Élő közvetítés
Ukrajna
ÉLŐ
Belgium
Szlovákia
ÉLŐ
Románia

Így még nem szerveztek választásokat Magyarországon – mutatjuk a részleteket

Vasárnap egyszerre tartják az önkormányzati és az európai parlamenti választásokat Magyarországon, így hazánkban a tét ma kétszeres. Az ország történelmében most először fordul elő ilyen. Mire kell figyelni ma a választásokon? Kiket választhatunk? Kik szavazhatnak? Mikor lesznek meg az első eredmények? Mutatjuk a részleteket.

2024. 06. 09. 5:05
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma egyszerre tartják az önkormányzati és az európai parlamenti választásokat Magyarországon, ilyen még nem történt hazánkban. A kormány korábban elsősorban azzal indokolta a döntést, hogy könnyebb lebonyolítani a szavazásokat egy időben, mint külön-külön, ráadásul jóval költséghatékonyabb is. Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője 2022 nyarán egy háttérbeszélgetésen úgy számolt, hogy az állam az összevont lebonyolítással több mint tízmilliárd forintot spórolhat. 

 

Kiket választunk?

A kistelepüléseken és a városokban három-négy, Budapesten öt szavazólapot kapnak a legtöbben, a nemzetiségekhez tartozók plusz egyet:

  • meg kell választani a polgármestereket,
  • minden településen meg kell választani a képviselő-testületet,
  • és mindenhol van legalább egy európai parlamenti szavazatunk is,
  • ezen felül a vármegyei közgyűlésekre, illetve a Fővárosi Közgyűlésre,
  • és a főpolgármester személyére is szavaznak az arra jogosult választók,
  • külön szavazólapon lehet a nemzetiségi önkormányzatok jelöltjeire szavazni.

A szavazólapokat a könnyebb megkülönböztethetőség érdekében eltérő színű kerettel látták el: 

  • az EP-szavazólap kerete kék, 
  • a főpolgármesteri szavazólapé rózsaszín, 
  • a polgármesteri szavazólapé sárga, 
  • a vármegyei közgyűlésé szürke. 
  • Az egyéni listás és egyéni választókerületi szavazólap egységesen fehér színű, a nemzetiségi szavazólapok pedig zöldek. 

Ezeket a szavazóknak zöld színű borítékba kell tenniük és le kell zárniuk, különben szavazatuk érvénytelen lesz.

 

Hány képviselőt juttat Magyarország az EP-be?

A magyar választók 21 képviselőt küldhetnek az Európai Parlamentbe, ennyi a Magyarországra népességarányosan jutó betölthető mandátumok száma. Az EP-választás tisztán listás, tehát arányos szavazás, egy politikai pártból választott EP-képviselők száma arányos a kapott szavazatok számával.

Magyarország területe egy választókerületet alkot, ami azt jelenti, hogy mindenki ugyanazokra a listákra adhatja le voksát.

Az egyes pártokból megválasztott tagok száma a párt által megszerzett szavazatok arányától függ. Magyarországon úgynevezett zárt listás szavazás van, ami azt jelenti, hogy a listáról a jelöltek a párt által eredetileg bejelentett sorrendben jutnak mandátumhoz. A nyilvántartásba vett jelöltek 11 önálló vagy közös listán indulnak.

 

A listák a jelöltek száma szerinti sorrendben az alábbiak:

  • Fidesz–KDNP: 63 jelölt közös listán,
  • Mi Hazánk Mozgalom: 63 jelölt önálló listán,
  • DK–MSZP–Párbeszéd – Zöldek: 61 jelölt közös listán,
  • Momentum Mozgalom: 30 jelölt önálló listán,
  • 2RK Párt – Második Reformkor Párt: 23 jelölt önálló listán,
  • Jobbik: 16 jelölt önálló listán,
  • Tisza – Tisztelet és Szabadság Párt: 12 jelölt önálló listán,
  • LMP – Zöldek: 14 jelölt önálló listán,
  • Magyar Kétfarkú Kutya Párt: 9 jelölt önálló listán,
  • MMN – Mindenki Magyarországa Néppárt: 8 jelölt önálló listán,
  • Memo – Megoldás Mozgalom: 7 jelölt önálló listán,

 

Kik szavazhatnak?

Idehaza az európai parlamenti választásokon minden 18. életévét betöltött magyar állampolgár, illetve azon valamelyik EU-tagállam állampolgára, akinek van magyarországi lakcíme. Fontos, hogy az illető ne legyen eltiltva a választástól, illetve a szavazáshoz szükséges fényképes okmánya ne legyen lejárt – a személyi igazolvány mellett a jogosítványt és az útlevelet is elfogadják a szavazóbiztosok.

Magyarországi lakcímmel június 9-én reggel hattól este hét óráig lehet szavazni a bejelentett lakcím szerinti legközelebbi választókerületben – ugyanakkor aki a választás előtt kilenc nappal kérvényezte, szavazhat ettől eltérő helyen is. 

A magyarországi lakcímmel nem rendelkezők külföldön külképviseleteken vagy levélben szavazhatnak. Az európai parlamenti választásokat – eltérően az önkormányzati vagy a magyar országgyűlési választásoktól – tisztán listás, arányos választási rendszerben rendezik meg. Azaz egy választópolgár egy párt vagy pártszövetség listájára szavaz, majd az ötszázalékos küszöböt megugró pártok között arányosan osztják ki a mandátumokat.

Aki mozgóurnát igényelne, annak online, ügyfélkapus azonosítással június 9-én délig van lehetősége az igényét jelezni.

Az EP-választáson a lezárt névjegyzék szerint 7 803 555-en jogosultak szavazni, közülük 7 672 167-en magyar állampolgárok magyarországi lakcímmel, 126 753-an magyar állampolgárok magyarországi lakcím nélkül (ők levélben szavazhatnak), továbbá 4635-en az EU más tagállamának állampolgárai, akik kérték, hogy a magyar listákra szavazhassanak. 

A lakóhelyük szerinti szavazókörben 7 587 886-en voksolhatnak, 67 458-en pedig átjelentkezéssel, a lakóhelyüktől eltérő más magyarországi településen. 

A magyarországi lakóhelyű, de a szavazás napján nem Magyarországon tartózkodó magyar állampolgárok 99 ország 147 magyar külképviseletén adhatják le voksukat a magyarországi szavazás napján; az időeltolódás miatt az amerikai kontinensen a magyarországi szavazást megelőző napon, szombaton van a voksolás. A külképviseleteken 21 458-an szavazhatnak. Vasárnap több mint 216 ezer első szavazót várnak a választásra, ők a szavazóhelyiségben kulcstartót kapnak a szavazatszámláló bizottságtól, a bevásárlókocsiknál használható érme nagyságú kulcstartó egyik oldalán Magyarország, a másikon az Európai Unió zászlaja látható. 

 

Mikor lesznek meg az első eredmények?

Először a polgármester-választás szavazólapjait számlálják meg majd a bizottságok, majd a képviselő-testületi tagokra leadott szavazatok következnek, utána Budapesten a főpolgármester-választás szavazólapjai. 

Ezután számlálják össze a vármegyei közgyűlésekre, Budapesten a Fővárosi Közgyűlésre leadott szavazatokat, végül az EP-választás szavazólapjait. 

Az EP-választás eredményeit nem közlik este 11 óra előtt, ugyanis addig nem hozhatják nyilvánosságra az eredményt sehol, amíg minden országban be nem fejeződik a szavazás. Olaszországban van, ahol 11 óráig lehet szavazni. Ez az oka annak, hogy nálunk az európai parlamenti választások szavazólapjait számlálják utoljára.

Az Európai Parlament összetételére vonatkozó adatokat azonban már korábban elkezdik kihirdetni. 

Az új parlamenti patkóval kapcsolatos első előrejelzések 20.15 és 20.30 között várhatók majd. Az EP oldalán a nemzeti hatóságoktól kapott információk alapján ezt az előrejelzést folyamatosan frissítik, az utolsó előrejelzés körülbelül hajnali egy órakor várható. Ugyanakkor hivatalos végeredmény ennél jóval később lesz, hiszen azt a külképviseleteken leadott szavazatok hazaszállítása, valamint a levélszavazatok beérkezése és összeszámlálása után a Nemzeti Választási Bizottság állapítja meg – legkésőbb a szavazás utáni 19. napon.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Kiss Gábor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.