Következő mérkőzések
Románia
18:002024. július 02.
Hollandia
Ausztria
21:002024. július 02.
Törökország

Elmondta a szakértő, hogy miért nem lehet véglegesen lefogyni még a csodainjekciókkal sem

Bár látványos sikereket érnek el a csodaszerként hirdetett változatos termékekkel, vagy éppen a Dániát kőgazdaggá tevő csodainjekcióval, az Ozempickel, amely a Novo Nordisk terméke, és amelyet hivatalosan cukorbetegeknek fejlesztettek ki, ezek a sikerek az esetek nagy részében kérészéletűek, illetve, pontosan addig tartanak, ameddig a szert használják.

Forrás: Magyar Nemzet2024. 06. 27. 12:57
Ozempic,Insulin,Injection,Pen,Or,Insulin,Cartridge,Pen,For,Diabetics.,ozempic,diéta,fogyás
illusztráció Fotó: Shutterstock
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csaknem hetven százalékkal nőtt a Novo Nordisk részvényeinek az ára 2022-ben, feltehetően az óriási keresletnek köszönhetően, emellett a vállalat felfutása tette lehetővé Dánia 1,9 százalékos gazdasági növekedését is.

A dán cég profitja 2023 első felében 45 százalékkal 39 milliárd dán koronára, azaz kétezer milliárd forintra nőtt az azt megelőző évhez képest, miközben a súlycsökkentők annyira népszerűek lettek az Amerikai Egyesült Államokban, hogy csak nehezen tudják kielégíteni a kínálatot. TikTokon olyan videót is lehet találni, amelyen a gyógyszer hashtagje szerepel, és már 1,2 milliárdan néztek meg.

Már a magyarok is eléggé rákaptak az injekcióra, idehaza nagyjából 35 ezer ampullát használnak el havonta a hivatalos adat szerint. Közben a közösségi oldalakon kéz alatt adják-veszik az Ozempicet, Saxendát, vagy egyéb hasonló hatású injekciót egymástól a felhasználók, és várják a csodát anélkül, hogy a kisujjukat megmozdítanák az eredményért egy szúráson túl. 

Miközben egyébként úton-útfélen hirdetik, hogy a gyógyszer önmagában nem jelent végleges megoldást a súlyproblémákra – főleg, hogy alapvetően a diabétesszel élőknek, illetve anyagcserezavarral küzdőknek fejlesztették ki, nem azoknak, akik nem akarnak energiát fektetni a tudatos táplálkozásba, vagy éppen abba, hogy megmozgassák magukat. 

Diabetics,And,Weight,Loss,Concept.,Injection,Pen,With,Semaglutide,Or
Fotó: Shutterstock

A vizsgálatok tanúsága szerint jelentősebb fogyás esetén is a súlycsökkenést követő  öt év elmúltával a résztvevők körülbelül nyolcvan százaléka visszanyeri az eredeti testsúlyát. Az obezitás – elhízás – kezelésében egyértelműen hangsúlyos szerepe van a pszichológiai intervencióknak, amely a dietetikával és mozgástudatossággal együtt működőképes – mondta a Magyar Nemzetnek Tatai Csilla egészségpszichológus, a Pszichológus13 Tanácsadó Központ munkatársa. 

Nem elég az injekció, felelősséget kéne vállalni 

Ha nagyon leegyszerűsítjük, terápiában tulajdonképpen a személy önmagára irányuló felelősségvállalását kezdjük el megerősíteni. Az önkontroll és önszabályozás, a nagyobb fokú tudatosság felépítése a cél.

Bármennyire szeretnénk, az evés nem egyszerűen racionális tevékenység, hanem roppant bonyolult evolúciós, genetikai, pszichológiai, kulturális hatások következménye, és funkciója bőven túlmutat a biológiai szükségletek kielégítésén

– részletezte a pszichológus. Arról is beszélt, hogy mindezt erősen alátámasztják a páciensek történetei. Egyiküknek például – nevezzük Juditnak – egyszer már sikerült az injekció segítségével komolyabb súlyfeleslegtől megszabadulnia, két-három évvel később mégis pszichológusnál kötött ki ugyanazzal a problémával. Judit 20-25 kilótól szeretett volna megszabadulni – újra – miután a párkapcsolatában már csak a közös vacsorázások voltak zökkenőmentesek, azonban ez sem tartott túl sokáig. A kapcsolat véget ért, Judit pedig megint azon kapta magát, hogy fogynia kell. 

Kéthetente találkoztunk, gyakorlatilag alkalomról alkalomra látható volt a formálódása. Azt mondta, a gyógyszer mellett nem érzi éhesnek magát, nem kíván mindenféle ételt. Kifejezetten arra is hangsúlyt helyeztünk, hogy amikor már nem adja magának az injekciót, akkor hogyan fog tudni megküzdeni a kísértésekkel. Ugyanis sokszor unalomból vagy stresszkezelésként evett

– fejtegette Tatai Csilla. Egyúttal arra is rávilágított, hogy bár az injekció segít, önmagában, elhatározás és következetesség hiányában soha véget nem érő köröket fut a páciens, ugyanis a vágyott súlyt meg is kell tartani. Pontosan ezt támasztja alá egy másik kliense, Gábor, akinek bár évekkel ezelőtt sikerült leadnia tizenöt kilót és a dohányzásról is leszokott, most a dupláját szedte fel. Gábor tehát obezitológushoz ment, aki injekciós kúrát javasolt. 

A kliensem ezt el is fogadta és azt mondta, hogy az orvos szerint semmit nem kell változtatni. Semmit. Se az étkezésén, se az életmódján, se a mozgásán. Én ezt kétkedéssel fogadtam, de megegyeztünk, hogy a következő konzultáción majd beszámol a tapasztalatairól

– magyarázta.

Történt mindez három hónapja, Gábor súlya azonban semmit nem változott. Az előírt terápiát is elég hektikusan csinálja, hol adja az injekciót magának, hol nem, és pontosan ilyen az étkezése is. Van, hogy egész nap csak egy müzliszeletet eszik, van, hogy két gyorséttermi menüt fal fel. Próbálkozott kiegészítő kezelésekkel is, de az sem hozott változást. Amikor hosszabb ideig kihagyta az injekció adását, akkor rosszullétek gyötörték, hányinger, izzadás, remegés kísérte az újabb gyógyszeradagolást, ezért már nem igazán szúrja magát.  

Szerinte a gyógyszer a hibás, valamit nem jól állítottak be nála, és tervei között most egy gyomorszűkítő műtét szerepel. 

Öt jó ok a visszahízásra

Közben a pszichológus azt mondja, ha az elhízás fennmaradásában csak a pszichés tényezőket vesszük figyelembe, akkor is számolni kell legalább ötféle tényezővel, ilyen például a végrehajtó funkció zavara, ami egyszerűen fogalmazva azt jelenti, hogy az elhízott személyek károsodott döntéshozatali képességet mutattak, ugyanez a helyzet az anorexiásoknál is. Ide tartozik még az is, hogy a kialakult viselkedési szokások kéz a kézben járnak. Az elhízással kapcsolatban az egyik legerősebb szokás a fizikai inaktivitás. 

A maladaptív, azaz a kártékony érzelemszabályozás a modell harmadik eleme, ami azt jelenti, hogy az elhízott emberek a negatív érzelmi állapotukat általában túlevéssel igyekeznek enyhíteni, azonban a magány érzését csak az evés önmagában nem képes felszámolni.

A negyedik ok az elhízás fennmaradásában a depresszió. Egy kutatás szerint ugyanis az elhízás növelte a depresszió valószínűségét, illetve a depresszió az obezitás prediktora volt. 

A modell ötödik fontos tényezője az egészségtudatosság. A berögzült szokásokkal – lásd, túlevés – való hatékony megküzdéshez szükség van tudatosságra, a kockázatok és az egészséges életmód ismeretére, önkontrollra és arra, hogy személy képes legyen reflektálni saját állapotára. 

Az alacsony szintű tudatosság csökkenti a személy énhatékonyságába vetett hitét.

Tatai Csilla hozzáfűzi, nem minden elhízott személynél aktív a modell összes eleme, azonban erre egy  példa az, hogy azok az elhízott személyek, akik depressziósak, kevésbé képesek együttműködni a diétázási és mozgásos programokkal, főleg, ha berögzült szokásaik vannak. 

Hangsúlyozta továbbá, azt kell megérteni, hogy a fogyással, az életmódváltással a testünkért és az egészségünkért vállalunk felelősséget, a kulcs pedig az ügyben a felelősségvállaláson van. 

Ugyanis ebben benne van, hogy ,,nekem kell tennem”. Hiszen ezt az emberek igyekeznek elkerülni, ezért divatosak a csodapirulák, melyek azt hazudják, hogy beavatkozás nélkül, változtatás nélkül és még egyszer: egyéni felelősségvállalás nélkül lehet változást elérni.

 – fejtegette a szakértő. Rávilágított, az injekciónak és a gyógyszereknek vannak indokolt esetei. Ilyenkor a felírás szigorú protokollhoz kötött, teljes orvosi kivizsgálás előzi meg, ahol egyértelműsítik, hogy az elhízásnak mi az oka. Az egyik kliense például arról panaszkodott, hogy az életmódja, a sok önkényesen összeállított diéta szinte leállította az anyagcseréjét, nem is a bevitt kalóriamennyiséggel van a probléma, hanem hogy az anyagcseréje már „odavan”.

Asian,Healthy,Woman,Bored,Of,Dieting,Weight,Loss,Fail.,Fat
Fotó: Shutterstock

Irreális célok, irreálisan rövid idő alatt

Ezen a ponton jegyzete meg, hogy az injekció indokolatlan alkalmazása azért is probléma, mert a páciensek nem ismerik a szükséges információkat, így nem tudják azt sem, hogy hogyan kell táplálkozni a gyógyszer mellett, vagy elkezdik önhatalmúlag adagolni, hátha sikerül rövidebb idő alatt többet fogyni és fizikai tünetekkel szembesülnek. 

Manapság ugyanis akár az injekciókkal, gyógyszerekkel szemben is az az elvárás alakulhat ki, hogy gyorsan elérhető legyen a változás, ez esetben azonban megfeledkezünk a kitartás és a következetesség fontosságáról. 

A csodaszerek, a megalapozatlan diéták erre a vágyra játszanak rá.

Erre segít rá a közösségi média is, például a TikTokon terjedő látványos videók, amelyek 5-15 másodpercben szemléltetik, hogy két év alatt hogyan szabadult meg valaki több tíz kiló feleslegtől. Hiába írják oda, hogy „2 évvel később”, az emberek 15 másodperc alatt akarják elérni az eredményt. 

Aztán persze szoronganak, hogy nekik nem megy. Sok téren, de a fogyás terén is hiányzik az úgynevezett késleltetés, kivárás képessége, azaz hogy hosszú távon képes legyek elköteleződni a célom elérése érdekében. Nyilván egy fogyasztószer, egy gyomorszűkítés kecsegtető lehet, hogy extra energiabefektetés és a szükséges változtatások nélkül érhető el látványos eredmény

Azoknak, akik most váltanak életmódot, vagy azt fontolgatják, hogy fogyasztóinjekcióhoz nyúlnak, azt javasolja Tatai Csilla, legyenek figyelemmel, hogy a már említett orvosi kivizsgálás, obezitológussal és dietetikussal való egyeztetés hozhat igazi változást. „A divatdiéták ugyan adhatnak egy keretet, de nagyon korlátozóak, ami aztán bukáshoz vezethet” – részletezte. 

A kulcs a lélekben van?

Felhívta a figyelmet arra is, hogy 

a tartós testsúlyváltozás ára, hogy a lelkünkkel is foglalkozzunk.

Rengeteg tudományos kutatás bizonyítja ugyanis, hogy a pszichológiai folyamatokkal megtámogatott fogyókúra tud igazán tartós eredményt hozni, főleg, ha extrém túlsúlyról van szó, mert az ember énképével, önbizalmával, hiedelmeivel és a családi rendszerrel is foglalkozni kell. Hiába határozza el magát valaki, ha egy családi ebéden gúny tárgyává teszik, hogy már kevesebbet eszik, hamis aggodalommal betegséggel gyanúsítgatják, ha fogyott, vagy épp érzelmileg manipulálják: biztos nem is szeretsz már, ha csak ennyit eszel. Fontos megismertetni a klienssel, hogy a saját testi-lelki szükségletei mik, hol húzódnak a határai és olyan erőforrásokat biztosítani számára, amelyekkel a kritikus időszakban is olyan döntéseket tud hozni, melyek a saját maga jó minőségű életét garantálják – összegzett Tatai Csilla, a Pszichológus13 Tanácsadó Központ munkatársa. 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.