 9-én választják meg települési, területi és országos önkormányzatuk tagjait, ehhez 13-féle országos nemzetiségi szavazólapot gyártanak, 64-féle területit és 2150 féle településit. A nemzetiségi szavazólapok zöld színűek, és összesen 1,62 milliót készítenek belőlük.

A szavazólapokat a könnyebb megkülönböztethetőség érdekében eltérő színű kerettel látták el: az EP-szavazólap kerete kék, a főpolgármesteri szavazólapé rózsaszín, a polgármesteri szavazólapé sárga, a vármegyei és fővárosi listás szavazólapé szürke. Az egyéni listás és egyéni választókerületi szavazólap egységesen fehér színű, a nemzetiségi szavazólapok pedig zöldek, ezeket a szavazóknak zöld színű borítékba kell tenniük és le kell zárniuk, különben szavazatuk érvénytelen lesz.

A szavazólapok gyártására 250 tonna papírt használnak fel. A szavazólapokat többféle biztonsági jellel is ellátják, így például a szavazólapon szőnyegszerűen elhelyezett vízjellel ez Magyarország címerét és a Magyarország feliratot, valamint Magyarország körvonalát mutatja, közepén H betűvel. 

Ezenkívül a nyomda szabad szemmel nem látható, a papír anyagába kevert biztonsági elemeket is elhelyezett a szavazólapokon, ez az úgynevezett biztonsági pettyezés.

A nyomda nyolcféle méretben készíti el a szavazólapokat, a legkisebb szavazólap A4 méretű és összesen több mint húszmillió szavazólap készül ebben a méretben, a legnagyobb szavazólap pedig 420×635 milliméteres nagyságú lesz, ebből valamivel több mint kilencezer készül.

Borítókép: Szavazólapok a budapesti ANY Biztonsági Nyomda Nyrt. épületében (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.