Ismét megdőlt a Budapest kivéreztetéséről szóló mítosz

A kormány az elmúlt években 88 milliárdot biztosított budapesti egészségügyi fejlesztésekre.

Forrás: MTI2024. 06. 06. 13:00
KARÁCSONY Gergely; DOBREV Klára
Fotó: Máthé Zoltán
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány az elmúlt években kiemelten támogatta a budapesti egészségügyi fejlesztéseket: az Egészséges Budapest Programban 88 milliárd forintnyi támogatást biztosított a fővárosnak és a kerületi önkormányzatoknak ahhoz, hogy javítani tudják az egészségügyi ellátás színvonalát – közölte a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára csütörtökön Budapesten.

Rétvári Bence az elkészült újbudai gyermekegészségügyi központnál Király Nórával, a Fidesz–KDNP XI. kerületi polgármesterjelöltjével tartott sajtótájékoztatón elmondta: a kormány 88 milliárdot biztosított a budapestiek egészségének védelmére, és 11 országos intézetben, 13 kórházban és 32 szakrendelőben történt fejlesztés a forrásból.

 A kormány nemcsak az épületek felújításához járult hozzá, hanem a korszerű felszereltséghez is, 34 milliárd forintot biztosított arra, hogy Budapesten a legkorszerűbb orvosi berendezések legyenek

 – jelentette az államtitkár, majd kiemelte: a kormány külön figyelmet fordított arra, hogy tovább javuljon a CT- és MR-ellátottság: öt CT- és négy MR-berendezés állt a betegek szolgálatába az elmúlt években.

Továbbá a kormányzat többletfinanszírozást adott arra, hogy Budapesten teljes mértékben leszorítsák a várólistákat a CT és MR tekintetében. Erre a célra több mint 2,7 milliárd forintot költöttek

– mondta. Rétvári Bence kitért arra is, hogy a kormány az elmúlt években a fővárosi és a kerületi egészségügyi fejlesztésekhez abban az ütemben biztosította a forrásokat, ahogy ezt a főváros igényelte. 

Ugyanakkor ez a másik oldalról nem mondható el, hiszen a főváros nem haladt abban az ütemben, mint amit önmaga vállalt, így Budapest nagyon nagy léptékű késésben van a saját maga által vállalt ütemezéshez képest is

– jelentette ki a politikus, majd kiemelte, Budapest csetlő-botló főpolgármestere még ezeket a forrásokat sem tudta felhasználni, folyamatosan csúszott, késedelembe esett, újabb és újabb halasztásokat kért. 

Rétvári Bence az újbudai gyermekegészségügyi központról szólva elmondta: a kormány több mint négymilliárd forint forrást biztosított a rendelő kialakításához. A kormány a rendelőn belüli és azon kívüli kerületi fejlesztésekhez is hozzájárult.

Király Nóra, Újbuda kormánypárti polgármesterjelöltje kiemelte: az újbudai gyermekegészségügyi központ hosszú évek munkájának a gyümölcse. Még 2014-ben, egészségügyért felelős alpolgármestersége idején született meg az igény arra, hogy legyen a kerületben egy hatékony, minden igényt kielégítő gyermekorvosi rendelő.

A megvalósítás 2017-ben el is kezdődhetett – mondta Király Nóra, majd úgy folytatta: az önkormányzat élén 2019-ben változás történt, és ekkor kicsit megtorpant az építkezés.

Gyurcsány Ferenc embere, László Imre polgármester a kormányzattal folyamatosan háborúban áll, és az elmúlt öt év kevésbé szólt az építkezésről

– fogalmazott. Király Nóra arról is beszélt, hosszú évek csúszásával a DK-s vezetés három nappal az önkormányzati választások előtt, csütörtökön egy kampányeseményként átadja a gyermekegészségügyi központot. 

A rendelő kész van, de a működési engedélyt még nem kapta meg

– jegyezte meg, majd kijelentette: a család és a gyermekek a legfontosabbak, az ő boldogulásukért mindent meg kell tenni, és ennek ékes példája az egészségügyi centrum.

Karácsony Gergely az elmúlt csaknem öt évben szinte permanens kampányt folytatott a kormányzattal szemben, aminek fő eleme volt, hogy azt állította, a kormány háborúba kezdett a fővárossal, és szándékosan kivéreztetik az általa vezetett önkormányzatot. Ezzel szemben a valóságban jelenleg Budapesten több mint 400 milliárd forint értékben végez fejlesztést a kormány. Ennek köszönhetően a Nemzeti Hauszmann Programban megújul a várnegyed. Szintén kormányzati támogatásból megújult a Városliget, megépült a Magyar Zene Háza és a Néprajzi Múzeum is. 

Borítókép: Karácsony Gergely (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.